Regionen vokser: Seks nye øer nord for Møn

Der er registreret seks nye øer ved Sækkesand nord for Møn. Miljø- og fødevareminister er glad for øerne, da de giver nye muligheder for fuglelivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er økuller i vandet omkring Sækkesand nord for Møn.

Her er hele seks nye øer registreret over de seneste tre år. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

quote Jeg er glad for, at de nye øer ved Sækkesand kan indgå aktivt i vores natur og give fugle nye fristeder til at yngle og lade ungerne vokse op

Jacob Ellemann-Jensen, miljø- og fødevareminister

Den største af øerne er næsten 36 hektar stor. Det svarer til sammenligning til mere end 50 fodboldbaner.

Øerne fungerer som fuglereservat. Det betyder, at der er færdselsforbud i yngletiden fra 1. marts til 31. juli. Miljø- og fødevareminister, Jacob Ellemann-Jensen, sætter pris på den rolle, de nye øer kan spille for fuglelivet.

- Jeg er glad for, at de nye øer ved Sækkesand kan indgå aktivt i vores natur og give fugle nye fristeder til at yngle og lade ungerne vokse op, og hvor det er svært for ræve og andre rovdyr at forstyrre fuglene, udtaler han i pressemeddelelsen.

Øen Sækkesand ligger cirka en kilometer ud for Ulvshales nordligste punkt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er i dette område ved Sækkesand, de seks nye øer er registreret.
Det er i dette område ved Sækkesand, de seks nye øer er registreret. Foto: Google Maps med tilføjelser af TV ØST

Frirum for fugle

Lars Richter Nielsen er vildtkonsulent for Naturstyrelsen Storstrøm og har ansvaret for vildtreservatet i området ved Sækkesand. Han er glad for, at blandt andet terner, klyder og måger nu har et nyt, uforstyrret område til at yngle.

- Det er fugle, der har det svært i forhold til at yngle. På strandene kommer der jo flere og flere mennesker. Og fuglene har brug for noget fred.

Han fortæller, at øerne lige nu bare er golde og af sand og sten. Enkelte af de små øer har lidt græs, men ellers skal man kigge ud i fremtiden for at forestille sig mere end det.

- Man kan godt forestille sig, at der kommer til at gro nogle planter derude ad åre. Men der snakker vi 10, 20, 30 år, siger han.

I det hele tager et det svært at spå om de nye øers fremtid, da vind og vejr kan have stor effekt på, hvordan de former sig. De kan både blive mindre og større over tid, fortæller han.

Produkt af Møns Klint

Man skal lidt syd på for af finde årsagen til de nyopståede øer. Erosionen ved Møns Klint er meget stor. Det betyder, at klinten smuldrer, og materiale fra klinten bliver så ført med havstrømmen nord på. På et tidspunkt aftager strømmen, og sten og sand samler sig som øer.

quote Det er fascinerende, at der hele tiden opstår og forsvinder øer fra vores lille land

Jacob Ellemann-Jensen, miljø- og fødevareminister

- Jeg tror, at de færreste danskere tænker over, at Danmark forandrer sig hver eneste dag. Noget af kysterne forsvinder, mens nyt land dukker op andre steder.  Det er fascinerende, at der hele tiden opstår og forsvinder øer fra vores lille land, siger Jacob EllemannJensen.

De seks nye øer har i mange år eksisteret som holme. Det var nemlig ikke muligt at sejle omkring dem i lavvande, hvilket kræves for at definere dem som øer. Det betyder samtidigt, at staten har ejerskab over øerne.

Udover de seks nye øer ved Sækkesand, er der også registreret 5 nye øer i vestjyske Nissum Fjord ved Holstebro. Der er siden 1990 registreret mindst 138 nye øer i Danmark.


Nyhedsoverblik