Præstøofre raser mod efterskole

På Lundby Efterskole forstår de ikke, at politiet rejser sag mod dem efter Præstøulykken. De kalder sagen "mærkelig" og fremhæver desuden, at de fleste af ofren

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag kæmper Katrine Torstensen stadig med følgevirkningerne fra ulykken på Præstø Fjord. Hun tager stadig angstdæmpende medicin, og derfor bliver hun stødt af bestyrelsesformandens udtalelser, når han i medierne melder ud, at de fleste af eleverne, der var involveret i ulykken, i dag har det godt.

Af de 13 elever, der var ombord på båden ved ulykken er en i dag svært hjerneskadede. Andre er stadig i gang med genoptræningen, mens nogen ligesom Katrine er begyndt på en ungdomsuddannelse. Katrine Torstensen lider i dag fortsat af blandt andet sløret syn og koncentrationsbesværer. Hun er en af dem der sluppet med færrest mén, og derfor bliver hun stødt af bestyrelsesformandens udtalelser

- Det føles som om han pisser på os, når han bare udtaler sig om noget han ikke har undersøgt, siger hun.

I går kom det frem, at skolen og dens forstander vil blive sigtet for uagtsomt manddrab, og derefter  kritiserede bestyrelsesformanden for Lundby Efterskole Bjarne Rasmussen, at der overhovedet bliver rejst en sag, da han udtalte:

- Det er en mærkelig sag i relation til, at vi mener, at der er nogle regler som vi har overholdt.

Katrines mor, Karina Onsberg Torstensen mener, at skolens opførsel og udtalelser er uforståelige

- Det virker som de hele tiden forsøger at løbe fra deres ansvar, og når de så samtidig udtaler sig om, hvordan børnene har det uden at have undersøgt det ordentligt, så bliver jeg ærlig talt rasende, fortæller hun.

Det har i dag hverken været muligt at få en kommentar fra bestyrelsesformand Bjarne Rasmussen eller andre fra ledelsen på Lundby Efterskole.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST Mandag 1. oktober 2012:

Efterskoleforstander risikerer otte års fængsel

 

Forstanderen for Lundby Efterskole i Præstø bliver tiltalt for uagtsomt manddrab efter kæntringsulykken på Præstø Fjord.

Ender i retten

Den tragiske kæntringsulykke på Præstø Fjord får nu et retsligt efterspil.

Forstanderen for Lundby Efterskole, Truels Achton Truelsen, bliver nemlig tiltalt for uagtsomt manddrab efter ulykken.

Det oplyser Anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Kæntringsulykken på Præstø Fjord skete fredag den 11. februar 2011. Her var to lærere og 13 elever fra Lundby Efterskole sejlet ud på fjorden i skolens otte meter lange dragebåd.

Vejret var dog alt for hårdt, og båden kæntrede. En række elever fik hjertestop i det iskolde vand og blev genoplevet. En lærer omkom dog ved kæntringen, og syv elever pådrog sig hjerneskader ved ulykken.

Tiltalen

Truels Achton Truelsen er sigtet for uagtsomt manddrab efter straffelovens § 241 og for uagtsom betydelig legemsbeskadigelse efter straffelovens § 249.

Der er også rejst tiltale efter sølovgivningen for forvoldelse af søulykke og sejlads i strid med godt sømandskab samt undladelse af at sikre, at menneskeliv på søen er betryggende sikret.

Retssagen skal behandles ved retten i Nykøbing Falster. Det er dog endnu ikke besluttet hvornår.

Op til otte års fængsel

Paragrafferne, som forstanderen er sigtet efter lyder således:

§ 241. Den, som uagtsomt forvolder en andens død, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder eller under særligt skærpende omstændigheder med fængsel indtil 8 år. Er forholdet begået i forbindelse med spirituskørsel, overtrædelse af færdselslovens § 54, stk. 1 eller 2, eller særligt hensynsløs kørsel, anses dette som en særligt skærpende omstændighed.

