¨

Skal fjerne terrasse

Foto: TV ØST

I syv år har Birgit og Allan Tjørnemark haft en terrasse på Bogø. Men Naturstyrelsen har dømt den ulovlig, da den ligger inden for strandbeskytteseslinjen.

Birgit og Allan Tjørnemark drikker ofte kaffe på deres terrasse, hvor der er udsigt over Storstrøm.

- Vandet, træerne, det hele er bare fantastisk her, siger Birgit Tjørnemark.

Men nu har kaffen fået en bitter eftersmag. Naturstyrelsen har nemlig kendt terrassen ulovlig. Ifølge planloven må der ikke bygges i et område på 300 meter fra kysterne. Terrassen i haven ligger omkring 200 meter fra vandet og dermed inden for strandbeskyttelseslinjen. Derfor skal den pilles ned inden 1. september.

- Det er himmelråbende åndssvagt, at man ikke kan lave sådan en terrasse, der ikke generer nogen som helst. Hverken mennesker eller naturen bliver generet, siger Allan Tjørnemark.

Opdaget ved et tilfælde

Terrassen har været i ægteparrets have siden 2008. Allan Tjørnemark byggede den selv og vidste ikke, at der skulle en tilladelse fra Naturstyrelsen til. Det vidste han til gengæld, da han skulle bygge en lade på grunden. Ægteparret sendte en ansøgning, som Naturstyrelsen godkendte.

Men på et luftfoto opdagede Naturstyrelsen terrassen, som de nu har dømt ulovlig.

- Laden har jeg lov til at bygge, fordi det er en landbrugsejendom. Jeg må altså godt bygge en mastodont, men jeg må ikke bygge en terrasse, siger Allan Tjørnemark.

V: Reglerne skal laves om

Marcus Knuth fra Venstre er nyt medlem af landdistriktsudvalget i Folketinget. Han så tirsdag den ulovlige terrasse.

- Det er jo helt hen i vejret. En terrasse som den her, der er i harmoni med naturen, skal der selvfølgelig være mulighed for, siger Marcus Knuth (V).

Efter sommerferien vil regeringen arbejde på at lempe planloven.

- Det er på grund af eksempler som det her, at vi siger, selvfølgelig skal man kunne bygge en træterrasse, siger Marcus Knuth.

Allan og Birgit Tjørnemark har fået til 1. september til at pille terrassen ned. Det gør de med det, de selv kalder en henrettelsesaktion den 29. august.

- Vi inviterer gode venner og håndværkere til at komme med deres skruemaskiner, og så skiller vi terrassen af og lægger nogle blomster på gravstedet, siger Allan Tjørnemark med et glimt i øjet.

Allan Tjørnemark har lavet en hjemmeside, hvor han informerer om sagen. Du kan se den her.

Hvis du er i tvivl om, hvad du må bygge inden for strandbeskyttelseslinjen, kan du få hjælp på Naturstyrelsens hjemmeside.

03:28 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App