Radikale Venstre om Anitas tabte statsborgerskab: Det er uværdigt

Sagen om Anita Petersen fra Nyråd ved Vordingborg, der forleden mistede sit statsborgerskab efter 29 år i Danmark, vækker opsigt på Christiansborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er under al kritik, at det overhovedet kan ske.

Sådan siger Zenia Stampe fra Radikale Venstre til TV ØST om Anita Petersen fra Nyråd ved Vordingborg, der forleden mistede sit statsborgerskab efter 29 år i Danmark og senest har fået at vide, at hun opholder sig uligt i landet.

- Selvfølgelig kan der ske fejl i et system, forsætter hun, men så bør vi indrette systemet sådan, at det er systemets skyld og systemet, der tager ansvar for fejlene i stedet for, at ansvaret og alle problemerne ender hos den her kvinde, som jo aldrig har været i Thailand. Det er helt grotesk.

Læs også
Efter 29 år i Danmark: Anita Pedersen har aldrig været dansk
Læs også
Efter 29 år i Danmark: Anita Pedersen har aldrig været dansk

Zenia Stampe vil nu have myndighederne til at tage ansvar og sørge for, at Anita Petersens sag bliver bragt i orden, så hun med Stampes egne ord igen kan kalde sig dansker

- Tag hende i hånden

Gang på gang ringer Anita Petersen til Udlændingestyrelsen for at få oplysninger om sin sag, som hun har svært ved at få overblikket i. Hvad siger du til det?

-Det er simpelthen så uværdigt. En ting er, myndighederne siger, at de skal følge loven. Men så tag hende i hånden og før hende igennem den lovgivning og alle de ansøgninger, som hun skal igennem. Når hun først tale med den (sagsbehandler red.) og så den anden, og der er rejser sig en masse spørgsmål, det er simpelthen så uværdigt og uansvarligt af de myndigheder, som jo er skyld i den her i station, fordi de har begået en fejl. Det er ikke hendes fejl, det er deres, og derfor er det også deres ansvar at få det bragt i orden, siger Zenia Stampe.

Mener du, at man bør ændre loven, så hvis man oplever sådan en fejl mange år efter, så tager man ikke bare statsborgerskabet fra hende? 

Jan E. Jørgensen
Læs også
Politikere om statsborgerskab: Det burde ikke kunne lade sig gøre
Jan E. Jørgensen
Læs også
Politikere om statsborgerskab: Det burde ikke kunne lade sig gøre

- Jeg mener helt bestemt, man skal lave loven om, sådan at man ikke kan tage rettigheder fra folk med tilbagevirkende kraft. Hvis man kommer til at give nogle rettigheder, som viser sig at være givet på et fejlagtigt grundlag, så må man bære ansvaret, og derfor bør vi se på reglerne, svarer Zenia Stampe.

Lægger pres på Udlændingestyrelsen

Hun vil nu lægge et pres på Udlændingestyrelsen for, at de tager færre til ansvar for den her sag.

- Og så vil vi undersøge mulighederne for at ændre reglerne om at tage rettighederne fra folk med tilbagevirkende kraft. Det er uværdigt og burde ikke kunne lade sig gøre,

Enhedslistens indfødsretsordfører, Johanne Schmidt Nielsen, har desuden i dag stillet spørgsmål om sagen til integrationsminister Inger Støjberg. 


Nyhedsoverblik