§ 249. Den, som uagtsomt tilføjer nogen betydelig skade på legeme eller helbred, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder eller under særligt skærpende omstændigheder med fængsel indtil 8 år. Er forholdet begået i forbindelse med spirituskørsel, overtrædelse af færdselslovens § 54, stk. 1 eller 2, eller særligt hensynsløs kørsel, anses dette som en særligt skærpende omstændighed.

Det er dog uvist, om forstanderen rent fakltisk vil ende i fængsel. Det oplyser advokaturchef Michael Boolsen til Ritzau.

Han siger til nyhedsbureauet, at han på nuværende tidspunkt ikke ønsker at oplyse, om han rent faktisk vil begære fængselsstraf på baggrund af ulykken.

Præstø-pårørende: Tiltalen er positiv

Advokaten for de 13 elever i Præstø-ulykken hilser tiltalen mod efterskolen og dens forstander velkommen. Også en Præstø-far er tilfreds.

Advokat: Alvorlig sag

Det er naturligt, at der kommer et retsligt efterspil oven på Præstø-ulykken.

Det er meldingen fra Asger Tue Pedersen , der er advokat for samtlige 13 elever, der var ombord i dragebåden, da den i februar 2011 kæntrede i Præstø Fjord.

- Jeg synes, at det er positivt, at der kommer et alvorligt retsligt efterspil ovenpå de grove forsømmelser, der er sket, siger han til TV2 ØST.

Asger Tue Pedersen mener, at konsekvenserne skal være så mærkbare, at andre også strammer op.

- Det må være et selvstændigt mål, at noget lignende ikke sker igen, siger han.

Præstø-far glad for tiltalen

Også Præstø-faderen Henrik Weigel fra Skælskør – hvis søn var meget tæt ved at omkomme i kæntrings-ulykken i Præstø Fjord, og som siden har kæmpet mod virkningerne af en hjerneskade, er lettet over tiltalen.

- Det er utrolig dejligt. Hver gang vi får en afslutning på noget i den her sag, kommer vi tættere på et normalt liv, siger han til TV2 ØST.

Han finder det også naturligt, at politiet rejser sagen mod Lundby Efterskole og dens forstander.

- Jeg synes, det er i orden, at der er en vis konsekvens, når man skader andre, og så er det så op til myndighederne, hvad konsekvensen skal være, siger Henrik Weigel.

Han understreger, at han ikke har noget problem med skolens forstander.

- Normalt har lederen af en virksomhed det endelige ansvar. Jeg har ikke noget imod Truels personligt, men det er normalt sådan, at det er lederen af en virksomhed, der har ansvaret. Og sådan bør det også være her, siger han.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST Mandag 11. februar 2012:

Mødtes et år efter ulykken på Præstø Fjord

Præcis et år efter ulykken, hvor 13 efterskoleelever og 2 lærere fra Lundby Efterskole kæntrede med en dragebåd i Præstø Fjord, mødtes en af efterskoleeleverne og hendes far i dag med den fisker, der reddede pigen op af vandet.

- Jeg har tænkt på hende hver dag. Derfor er det også så dejligt at se, at hun er i live, og har det godt. Sådan siger Ove Nilsson i dag til TV2 Øst.

Ove Nilsson er en af de fiskere, der tog ud på fjorden den 11. februar for at hjælpe til med at lede efter de efterskoleelever, der var kæntret i det kolde vand. Her fandt han Malene Thomsen i vandet, og fik hende op i sin båd. - De stod ligesom bøjer i vandet. Så det var bare at tage hende under armen og få hende op i båden, siger Ove Nilsson.

Ove Nilsson sejlede den livløse pige ind i havnen så hurtigt han kunne, og overleverede hende til redningsmandskabet. Siden har han ikke set pigen, men hans tanker har kredset omkring hendes skæbne lige siden.

Derfor var det en befrielse for lystfiskeren i dag at møde Malene Thomsen og hendes far på havnen i Præstø. - Det betyder alt. Jeg har haft det virkeligt dårligt, siger Ove Nilsson til TV2 Øst, og kæmper med tårerne.

