Sklerosepatient om nye regler for førtidspension: - Det er på tide

Vordingborg Kommune mente ikke, at scleroseramte Sannie Nielsen havde ret til en førtidspension. Nu er en lovændring på vej, der skal lempe reglerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

43-årige Sannie Nielsen fra Præstø får hjemmehjælp fire gange om ugen og går med rollator eller stok.

Hun er kronisk syg med sklerose, som har gjort, at hun ikke kan se på det ene øje, hun har mistet førligheden i højre side og har koncentrationsbesvær.

Alligevel afviste Vordingborg Kommune hendes ønske om førtidspension.

I stedet sendte de hende først i et to-årigt ressourceforløb og dernæst på kontanthjælp, og efter en del arbejdsprøvning konstaterede man, at hun var i stand til at arbejde halvanden time om ugen.

quote Det system gør jo bare folk endnu mere syge

Sannie Nielsen

- Det system gør jo bare folk endnu mere syge, siger Sannie Nielsen om det forløb, Vordingborg Kommune udsatte hende for.

En anke over afgørelsen til Ankestyrelsen hjalp ikke: Kommunen havde overholdt lovgivningen på området.

Men nu er nye regler på vej.

Vejen til førtidspension bliver kortere

De seks partier bag reformen af førtidspension fra 2013 vil gøre vejen til en førtidspension lettere for de allermest syge borgere.

I marts vil partierne fremsætte et lovforslag, der blandt andet skal præcisere, at ikke alle borgere behøver skulle igennem et længerevarende ressourceforløb, før de bliver tilkendt en førtidspension.

Det skal gerne resultere i, at de kommuner, der hidtil har tolket loven meget stramt vil ændre praksis og give borgere førtidspension på et tidligere tidspunkt, end det er tilfældet i dag.

- Det er på tide. Jeg synes ikke, det er rimeligt, sådan som det kører i dag, siger Sannie Nielsen og fortsætter:

- Jeg kan måske godt se idéen i et to-årigt ressourceforløb, hvis man er gået ned med stress. Der kan et ressourceforløb måske være et meget godt afbræk til at komme oven på igen. Men med de sygdomme, hvor det er formålsløst, hvor sygdommen ikke bliver bedre, der er det jo tåbeligt.

Da Sannie Nielsen røg på kontanthjælp i februar 2017, gik det ud over både helbred og overskud:

- Det var hårdt at ryge på kontanthjælp. Også fordi mine behandlinger hos kiropraktoren røg, jeg havde jo ikke råd. Min sagsbehandler havde mig vrælende i røret flere gange, siger hun.

Politiker gik ind i Sannies sag

Det lykkedes dog Sannie Nielsen at få råbt Vordingborg Kommune op om hendes sag, og i december 2017 blev hun tilkendt førtidspension.

- John Pawlik fra DF tog hånd om min sag og mødtes med jobcenterchefen. Så kontaktede jobcenterchefen mig, og så blev jeg indstillet til førtidspension igen, og denne gang gik den igennem, siger en glad Sannie Nielsen.

Var hun ikke blevet tilkendt førtidspension, var hun blevet ramt af kontanthjælpsloftet i januar i år.

- Så var jeg blevet sat ned i ydelse og havde været nødt til at flytte herfra, hvor jeg bor. Det kunne jeg slet ikke overskue, fortæller hun.

Vordingborg Kommune skal ændre praksis

Vordingborg Kommune er formentlig en af de kommuner, politikerne forsøger at nå med den kommende lovændring på førtidspensionområdet.

Statistik fra Beskæftigelsesministeriet viser, at Vordingborg Kommune er en af de kommuner, der tilkender færrest borgere førtidspension.

Imellem 2014 og 2016 var det under 1,5 procent af alle kommunens ydelsesmodtagere over 40 år, der var tilkendt en førtidspension. Det er den fjerde laveste andel i landet.

I den anden ende ligger Silkeborg og Samsø Kommuner, hvor over seks procent af ydelsesmodtagerne fik førtidspension.

Hvad er et ressourceforløb?