Skole belønnes for at lave helt særlig undervisning

- Jeg tænker meget over det, når jeg tager et glas vand, siger Matti Emil Skov Strange fra Præstø Skole. Det er skolens undervisning i FN's verdensmål, der har fået ham på de tanker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som en af de første skoler i vores region, er Præstø Skole blevet verdensmålscertificeret.

Skolen har de seneste to år undervist skoleeleverne i FN's 17 verdensmål, som organisationen indførte i 2015 for at få verdens lande til at sætte mere fokus på en mere bæredygtig retning.

Stolt skoleleder

Fra 2019 har de danske skoler haft mulighed for at blive certificeret - men det var først efter corona-perioden, at Præstø Skole kunne søsætte en lang række initiativer, der nu har givet dem en certificering.

-Vi er virkelig stolte over certificeringen. Opstarten var en skolebestyrelsesbeslutning, og nu er flere undervisningsforløb på hele skolen i løbet af året relateret til de 17 verdensmål, siger skoleleder på Præstø Skole, Lars Bonde.

- Samtidig har vi påbegyndt en tradition med en emneuge på skolen dedikeret til verdensmålene. Alle - eleverne, underviserne, forældrene og skolebestyrelsen - har bakket helhjertet op om det her, fortæller skolelederen.

- Børnene på hver årgang kan selv vælge de verdensmål, som de vil dykke ned i, siger skoleleder på Præstø Skole, Lars Bonde.
- Børnene på hver årgang kan selv vælge de verdensmål, som de vil dykke ned i, siger skoleleder på Præstø Skole, Lars Bonde. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Engagerede elever 

Louise La Cour Frederiksen er lærer og med i verdensmålsudvalget på Præstø Skole. Hun er stolt over elevernes engagement i verdensmålene.

- De har taget de her verdensmålsforløb til sig. Nogle har lavet genbrugsbutik, hvor overskuddet gik til Røde Kors, og andre har oprettet en fiktiv by, hvor de har kigget på forskellige klimaindsatser. 

- Der er også blevet lavet temaer om biodiversitet, affald - ja, listen er lang, siger Louise La Cour Frederiksen.

- Eleverne er meget engagerede i verdensmålene, og taler også om det derhjemme, siger lærer på Præstø Skole, Louise La Cour Frederiksen.
- Eleverne er meget engagerede i verdensmålene, og taler også om det derhjemme, siger lærer på Præstø Skole, Louise La Cour Frederiksen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hun er helt sikker på, at børnene tager deres viden med hjem, hvor de også kan bruge det i dagligdagen.

- Jeg ved, at flere børn har haft samtaler derhjemme om madspild og vandforbrug - så der bliver talt om det hjemme omkring spisebordet, siger læreren. 

Gav penge til Røde Kors

Og meget tyder på, at hun har ret. For de to 10-årige elever, Matti Emil Skov Strange og Vilje Halkjær Toldbod fra 4.A, har i hvert fald fået rigtigt meget viden i bagagen.

-Det er uretfærdigt, at vi bare kan tage et glas vand, når vi vil - det kan man ikke bare i mange af de fattige lande, siger Matti Emil Skov Strange.
-Det er uretfærdigt, at vi bare kan tage et glas vand, når vi vil - det kan man ikke bare i mange af de fattige lande, siger Matti Emil Skov Strange. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Jeg tænker meget over det, når jeg tager et glas vand. I andre lande er det svært bare at få en smule vand - og herhjemme kan jeg bare åbne for vandhanen. Det er altså uretfærdigt, at der er så stor forskel, siger han og fortsætter;

-  Det er rigtig sjovt at lære en masse om de andre lande. Vi har lært om, hvor fattige andre børn er - og vi har også lavet mad, som de spiser andre steder, siger Matti Emil Skov Strange.

Genbrugsbutik

Han bakkes op af sin klassekammerat.

- Vi har en uge til at undersøge tingene mere. Vi har lige haft en uge om verdensmålet 'afskaf fattigdom'. Der lavede vi blandt andet en genbrugsbutik, hvor vi samlede gammelt tøj, legetøj og bamser - rengjorde det og lagde det pænt sammen - og solgte det videre, fortæller Vilje Halkjær Toldbod

- Overskuddet blev på 4.083 kroner. Dem gav vi til Røde Kors, som har sendt dem videre til fattige lande, siger Vilje Halkjær Toldbod.

- Vi lavede en genbrugsbutik og gav overskuddet til Røde Kors, siger Vilje Halkjær Toldbod.
- Vi lavede en genbrugsbutik og gav overskuddet til Røde Kors, siger Vilje Halkjær Toldbod. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Præstø Skole er den første kommunale folkeskole i vores område, som er blevet verdensmålscertificeret. De andre grundskoler er Ringsted Ny Friskole, Herlufsholm Skole og Vestermose Natur- og Idrætsfriskole ved Slagelse.


Nyhedsoverblik