Også Steen Thomsen, der er far til Malene, var glad for at møde datterens redningsmand i dag. - Det betyder meget at se ham. Det var dejligt. Og jeg tror også at det betyder meget for Malene at se den mand, der hev hende op af vandet, sagde Steen Thomsen til TV2 Øst, da vi mødte ham på havnen.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

 

TV2 ØST Mandag 4. april 2011:

53 døgn i vandet: Præstø-lærer fundet

Efterskolelærer Michael Jørgensen forsvandt i bølgerne under kæntringsulykken på Præstø Fjord den 11. februar. Men søndag dukkede han op i fjorden.

En kajakroer var på tur i eftermiddag ud for Feddet Havn, da hun pludselig så et menneske flyde i vandet og slog alarm.

"Hans identitet er fastslået - det er læreren fra ulykken ved Præstø Fjord. Han er blevet identificeret og man fandt hans tegnebog," fortæller vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen til tv2.dk.

53 døgn efter ulykken har familien, venner samt kolleger og elever fra Lundby Efterskole altså fået vished om efterskolelærer, Michael Jørgensens skæbne. Og det efter omfattende eftersøgning i ugevis:

53 døgn: En naturlig forklaring
"Der er en naturlig forklaring på, hvorfor det har taget så lang tid, før han blev fundet. Hvis man går til bunds om vinteren, når der er en meget lav vandtemperatur, så tager det et godt stykke tid, før kroppen kommer op," fortæller Søren Ravn-Nielsen.

Enken: Hårdt for børnene
Siden har Michael Jørgensens hustru og to børn levet i uvished om deres mands og fars skæbne, og om de nogensinde ville gense ham. For tre uger siden sagde enken til Ekstra Bladet:

"Det er svært at leve med uvisheden. Vi får nok først fred, når Michael er fundet. Det er også hårdt for drengene, selv om de nu er begyndt i skolen igen. De har vanskeligt ved at sove om natten."

Liget obduceres
Pårørende til den 43-årige mand har fået beskeden. Det formodes at liget skal også obduceres, for endeligt at fastslå dødsårsagen:

"Det er standardprocedure. Der er formentlig ikke tale om en forbrydelse, men i sådanne tilfælde skal vi være helt sikre på dødsårsagen," siger Søren Ravn-Nielsen til tv2.dk.

Støtte på Facebook
Facebook-gruppen 'Støtteside for efterskoleeleverne der kæntrede i Præstø fjord' er nyheden om, at liget af Michael Jørgensen søndag kort før klokken 20 blev fundet også offentligt. Her kan venner og alle andre sende en hilsen:

"Michael, du var en helt til det sidste. At denne tragedie skulle ramme dig og din familie er forfærdeligt. En sorg der aldrig vil forsvinde, du vil altid være i alle vores hjerter," skriver Katja Ritzau mandag morgen på støttesiden.

Stepahnie Sophie Röhl skriver:
"Kære Michael. Nu kan din familie endelig få fred."

Du kan finde Facebook-siden her

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST Mandag 4. april 2011:

Præstø-ulykken: Ny udvikling for skadede elever

"Syv af vores elever er stadig indlagt og går stadig til genoptræning. Jeg kan ikke oplyse flere detaljer, men der er en udvikling på vej i sagen," siger efterskoleforstanderen, Truels Truelsen, fra Lundby Efterskole til Berlingske. Han vil ikke fortælle nærmere, hvad denne udvikling dækker over.

Alle syv elever behandles på Hammel Neurocenter ved Århus. Behandlingscentret har tavshedspligt, men det har tidligere været fremme at flere af eleverne har alvorlige hjerneskader. Skaderne er sket efter at skoleeleverne har været bevidstløse, fordi de lå i en periode i de to grader kolde vand i Præstø Fjord, da deres båd kæntrede 11. februar 2011.

