Sidste afgang fra Lindholm – Claus har sejlet over 10.000 overfarter

Det sidste punktum i et stykke dansk forskningshistorie er sat. DTU har afleveret nøglerne til Lindholm og Claus Ligaard har sejlet færgen for sidste gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I næsten 100 år har der været forsket i smitsomme sygdomme på øen Lindholm i Stege Bugt. Uden en bro har der kun været en vej ud til øen for personalet på stedet – og det har været med færgen fra havnen Kalvehave på Sydsjælland.

I de sidste 11 år er det kaptajn Claus Ligaard, der har stået i spidsen for færgeoverfarten med M/F Ulvsund, som trofast sejlet gods og personer til og fra den syv hektar store ø.

quote Det er ligesom at sejle på små øer, der kender du også alle dem, der sejler med

Claus Ligaard, kaptajn

- Jeg regnede lidt for sjovt på det – det er noget med en 10.000-11.000 gange, vi har sejlet frem og tilbage. Så vi kender den (ruten red.) rimelig godt, siger han.

I dag var det så blevet tid for sidste afgang. DTU, som siden 2007 har stået for aktiviteterne på Lindholm, har opsagt lejemålet og afleveret nøglerne tilbage Bygningsstyrelsen – og M/F Ulvsund er tilmed solgt.

Der er ikke offentlig adgang til øen – men en fast skare af medarbejdere fra DTU har dagligt været med færgen fra Kalvehave – og Claus Ligaard kender dem alle:

- Det er ligesom at sejle på små øer, der kender du også alle dem, der sejler med. Sejler du større færger, er det bare "passagerer" – men her er det kollegaer hele tiden, fortæller han og tilføjer:

- Jeg tror virkelig, vi komme til at savne alle kollegerne – altså passagererne – vi har haft.

M/F Ulvsund blev leveret til Statens Veterinære Institut for Virusforskning i 1987. I 2007 overtog DTU færgen, og nu er den solgt til Lolland Kommune.
M/F Ulvsund blev leveret til Statens Veterinære Institut for Virusforskning i 1987. I 2007 overtog DTU færgen, og nu er den solgt til Lolland Kommune. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Med på broen til dagens sidste tur er også styrmand Jan Hansen.

Han skulle ligesom sin kollega også “bare arbejde på overfarten i et enkelt år” – men det blev til mange flere for dem begge. I Jan Hansens tilfælde blev det til ni år med M/F Ulvsund for DTU mellem Kalvehave og Lindholm.

Jan Hansen har sejlet ni år på Lindholm med M/F Ulvsund.
Jan Hansen har sejlet ni år på Lindholm med M/F Ulvsund. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Også for ham har det været en særlig tid.

- Det er jo vores kammeratskab og folk, vi kender – det er ligesom en familie, siger han og tilføjer:

- Jeg har aldrig prøvet at blive skilt – men det kan være, det er sådan (det føles red.). Men som de siger, de som arbejder i cirkus – vi rider videre til et nyt sted.

22 år på Lindholm

Tilbage på haven i Kalvehave var en række af de ansatte fra Lindholm i dag mødtes for sidste gang som kollegaer. Blandt dem. Anna Krøyer Petersen.

Hun har været sekretær for Veterinærinstituttet i 22 år på Lindholm.

quote Det bliver kedeligt, at man nu kan gå herned og kigge på et tomt færgeleje

Anna Krøyer Petersen, sekretær

- Det er er meget vemodigt, siger hun og gør en pause.

Anna Krøyer Petersen bor selv i den lille sydsjællandske havneby, hvor hun i morgen, når færgen er sejlet væk, stadig vil gå ned på havnen for nu at kigge over Lindholm – men færgelejet, hvor hun så mange gange er rejst med fra til sit arbejde, vil være tomt:

- Det bliver kedeligt, at man nu kan gå herned og kigge på et tomt færgeleje, når færgen nu sejler væk, og kigge over på øen, som ikke er vores arbejdsplads mere, siger Anna Krøyer Petersen og tilføjer:

- Jeg har haft nogle knaldgode kollegaer, og det har været et alsidigt arbejde. Der er sket meget med forskningen – det har ikke bare været at sidde på kontor. Der har været mange forskellige funktioner.

- Det er jo en ø – på den måde har det været meget anderledes arbejdsplads – du kunne ikke bare gå hjem – du tog hjem, når færgen sejlede, siger Anna Krøyer Petersen, der arbejde på Lindholm i 22 år.
- Det er jo en ø – på den måde har det været meget anderledes arbejdsplads – du kunne ikke bare gå hjem – du tog hjem, når færgen sejlede, siger Anna Krøyer Petersen, der arbejde på Lindholm i 22 år. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Lindholm blev i 1925 valgt af Veterinærinstituttet til laboratorie for forskning i smitsomme sygdomme – især smitsomme sygdomme blandt husdyr.

Opgaven med at teste og forske i veterinære sygdomme er i dag blevet overtaget af Københavns Universitet og Statens Serum Institut. Selvom det i dag mere end to år siden, at der sidst blev udført dyreforsøg på Lindholm, så har fortidens aktiviteter betydet, at der er gået et stort arbejde med rengøring forud for dagens overdragelse til Bygningsstyrelsen, forklarer Anders B. Møller, der er driftschef på DTU.

- Det er en meget svær og vanskelig opgave, for der er ikke nogen, der har gjort det før i Danmark eller verden, så vidt vi ved, hvor man har renset øen fuldstændig.

Læs også
En epoke er slut - afleverer nøglerne til Lindholm
Læs også
En epoke er slut - afleverer nøglerne til Lindholm

Han har gennem det seneste års tid haft ansvaret for den omfattende oprydning og dekommissionering af de gamle forskningsfaciliteter, hvor der gennem årene er blevet forsket i blandt andet mund- og klovsyge, hundegalskab og svinepest.

Det har taget cirka halvandet år at rense øen og de tilhørende godt 20 bygninger. Og det har til tider været en særdeles kompliceret affære at sikre, at intet virus har kunnet overleve:

- Vi har pakket bygningerne fuldstændigt ind i et telt og varmet bygningerne op til 70-80-grader udvendigt i 8 dage, og på den måde kan man slå alt virus ihjel, siger Anders B. Møller.

Anders B. Møller, driftschef på DTU, har gennem det seneste års tid haft ansvaret for den omfattende oprydning og dekommissionering af de gamle forskningsfaciliteter på Lindholm.
Anders B. Møller, driftschef på DTU, har gennem det seneste års tid haft ansvaret for den omfattende oprydning og dekommissionering af de gamle forskningsfaciliteter på Lindholm. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Selvom DTU formelt afleverede nøglerne til Bygningsstyrelsen onsdag, så bliver øen endnu ikke overladt til det rige fugleliv, som også kendetegner stedet.

Lindholm er nemlig sat i karantæne i de kommende seks måneder, og derfor vil DTU også i de kommende måneder være til stede, ligesom en række kameraer og andre overvågningsredskaber vil sikre, at der ikke kommer ubudne gæster til øen.


Nyhedsoverblik