Sjællandske kommuner forbereder sig på personalemangel under corona-krise

Flere sjællandske kommuner rækker nu ligesom regionen ud til borgere med sundhedsfaglig baggrund til særlige corona-beredskaber.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I hele landet forbereder regioner og kommuner sig på den værst tænkelige situation i forbindelse med corona-krisen: Mangel på kvalificeret personale.

Dette gælder også i Vordingborg Kommune.

Her vil borgerne snart modtage et brev fra borgmester Mikael Smed (S).

quote Jeg håber ikke, det er noget vi får brug for

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Brevet tikker ind i borgernes e-boks. Heraf fremgår en opfordring til at melde sig til kommunens corona-beredskab. Opfordringen gælder alle, som har en sundhedsfaglig, pædagogisk eller anden baggrund, som kan bruges i et beredskab.

- Det er en alvorlig situation, og vi bliver nødt til at tage alle midler i brug for at undgå, at vores sundheds- og plejepersonale udfordres i en sådan grad, at det bliver svært eller umuligt for dem at følge med, siger Mikael Smed.

Kan komme under pres

Kommunen er ved at skabe et overblik over kommunale medarbejdere, som har en sundhedsfaglig eller pædagogisk uddannelse, som de ikke bruger i deres nuværende job, men det kan risikere ikke at være nok.

Derfor opfordres alle borgere, som har en sundhedsfaglig eller pædagogisk baggrund, til at melde sig til Corona-beredskabet, forklarer borgmesteren, som godt er klar over, at han ikke er den eneste, som søger kvalificeret personale.

Tilsvarende opfordringer er gået ud fra både kommuner og regioner i resten af landet og handler ligesom i Vordingborg Kommune om, at man ønsker at være på forkant med situationen og oparbejde en ressource, der er klar, hvis behovet opstår.

- Vi er ikke i udpræget grad ramt af corona-situationen og har ikke større sygefravær, end vi plejer at have. Vi er godt med, men har godt kunnet mærke en øget udskrivning fra sygehusene. Det kan betyde, vi bliver pressede, hvis patienter bliver udskrevet hurtigere, end de plejer, siger Mikael Smed.

Stor tilslutning til corona-jobbank

Vordingborg Kommune læner sig blandt andet op ad det initiativ, som Region Sjælland har sat i værk.

For nylig oprettede Region Sjælland en såkaldt jobbank for at imødegå udsigten til akut mangel på personale. Initiativet har allerede været en stor succes med mere end 400 tilmeldte allerede på førstedagen.

Også Odsherred Kommune og Holbæk Kommune har oprettet en jobbank. Det samme har Kalundborg Kommune, hvor foreløbigt 50 har tilmeldt sig ifølge Danske Kommuner.

- I en krisesituation gør vi som myndighed det, der er brug for. Vi talte om, hvorvidt vi skulle henvise til regionens jobbank eller vores egen. Men der er ikke noget, der gør, at vi ikke kan dele, og vi er i daglig kontakt med Region Sjælland, forklarer Mikael Smed.

Disse faggrupper efterspørges til kommunens jobbank

Brevet vil blive sendt ud til borgerne i de nær fremtid, og herefter forventer Mikael Smed, at mange vil melde sig. Vordingborg Kommune har allerede god erfaring med borgere, som viser samfundssind og engagerer sig i lokalområdet. Det er det engagement, man nu også håber at kunne trække på i en ekstraordinær krisesituation.

quote Vi er godt med, men har godt kunnet mærke en øget udskrivning fra sygehusene

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

- Jeg håber, at så mange, der har mulighed for at melde sig, vil gøre det. Det her er ekstraordinært, for vi laver en jobbank med opgaver, vi normalt vil løse som samfund. Jeg håber ikke, det er noget vi får brug for.

Imens brevet til Vordingborg-borgerne først og fremmest handler om oprettelsen af jobbanken, så skriver borgmesteren også et par formanende ord.

- Hvis alle borgere følger anvisningerne, giver det den største og bedste mulighed for at mindske smittespredningen, så vi måske kan komme fornuftigt igennem virusudbruddet. Så vask hænder, hold afstand, undgå fysisk kontakt og bliv hjemme. Det er den bedste måde, vi kan passe på vores ældre og vores kroniske syge og i det hele taget passe på hinanden, siger Mikael Smed.