Genoptræning
Kathrine Bisgaard Vase, der er kommunikationsansvarlig på neurocenteret, vil ikke kommentere de syv teenageres helbred. Men siger generelt om genoptræning af centrets patienter:

"Det er en utrolig individuelt sammensat genoptræning. Efter sådan en type ulykke kræves der både fysisk og mental genoptræning. Det vil sige, at vi har alt fra fysio- og ergoterapeuter, talepædagoger, neuropsykologer tilknyttet for at tage sig af patienternes genoptræningsbehov. Bare det at foretage helt dagligdagsagtige ting indgår som en del af genoptræningen."

Strafansvar
Årsagen til ulykken undersøges fortsat af Sydsjællands Politi - herunder om og i givet fald hvem, der eventuelt har et strafansvar for ulykken.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

 

Samler ind til efterladte

Lokale samler ind til støtte for de efterladte til den lærer, der stadig savnes efter kæntrings-ulykken i Præstø Fjord

Det er lokale erhvervsdrivende, der står bag indsamlingen. Pengene skal hjælpe den savnede idrætslærers efterladte, der står i en svær økonomisk situation.

For når en person er meldt savnet og ikke erklæret død, så kan de pårørende ikke få udbetalt pension og forsikring. Og samtidig kan de ikke få adgang til personens personlige økonomiske midler, med mindre de har fået tilladelse til det.

Indsamlingen sker på konto: 0040 0723 182 611 i Nordea.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST Torsdag 3. marts 2011:

Kommunikationen fejlede ved redningsaktion

En undersøgelse af redningsaktionen ved Præstø Fjord konkluderer, at kommunikationen mellem redningsinstanserne ikke var god nok.

 

Region Sjællands egen undersøgelse af ulykken ved Præstø Fjord kritiserer kommunikationen mellem redningsinstanserne.

- Vi havde problemer med at komme i kontakt med lægehelikopteren og Falck,siger helikopterredder Søren Dreisig.

Desuden kunne lederen af redningsaktionen ikke komme igennem til vagtcentralen i Slagelse, der burde have haft overblikket over situationen.
Problemer med kommunikationen kan få konsekvenser i andre fremtidige aktioner.

- Man skal nok have nogle klare retningslinjer for hvordan kommunikationen skal foregå i sådan nogle situationer, siger formanden for Det Præhospitale Område i Region Sjælland, Jens Ravn (V).

Region Sjælland og de involverede parter, der var med til at redde de 13 efterskoleelever op af vandet, er enige om, at redningsaktionen alt i alt gik rigtig godt.

- Jeg er stolt over, at vi har været med til at gøre en forskel siger, helikopterredder, Søren Dreisig.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Cecilie Gyldendal Rasmussen er af de elever, der var om bord på dragebåden, da den kæntrede ved Præstø:

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST Onsdag 16. februar 2011:

Den sidste elev ud af respirator

Onsdagen bragte godt nyt omkring kæntringsulykken i Præstø Fjord. Den sidste af syv elever er vågnet fra sin koma og trækker selv vejret:

Ifølge Skejby Sygehus har drengen det godt. De øvrige seks elever, der har ligget i koma, er de seneste dage også vågnet og flere af dem reagerer på at der tales til dem.

Men selvom eleverne overlever, er der stadig lang vej endnu.

De elever, der har været ved bevidsthed, vil have meget stærke indtryk fra ulykken og have behov for at tale den igennem med de kammerater, der var med om bord, forklarer chefpsykolog Anders Korsgaard, Rigshospitalet.

- Og de elever, der har været i koma, vil have et kæmpe behov for at finde ud af, hvad der skete. De skal have lagt puslespillet. Derefter vil der komme en række reaktioner: Angst og frygten for at tage ud på vandet igen, siger han.

- De vil have alvorlige traumer, der kan sammenlignes med traumerne fra tsunamikatastrofen. Nogle vil være bange for helt simple ting som at tage et brusebad, siger han og forklarer forældrenes vigtige rolle i den kommende tid.

- Vi mødes med forældregruppen dagligt. De skal acceptere, at børnene nogle gange vil have enormt meget brug for at snakke om det, men også acceptere, at de nogle gange slet ikke vil tænke på det. Og det skal de acceptere, siger han.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST Tirsdag 15. februar 2011:

Efterskolelever bar ikke redningsveste

Eleverne bar svømmeveste, og det bliver i dag kritiseret. Helt unødigt risikofyldt siger den læge, der behandlede de unge i Næstved

Mens de 7 elever langsomt vågner op, så fortsætter kritikken af Lundby Efterskole.

