Rygeforbud bekymrer psykisk syge

Et totalt rygeforbud på det nye supersygehus i Slagelse skaber frustration hos psykiske syge patienter. På Oringe i Vordingborg er både patienter og medarbejdere bekymret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På det nye sygehus i Slagelse er der indført total rygeforbud - såvel inde som ude. Rygeforbuddet gælder endnu ikke de øvrige psykiatriske afdelinger i regionen men forventes at komme, og patienterne på Oringe i Vordingborg er bekymret.

- Vi har det svært nok i forvejen. Det vil bare gøre det ekstra svært, at vi ikke må ryge, fortæller Kim Andersen psykiatrisk patient på Oringe.

Og det er ikke kun patienterne, der ser udfordringer ved et eventuelt rygeforbud.

- I psykiatrien har de fleste af vores patienter et andet misbrug, og derfor bliver det svært for dem, hvis de heller ikke må ryge, fortæller Connie Pedersen, afdelingssygeplejerske på S1 i Psykiatrien Syd.

Personalet på de psykiatriske afdelinger står også overfor en ny opgave.

- Der kan opstå en konfliktsituation, hvis vi som personale pludselig skal ind og konfiskere andre menneskers ejendele og sige, at de ikke må ryge. Det ved jeg ikke, hvordan vi skal håndtere. Vi har ikke fået undervisning. Der har ikke været andet fra ledelsens side end, at vi skal tage en dialog med de patienter, det nu berører, siger Vibeke Morten, der er fælles tillidsmand for sygeplejerskerne i Psykiatrien Syd.

Hos psykiatriledelsen lyder beskeden, at de samme regler gælder for afdelinger med fysisk syge, og at reglerne skal være de samme.

- Man skal behandle psykisk syge, som man behandler somatisk syge mennesker, fordi der er vigtigt, at man ikke bliver mærket af, at man har en psykisk sygdom, og så skal man tage særlig hånd om det, siger Søren Bred Kjær vicedirektør i psykiatrien Region Sjælland.

Ifølge Region Sjælland vil der gå minimum 6 måneder, før de beslutter om rygeforbuddet skal udbredes til regionens øvrige psykiatriske afdelinger.