Regler bremser eksport af uddannelser

Der er milliarder at hente i at eksportere uddannelser fra skoler i Næstved, Vordingborg, Slagelse og Roskilde, men ofte bremser reglerne eksporteventyret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Uddannelser til lærere, sygeplejersker og pædagoger kunne blive en god eksportforretning, men reglerne på området gør det svært at føre planerne ud i virkeligheden, lyder kritikken i en ny bog, skriver Sjællandske.

Det er journalist og Kina-ekspert Christina Boutrup, der står bag 'Den røde løber', hvor hun har talt med en række uddannelsesledere om, hvad der skal til for at eksportere uddannelserne fra eksempelvis skolerne i Slagelse, Vordingborg, Næstved og Roskilde. De peger især på, at det er reglerne på området, der bremser, fordi de blandt andet forbyder profitdreven eksport af statsfinansierede uddannelser.

Efterskole droppede planerne

Odsherred Efterskole måtte eksempelvis sidste år droppe at eksportere deres koncept, selv om 120 kinesiske skoler var klar i kulissen.

Selv om det umiddelbart kunne lyde, som om det bare handler om at lempe reglerne, er diskussionen ikke så simpel, lyder det fra Morten Pristed, der er international chef på UCSJ.

- Det er ikke så nemt, som det lyder. Uddannelse er ikke en vare som bacon. Det rummer også en masse kultur og traditioner. Så hvis man vil eksportere det, kræver det forberedelse og forståelse for, hvad det er, man har med at gøre i det land, man vil ind i, siger han til avisen.


Nyhedsoverblik