¨

Radikal svømmetur i protest over udrejsecenter: Socialdemokratiet skal følge trop, mener borgere

00:28

Sådan så det ud, da Morten Østergaard (R) svømmede fra øen Lindholm til Kalvehave lørdag formiddag.

Morten Østergaard (R) tog i dag badehætten på i protest mod udrejsecenteret på Lindholm. Nu venter borgerne på, at Socialdemokraterne gør det samme.

I dag svømmede den radikale leder Morten Østergaard 3,5 kilometer i Stege Bugt i protest mod planerne om at lave øen Lindholm om til et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på tålt ophold.

Så slipset blev pakket væk og badehætten fundet frem. For Morten Østergaard svømmede fra øen Lindholm til Kalvehave på Sydsjælland. 3.500 meter politiske protest-svømmetag.

- Jeg vil gerne signalere, at ofrene for symbolpolitik her og andre steder, de er ikke glemt. Og det er det, jeg gerne vil signalere i dag, lød det fra Morten Østergaard inden svømmeturen.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Peter Kryger - TV ØST

Men er det her ikke symbolpolitik?

Jeg synes, det er udmærket, hvis han ellers ikke får kolde fødder, som man siger

Jens Poulsen, beboer i Kalvehave

­- Det her er selvfølgelig et stunt, men der er den alvor bag ved det, at mens den symbolpolitik, der er ført på Christiansborg, koster os 759 millioner kroner, når forskningsstation Lindholm skal blive symbolet for udvisningsdømte, så koster det her jo ikke nogen noget – andet end strabadser og en kold dukkert til mig, siger Morten Østergaard.

- Ser frem til, at Mette Frederiksen springer i badedragten

Planen er at omdanne den syv hektar store ø til et udrejsecenter, der skal huse kriminelle udlændinge på tålt ophold. En plan, der koster 759 millioner kroner at realisere. Og med en fast færgefart til det lille lokalsamfund Kalvehave, hvor de frygter de kommende beboere.

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Østergaard (R) hoppede i Stege Bugt omkring klokken 13 lørdag, og halvanden time senere ankom han i Kalvehave. Foto: Peter Kryger - TV ØST

Derfor var der også mødt en hel del frem på havnen i Kalvehave for at bakke op om dagens radikale svømmetur.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var mødt flere op på havnen i Kalvehave lørdag formiddag. Foto: Peter Kryger - TV ØST

- Jeg synes, det er udmærket, hvis han ellers ikke får kolde fødder, som man siger, lyder det fra Jens Poulsen fra Kalvehave.

Men helst så de, at endnu en politiker svømmede med. I hvert fald hvis man spørger Thomas Finke, der har boet i Kalvehave i 40 år.

- Jeg ser frem til, at Mette Frederiksen springer i badedragten og kommer herned, siger han.

- Personligt sætter jeg min lid til, at Socialdemokraterne holder ved, i forhold til at de har stemt blankt til placeringen på Lindholm, og de holder fast i, at der skal laves en ordentlig undersøgelse af alternativer.

Hvad gør Socialdemokraterne?

Det er ingen hemmelighed, at venstrefløjen og ikke mindst De Radikale er imod udrejsecenteret på Lindholm.

Så beboerne i området er mest spændte på, hvad Socialdemokraterne gør. Indtil videre har Socialdemokraterne kun stemt gult eller "ved ikke" til forslaget og dermed udskudt beslutningen.  

I Kalvehave klynger de sig derfor til en kabale, der for det første går ud på, at regeringen ikke genvælges ved det kommende valg, for så er udrejsecenteret sikkert. Og så håber de på, at Socialdemokraterne ikke ønsker udrejsecenteret, men intet er sikkert.

- Indtil videre venter vi stadig på, at dem, der har fundet på den her mærkværdige løsning, melder ud, hvad problemet egentlig er, og hvilke muligheder der ellers er. Og før der ligger nogle analyser af det og løsningsmodeller, så tror jeg ikke, at Socialdemokraterne melder noget ud, siger Mikael Smed (S), Vordingborg Kommunes borgmester, der var mødt op for at bakke op om den radikale svømmetur.

Dansk Folkeparti får ikke så mange stemmer hernede en gang til. Det er helt sikkert

Thomas Finke, beboer i Kalvehave

Ligger I, som I har redt?

For der var ingen Magnus Heunicke eller Mette Frederiksen på havnen i Kalvehave i dag. Kun en radikal langdistancesvømmer.

Men han er faktisk ikke den første folketingspolitiker, der har krydset bugten. I december tog integrationsminister Inger Støjberg (V) og udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) ud til Lindholm – ikke iført badehætte, men sejlende. Og velkomsten var heller ikke helt den samme som i dag. I december stod borgere nemlig klar ved kajen, som de to folketingspolitikere igen kom i land i Kalvehave, med bannere og protester.

Artiklen fortsætter under indslaget.

02:42

Se eller gense indslaget: Beslutningen om et udrejsecenter på Lindholm har vakt ramaskrig blandt borgere og lokalpolitikere. Inger Støjberg tog selv til Lindholm for med egne øjne at opleve øen - et besøg beboerne og de lokale politikere benyttede til at forsøge at overtale ministeren til at droppe planerne.

Luk video

Måske lidt paradoksalt med det in mente, at ved sidste folketingsvalg fik De Radikale kun 2,1 procent af stemmerne i Kalvehave. Dansk Folkeparti fik over 27 procent.

Ligger I ikke bare, som I har redt?

- Det kan man godt sige, siger beboer Thomas Finke.

- Men det kommer til at ændre sig nu på baggrund af det her.

Tror du, stemmerne kommer til at ændre sig nu?

- Ja, det gør de i den grad. Dansk Folkeparti får ikke så mange stemmer hernede en gang til. Det er helt sikkert.

Planen er, at udrejsecenter Lindholm skal stå klar i 2021 med en kapacitet på 100 pladser med mulighed for at udvide med 25 ekstra pladser

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App