Skorstensfejerlaug om dom: Vi høster frugten af Arnes kamp

Formanden i Skorstensfejerlaugets afdeling i Storstrøms Amt er godt tilfreds med Højesterets dom i sagen om Arne Pedersen fra Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er en fornøjelse, at Arne (Pedersen, red.) blev frikendt for den ene forhold i dag. Det er vi rigtig glade for. Alt i alt en rigtig god dag for skorstensfejerne.

Sådan lyder det fra Jesper Hviid Kjær, der er formand for Skorstensfejerlaugets lokale afdeling i Storstrøms Amt.

Han reagerer på, at Højesteret i dag halverede en bøde til skorstensfejermester Arne Pedersen fra Vordingborg, som ellers i både byret og landsret blev idømt en bøde på 50.000 kroner for at lade to ansatte stå på en tagryg uden at være sikret mod fald.

quote Arne har taget kampen op mod systemet, og det høster vi andre frugten af

Jesper Hviid Kjær, formand

- Arne har taget kampen op mod systemet, og det høster vi andre frugten af. Efter dommen ved landsretten var vi til dialogmøde inde i Arbejdstilsynet, hvor vi fik præciseret, hvad vi må og ikke må fremover, siger Jesper Hviis Kjær og tilføjer:

- Jeg er ikke sikker på, de havde kontaktet os, hvis ikke den her sag havde kørt så længe.

Ny aftale

Arne Pedersen har taget sagen hele vejen til Højesteret, fordi skorstensfejere i flere hundrede år har gjort som ham og hans ansatte og arbejdet på tagrykke uden sikkerhed. Derfor følte han sig som syndebuk for hele branchen.

Men efterfølgende har Arbejdstilsynet og Skorstensfejerlauget indgået en aftale om, at skorstensfejerne fremover skal have en sikkerhedsline på, når de arbejde på de helt stejle tage.

quote Vi troede jo ikke, vi skulle gøres fast, når vi fejede skorstene. Men det ved vi nu, og så gør vi det

Jesper Hviid Kjær, formand

- Vi troede jo ikke, vi skulle gøres fast, når vi fejede skorstene. Men det ved vi nu, og så gør vi det, siger Jesper Hviid Kjær.

Arbejde i fred

Angiveligt skulle det fremgå af en tidligere branchevejledning i skorstensfejerbranchen, at man godt måtte arbejde uden sikkerhed på tagene. Men vejledningen stemte ikke overens med den gældende lov for arbejdsmiljø.

- Det er ikke med vilje, at han har overtrådt loven. Han gjorde, som han plejede. Det har så vist sig, at branchevejledningen ikke var fyldestgørende, og det har vi så ændret nu. Så nu håber vi bare, at vi kan få lov til at arbejde i fred, siger formanden.

Foruden at Højesteret halverede bøden til Arne Pedersen, så betaler staten også sagens omkostninger.