Regner med 4.000 besøgende om dagen til folkemøde: - Det går helt amok

Spørgsmål om fri hash og mobiltelefoner fylder meget for de unge i debatterne på Folkemødet Møn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For fire år siden i 2014 inviterede folketingspolitiker Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til folkemøde i sin baghave i Askeby på Møn. Året efter måtte marken tages i brug for at få plads til alle.

Og nu bare fire år efter er Folkemødet Møn rykket til Stege, og arrangørerne regner med, at der kommer op mod 4.000 besøgende både fredag og lørdag.

quote Det er helt vildt at se alle de unge mennesker komme væltende ind

Lise Lotte Møller, medarrangør, Folkemødet Møn

- Det tog en drejning sidste år, da vi lagde ungefolkemødet ind og fandt på, at de unge skulle komme i skoletiden. Det går helt amok. Det er helt vildt at se alle de unge mennesker komme væltende ind, fortæller Lise Lotte Møller, der er formand for Socialdemokratiet i Vordingborg kredsen og har været med til arrangerer folkemødet siden den spæde start.

Amalie Rasmussen og Magnus William Frank går begge på Grønsund Efterskole på Bogø. Og de er enige om, at Folkemødet Møn er en god idé:

- Jeg lærer en masse nye ting, og jeg kan følge lidt med i, hvad der sker i politikken i Danmark. Det er en god idé. Alle går rundt og hygger sig, siger Magnus William Frank.

- Jeg får noget mere viden om, hvad de politiske partier vil gøre for os unge mennesker. I stedet for vi kun hører om at de er på Christiansborg. Her kan vi få noget indflydelse selv og sige til dem, hvad vi gerne vil, siger Amalie Rasmussen.

Debat for alle

I løbet af fredag og lørdag er der 100 debatter, så der skulle være noget for enhver smag. Og der er knap 80 stadeholdere med alt fra foreningen Afkriminalisér Cannabis over Brancheforeningen for Skorstensfejere til Danmarks Lærerforening. 

- Det kan jeg bruge både i skolen og i fremtiden. Hvis jeg skal lave om opgave om politik, er det godt at have den viden liggende i baglommen, siger Magnus William Frank.

Artiklen fortsætter under billederne...

 
 
Foto: Mathilde Reimer - TV ØST
Fredag er det især de unge, der er i fokus på Folkemøde Møn.
Fredag er det især de unge, der er i fokus på Folkemøde Møn.
Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

Debatter for de unge

Især temaer om mobiltelefoner og fri hash trækker de unge ind i teltene, hvor debatterne foregår.

- Det skal være de emner, som interesserer dem. På den måde laver vi noget for dem her, siger Lise Lotte Møller.

Og netop mobiltelefonen er et emne, der optager Amalie Rasmussen:

- Jeg lærer noget mere om min egen holdning til, hvordan jeg synes, man skal være med sin telefon, når man er ung. Og jeg ser, hvad de forskellige partier siger til det, forklarer hun.

De første år forsøgte arrangørerne at lave en scene med debatter, der skulle henvende sig direkte til dem. Men de unge dukkede ikke op. Derfor forsøgte man første gang sidste år at lægge det i skoletiden, så de unge bliver kørt i busser til Folkemøde Møn. Mange steder har de unge forberedt spørgsmål i skoletiden. Og det virker.

quote Vi prøver at lave det som demokratiets dag

Lise Lotte Møller, medarrangør, Folkemødet Møn

- Vi prøver at lave det som demokratiets dag. Det, der er vigtigt for mig, er, at de unge mennesker føler sig hørt. At de unge kan komme ind til nogle debatter, hvor de kan få lov at spørge. Hovedtanken er, at de kan møde politikerne i øjenhøjde, siger Lise Lotte Møller. 

 
 
Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

På fire år er Folkemøde Møn gået fra at blive holdt i en  baghave i Askeby til at fylde det meste af Stege. Men ambitionerne slutter ikke her.

- Vi kunne godt tænke os, at Greenpeace, for bare at nævne én, ville være med her. At nogle af de store kunne se en idé i at komme ud i provinsen. Det er meget lokale stadeholdere, vi har her. Og det er rigtig fint, de er meget velkomne. Men de mere landsdækkende kunne vi godt tænke os at få herned. Mit mål er at antallet af stadeholdere er større næste år, slutte Lise Lotte Møller.

Program Folkemødet Møn i Stege