Scleroseramt får nej til ny kørestol

Søren Jeppesen kan slippe af med smerter og siddesår, hvis han får en ny kørestol med bedre siddekomfort. Men dette afviser Vordingborg Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sclerose har bundet Søren Jeppesen fra Mern til en kørestol i mere end 30 år. De sidste fem år har han lidt af siddesår og smerter. Men smerterne går væk, når han sidder i den nye kørestol, han har fået lov til at låne.

- Det gør ikke ondt mere, som det gør i den gamle stol, siger Søren Jeppesen.

Men stolen har han kun fået lov til at låne i en periode. Det er TA-Service, der laver og leverer kørestole, der har lånt den til ham.

I den gamle stol må Ingelise Jeppsen rette på Søren Jeppsen hvert tiende minut, fordi han glider ned i stolen, og får alt sin kropsvægt på bagdelen. I den nye stol skal hun kun rette et par gange. Og det betyder alverden.

- Der er ingen sår eller noget nu. Og vi er sikre på, at det er fordi, han sidder i den nye stol, siger Ingelise Jeppesen, der er hustru.

Sidste sommer blev Søren Jeppesen indlagt, fordi der gik stafylokokker i siddesåret. Her var han indlagt i mere end to måneder. I en lægeerklæring kobler lægen den dårlige siddekomfort sammen med infektionen.

- Da patientens alvorlige sygdom formentlig kan relateres til (…) det kroniske siddesår støtter vi naturligvis op om, at der findes en bedre løsning med bedre aflastning på sigt.

Kommunen vil ikke hjælpe.

Vordingborg Kommune har flere gange afvist deres ansøgning om at få en ny og bedre kørestol. Derfor har familien sendt kommunens afgørelse til Ankestyrelsen, der giver kommunen medhold. Nu har familien endnu engang anket kommunens afgørelse. De forventer at få svar om et halvt års tid.

Heino Hahn (DF), der er formand for socialudvalget i Vordingborg Kommune, mener ikke at der er meget at gøre.

- Vi har en kvalitetsstandard i kommunen, og det vil sige, at vi som politikkere tager stilling til hvad råderum, vi har at gøre godt med, og derefter er det Ankestyrelsen, der afgør det. Så det er ikke et spørgsmål om, at vi ikke vil det godt for borgeren, det er et spørgsmål om, at vi bliver nødt til at prioritere, siger Heino Hanh (DF).

Jette Friis Hansen er niece til Søren Jeppesen, og hun har hjulpet dem med sagen. Og hun har svært ved at forstå kommunens beslutning.

- Jeg er ked af det og jeg er frustreret på deres vegne, jeg var så naiv at jeg tænkte, hvis man bliver mere selvhjulpen og man får et bedre liv af et hjælpemiddel – og det synes jeg er så tydelig at se i den der stol, hvor stor forskel der er på Søren - så har han ret til det, siger hun.

De er lige nu ved at finde ud af, hvordan de selv kan betale for kørestolen, hvis de ikke får den af kommunen.

Jeg kan ikke undvære den, siger Søren Jeppesen