Sjældne gnavere stjålet fra frivillige hos Øens Dyr: - Vi er vanvittigt kede af det

To flodsvin er blevet stjålet fra dyreparken Øens Dyr på Masnedø i weekenden. Forvalter begræder tyveriet. Politiet søger hjælp til opklaring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var noget nær det værst tænkelige syn, der mødte Jacob Tinggaard, da han søndag gik sin vanlige morgenrunde i dyreparken Øens Dyr på Masnedø, hvor han er forvalter.

For da han nåede til buret, hvor et par af øens nyeste beboere – to kapivarer, også kendt som flodsvin – vanligt holder til, var de ikke til at få øje på.

- Først tænkte jeg, om de på en eller anden mirakuløs måde havde fået vinger og var kommet ud på den anden side af hegnet, fortæller han.

Men efter lidt søgen i parken gik det op for Jacob Tinggaard, at der hverken var sket et mirakel, eller at dyrene var sluppet ud på egen hånd.

- Da vi kan se, at vores yderhegn er klippet ned 10 meter bag deres anlæg, og der er en masse fodspor langs marken bag ved parken, kan vi godt lægge to og to sammen, siger han.

Artiklen fortsætter under billederne.

Yderhegnet bag kapivarernes anlæg var tydeligvis klippet ned med henblik på at komme ind på området.
Yderhegnet bag kapivarernes anlæg var tydeligvis klippet ned med henblik på at komme ind på området. Foto: Øens Dyr
Øens dyr kapivar stjålet tyveri
Foto: Google Maps - udsnit lavet af Emilie Grav - TV2 ØST

Sjældne dyr

Man kan måske undre sig over, hvem der vil besvære sig med at stjæle to sydamerikanske gnavere på en ø syd for Vordingborg. Men for de rigtige mennesker kan de pelsede dyr være meget værd, da de ikke er helt lette at få fingrene i på lovlig vis.

- De bliver ikke handlet så ofte. Vi har ventet 20 måneder på de her, så det bliver ikke hverken i år eller næste år, vi får et nyt par ubeslægtede unger, forklarer Jacob Tinggaard.

Flodsvin er meget territorielle, og det betyder, at de kan være svære at have gående i samme anlæg, uden de angriber hinanden, fortæller Jacob Tinggaard. Derfor tror han også, at netop deres kapivar-par har været ekstra eftertragtede.

- At vi var så heldige at finde et sted, der havde ubeslægtede unger med kun en uges forskel, så de er vokset op sammen, gør, at man næsten er helt sikker på, at de ikke lige pludselig æder hinanden. Plus det var en han og en hun, så man kunne lave unger på dem på et senere tidspunkt, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Vores frivillige har i hvert fald siddet en halv time til tre kvarter om dagen sammen med de her kapivarer for at gøre dem tamme og gøre dem vant til mennesker. Og det er jo næsten det værste, de frivillige er vanvittigt kede af det, siger Jacob Tinggaard, der sammenligner det med at miste en familiehund.
- Vores frivillige har i hvert fald siddet en halv time til tre kvarter om dagen sammen med de her kapivarer for at gøre dem tamme og gøre dem vant til mennesker. Og det er jo næsten det værste, de frivillige er vanvittigt kede af det, siger Jacob Tinggaard, der sammenligner det med at miste en familiehund. Foto: Google Maps - udsnit lavet af Emilie Grav - TV2 ØST

Øens Dyr har betalt 35.000 kroner i alt for de to flodsvin, og så har de fået bygget et anlæg specielt til dyrene, som ikke nødvendigvis bare kan tages i brug af andre dyr.

Læs også
Udsatte unge står bag ny mini-zoo: - Vi kan nedbryde en masse fordomme
Læs også
Udsatte unge står bag ny mini-zoo: - Vi kan nedbryde en masse fordomme

Derfor er tyveriet et økonomisk slag for parken, der startede i 2018 og bliver drevet af frivillige og socialt udsatte unge - og for dem er tyveriet også specielt hårdt.

- Vores frivillige har i hvert fald siddet en halv time til tre kvarter om dagen sammen med de her kapivarer for at gøre dem tamme og gøre dem vant til mennesker. Og det er jo næsten det værste: at de frivillige er vanvittigt kede af det, siger Jacob Tinggaard, der sammenligner det med at miste en familiehund.

Politi beder borgere om hjælp

Det er første gang, Øens Dyr er udsat for tyveri af parkens dyr. Men det er ikke første gang, eksotiske dyr bliver stjålet i danske dyreparker.

