Protestbevægelse i konflikt med rettighedshaver – plakater skal designes om

En gruppe borgere er kommet i karambolage med rettighedshaveren til Atomkraft? Nej tak-logoet efter at have lånt idéen til protestplakater.

Rundt omkring på Møn har man det seneste års tid kunnet se plakater med et klart budskab om lokalpolitikernes planer for en ny ferieby på øen. Designet kræver ikke det store historiske kendskab for at lure referencen til logoet, som blev produceret i kampen mod kernekraft i 1970’erne.

Det er foreningen Hjelm Bugts Venner, som har ladet plakaterne trykke – men den er ikke faldet i god jord hos foreningen Organisationen til Oplysning om Atomkraft, som har ophavsretten til logoet.

quote Hvis man havde vidst, det blev et problem, havde vi valgt noget andet

Jesper Karup, formand, Hjelm Bugts Venner

- De synes, det er i strid med deres varemærke. Der har vi sagt; Det er ikke en debat, vi er interesseret i. Derfor har bestyrelsesmedlemmerne valgt at tage det til efterretning og tage plakaterne ned og lave nogle nye, siger Jesper Karup, der er formand for Hjelm Bugts Venner.

Han lægger ikke skjul på, at foreningen har ladet sig inspirere, da plakaten til Møn-borgernes protest mod en feriepark på øen skulle designes.

- Det gjorde vi, fordi det er en glad sol og et glad budskab. Derfor virkede det rigtigt, siger Jesper Karup og tilføjer:

- Hvis man havde vidst, det blev et problem, havde vi valgt noget andet.

Protest mærke fra 1975

Derfor er arbejdet med en ny plakat også allerede gået i gang. For interessen for plakaterne har været stor – seneste oplag af plakaterne talte 200.

Det er foreningen Hjelm Bugts Venner, som har ladet plakaterne trykke – men den er ikke faldet i god jord hos foreningen Organisationen til Oplysning om Atomkraft, som har ophavsretten til logoet.
Det er foreningen Hjelm Bugts Venner, som har ladet plakaterne trykke – men den er ikke faldet i god jord hos foreningen Organisationen til Oplysning om Atomkraft, som har ophavsretten til logoet. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

- Vi ved ikke, hvor mange der hænger rundt omkring. Folk har bare kunnet komme og hente. Men som sagt trykker vi ikke flere af dem.

Ifølge Jesper Karup har sagen hverken udløst sagsanlæg eller henvendelser fra advokater med krav om erstatning.

Det velkendte logo, med den røde smilende sol på en gul baggrund og teksten "ATOMKRAFT? NEJ TAK" er designet af Anne Lund, som blev medlem af en lokalafdeling i Organisationen til Oplysning om Atomkraft i 1975.

Anne Lund er kvinden bag det berømte logo, som mønboerne havde ladet sig inspirere af.
Anne Lund er kvinden bag det berømte logo, som mønboerne havde ladet sig inspirere af. Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Officielt hedder det "solmærket", oplyser foreningen på sin hjemmeside – og det er første gang designet til en badge, man kunne sætte på tøjet – en på denne tid yndet måde at udtrykke holdninger og synspunkter på.

Mærket blev første gang uddelt til 1. maj-demonstrationen i 1975.