¨

Skibsvrag fra Kalverev blandt årets mest opsigtsvækkende fund

01:33

Video: Marinearkæolog Daniel Dalicsek, Vikingeskibsmuseet.

Et unikt fund af et skibsvrag ved Masnedø er kommet med i Slots- og Kulturstyrelsens top 10 over årets mest bemærkelsesværdige fund.

På Vikingeskibsmusseet i Roskilde er man fortsat i fuld gang med at dokumentere delene af det skibsvrag, der i sommer blev bjærget ved Kalverev i forbindelse med byggeriet af den nye Storstrømsbro.

- Det er sjovt og spændende, fordi vi nu har fat i noget fra en tid, man ikke har meget fra i forvejen, siger museumsinspektør Morten Johansen fra Vikingeskibsmuseet, hvor man er ved at lave en 3D-gengivelse af skibet ved at scanne alle delene.

Og ikke nok med det: Fundet er også kommet med på Slots- og Kulturstyrelsens top 10 over årets fund.

Skibet stammer fra omkring år 1250 og kan være en vigtig brik om dansk skibsfart fra en periode, hvor man ellers tidligere har vidst meget lidt. Man har ikke før fundet skibsvrag, der stammer fra perioden, hvor vikingetiden slutter, og middelalderen begynder. Der er således en periode på over 300 år - fra år 1000 til år 1330 - hvor skibsbygningen ikke tidligere har været belyst arkæologisk.

- Vi er glade for den opmærksomhed, som den top 10 giver, siger Morten Johansen, der endnu ikke ved, hvordan resultaterne skal publiceres.

Brugt som fragtskib

Skibsvraget blev fundet i sommer og blev bjærget på bare en uge i september.

- Et kvalificeret gæt er, at skibet har været et mellemstort fragtskib, som var 20 meter langt og 5-6 meter i bredden. Vi renser de enkelte trædele af for at se hvilke værktøjer, der har været brugt, og så håber vi, at vi ud fra tjæreresterne på indersiden kan finde ud af, hvad skibet har været lastet med, siger Morten Johansen.

Morten Johansen vurderer, at der vil gå et par måneder, før man er færdig med at scanne vragdelene.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App