I en dokumentarserie kaldet Kængurumysteriet har DR dækket fænomenet med udgangspunkt i en række kænguru-tyverier på Fyn og i Jylland. Og så sent som sidste sommer blev netop to kapivar-unger stjålet fra Givskud Zoo i et tyveri, der i fremgangsmåde minder om det på Masnedø.

Jacob Tinggaard er da heller ikke i tvivl om, at tyvene har vidst, hvad de gjorde, og hvad de gik efter.

- Når man ved, hvordan man skal klippe et hegn ned og undgå vores kameraer, og man ved, hvordan man skal håndtere en kapivar, så er man i hvert fald ikke ny inden for eksotiske pattedyr, lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kapivarerne har kostet dyreparken 35.000 kroner, og der er lagt mange timer i at gøre dyrene vant til mennesker.
Kapivarerne har kostet dyreparken 35.000 kroner, og der er lagt mange timer i at gøre dyrene vant til mennesker. Foto: Øens Dyr

Øens Dyr har anmeldt tyveriet til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Her bekræfter politikommissær Mads Justesen anmeldelsen. Han fortæller, at sagen i princippet anses som enhver anden tyverisag, hvor dyrene betragtes som en stjålen genstand.

Men i og med det er en speciel handelsvare, som ikke bare kan afsættes alle steder og til hvem som helst, lægger politiet især kræfter i at appellere til borgere, der skulle støde på noget mistænkeligt.

- Der er jo nogle mennesker, som færdes i de miljøer, hvor eksotiske dyr bare er super hotte. Og hvis nogen hører eller ser noget på de her lukkede grupper på sociale medier, som politiet ikke har adgang til, er det selvfølgelig oplysninger, vi gerne vil have, siger han.

Da dyrene betragtes som genstande, vil straffen som udgangspunkt heller ikke adskille sig fra tyveri af eksempelvis møbler eller lignende. Andre lovovertrædelser kan dog blive aktuelle, hvis dyrene kræver en særlig tilladelse, eller hvis de lider overlast i tyvenes varetægt.

Læs også
Smykker stjålet på Midt- og Vestsjælland - kan du genkende dem?
Læs også
Smykker stjålet på Midt- og Vestsjælland - kan du genkende dem?

Mads Justesen fortæller, at det vil være relevant at kigge på kapivar-tyveriet i Givskud Zoo fra sidste år, da tyveriet minder om det på Masnedø og samtidigt adskiller sig fra mere gængse tyverier med hensyn til den stjålne genstand.

- Det er dér, vi har det, der hedder Operativ Planlægning & Analyse (OPA, red.) og en efterretningsenhed, som går ind og kigger på lignende sager, når der er en helt speciel forbrydelse, der finder sted, uddyber han.

Hvis man ligger inde med relevante oplysninger i sagen, kan man kontakte politiet på telefon 1-1-4.

Stor opbakning

Tyveriet har sat sig mentalt hos Jacob Tinggaard, der forvalter mange andre dyr i parken, som potentielt kan være interessante for tyve med interesse for eksotiske dyr. De sidste to morgener har det været med ondt i maven, at han er mødt ind i dyreparken.

- Det første, jeg har gjort hver morgen, er at skynde mig ned til vores alpakaer og kænguruer, for det er jo også sådan nogle, der kommer hen og spiser af hånden, fortæller han.

Som en direkte konsekvens af tyveriet har Øens Dyr allerede investeret i noget mere sofistikeret sikkerhedsudstyr, og så har de undersøgt muligheden for at få vagthunde til at gå i parken efter lukketid.

- Det er rigtig øv, at et sted som vores skal bruge flere tusinde kroner på overvågningsudstyr, som ellers kunne være brugt på legepladser eller alt muligt andet sjov, siger Jacob Tinggaard.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Facebook har Øens Dyr delt et opslag om tyveriet, og det har fået stor opbakning. I skrivende stund har opslaget 2.500 reaktioner, mere end 300 kommentarer og hele 17.000 delinger.

- Det er jo fantastisk. Det er vi meget glade for og sætter pris på. Og vi kan jo se, at 640.000 har været inde på opslaget, og det er jo over 10 procent af Danmarks befolkning. Om ikke andet håber vi, at det kan være med til at forstyrre (tyvene, red.) så meget, at andre ikke får stjålet noget, siger Jacob Tinggaard.

I opslaget opfordrer dyreparken til, at man henvender sig, hvis man hører om, at nogen bliver tilbudt at købe kapivarer.


Nyhedsoverblik