Siloen væltede den forkerte vej – vi får nok aldrig svar på hvorfor

Det er svært at vide med sikkerhed, hvorfor en silo i Vordingborg væltede bagover og ind i kulturarkaden, siger sprængningsleder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 6. april 2018 står for sprængningsleder Kenneth Wegge tilbage som den dag, hvor han trådte ind i sit livs største krise.

En silo på havnen i Vordingborg skulle sprænges væk, men da Kenneth Wegge trykkede på knappen og satte sprængningen i gang, væltede siloen den stikmodsatte vej end planlagt. Ingen kom til skade, men bygningen fik betydelige skader.

quote Det finder vi nok aldrig rigtig ud af. Politiets ekspert sagde, at der var tale om et hændeligt uheld

Kenneth Wegge, sprængningsleder

Siden har en politiundersøgelse afgjort, at Kenneth Wegge og hans firma, Sprængningstjenesten, har forberedt sig helt efter bogen og ikke havde overtrådt hverken regler eller retningslinjer.

Artiklen fortsætter under billederne...

 
 
Sådan så det ud, lige efter siloen var væltet ned i kulturarkaden.
Sådan så det ud, lige efter siloen var væltet ned i kulturarkaden.

Måske konstruktionens skyld

Men hvad var det så, der gik galt?

- Det finder vi nok aldrig rigtig ud af. Politiets ekspert sagde, at der var tale om et hændeligt uheld, siger Kenneth Wegge til TV ØST.

Kenneth Wegge kollegaer i sprængningsbranchen har givet deres besyv med og gættet på, hvad der gik galt.

- De gætter alle sammen på, at det var noget konstruktionsmæssigt. Men om det var armeringen eller betonen, er der ikke nogen, der ved, siger han.

- På videoerne ser det ud til, at konstruktionen åbenbart ikke kan absorbere de kræfter, vi påfører den ved sprængningen. Det er der ellers mange, mange andre konstruktioner, der også har kunnet. Så hvad der er årsagen er svært at sige.

quote Det er et komplekst spørgsmål, som vi nok kun kan svare på teoretisk

Kenneth Wegge, sprængningsleder

Kan kun give teoretisk svar

Det er ellers en af landets førende eksperter indenfor faget, der har undersøgt sagen for politiet, siger sprængningslederen.

- Han er en af de dygtigste både teoretisk og praktisk, ingen tvivl om det. Men man kan også sige, at politiet jo undersøgte, om jeg havde lavet noget strafbart. Og da de fandt ud af, at det havde jeg ikke, så stoppede de jo undersøgelsen, siger Kenneth Wegge.

- Det er jo nok heller ikke dem, der skal svare på, hvorfor det gik galt, når det ikke var min skyld. Det er et komplekst spørgsmål, som vi nok kun kan svare på teoretisk.

TV ØST har fulgt Kenneth Wegge, før, under og efter siloen i Vordingborg væltede den forkerte vej. Du kan se hele dokumentaren på TV ØST-kanalen klokken 19.50 eller lige her.