Da eleverne sejlede ud på Præstø Fjord havde de ikke EGENTLIGE redningsveste på. Dermed brød efterskolen efter alt at dømme loven:

- Jeg undrede mig over, at man brugte svømmeveste, siger anæstesi-overlæge Jørgen Krogh Johansen. Han tog imod nogle af eleverne på Næstved Sygehus i fredags.

- En redningsvest er det eneste forsvarlige på denne årstid og på den sejlads, de var ude på, siger Jørgen Krogh Johansen til TV2 Øst.

Også Sten Emborg, der er leder af Søsportens Sikkerhedsråd anbefaler rigtige redningsveste, når man sejler på denne årstid.

- Med en svømmevest er der ikke den opdrift, som der er i en redningsvest, og den vender ikke en bevidstløs person om, påpeger han.

Ydermere kan det ifølge TV2 Øst have været et brud på søfartsreglerne at nøjes med svømmeveste.

- Når der er mere end tolv passagerer med, så er det et passagerskib, og så skal der ifølge reglerne være redningsveste og ikke svømmeveste til alle, siger synschef i Søfartsstyrelsen, Lars Nielsen, til TV2 Øst.

Han vil dog ikke kommentere den konkrete hændelse, og der findes enkelte undtagelser, som når der er tale om decideret sejlsportsundervisning med diplomtagning.

Lundby Efterskole har i en pressemeddelelse afvist at kommentere på kritikken, før undersøgelsen af de nærmere omstændigheder omkring ulykken er afklaret. Det vil formentlig tage nogle uger.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST mandag 14. februar 2011:

Præstøs borgere hjælper til

Den tragiske ulykke fredag har sat sine spor i Præstø - og selv om politiet nu har indstillet eftersøgningen af den savnede lærer fra Lundby Efterskole hjælper borgerne stadig til, så godt de kan:

Politiet bruger nu deres kræfter i samarbejde med Søfartsstyrelsen på at klarlægge hændelsesforløbet ved den tragiske ulykke i Præstø fjord fredag.

- Der er mange, der skal afhøres, så det kommer til at tage tid. Vi er ikke færdige før om et par uger måske først senere, siger Søren Ravn-Nielsen, efterforskningsleder ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

Alligevel var en redningsbåd på vandet i Pæstø Fjord i dag. En borgere havde nemlig set noget og ringede til politiet.

Lægerne er mandag aften gået i gang med at vække de syv efterskoleelever, der siden fredag har ligget i koma efter kæntringsulykken i Præstø Fjord.

Det oplyser Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

Rigshospitalet har ansvaret for seks af eleverne, mens den syvende er indlagt på Skejby Sygehus ved Aarhus.

Lægerne gik i gang med at vække eleverne klokken 18. Men overlæge på Rigshospitalet Michael Wanscher kan endnu ikke udtale sig om, hvorvidt eleverne vil få varige men af ulykken.

- Vi standser for bedøvelsesmidlerne, og så vågner de forhåbentlig, men det er alt for tidligt at sige noget om, hvordan det vil foregå. Der kan gå mange dage, inden vi er helt klar over, hvordan de har det, sagde Michael Wanscher tidligere mandag.

- De har jo haft en længerevarende episode uden blodtilførsel til hjernen. Det vil sige, at hjernen har manglet ilt. Det er noget, hjernen skal komme sig over, og der går noget tid, inden vi kan sige noget om, hvordan det går.

Hvordan fremtiden tegner sig for de syv unge er dog stadig alt for tidligt at sige, fortæller overlæge Michael Wanscher fra Rigshospitalet.

- Vi standser for bedøvelsesmidlerne, og så vågner de forhåbentlig, men det er alt for tidligt at sige noget om, hvordan det vil foregå. Der kan gå mange dage, inden vi er helt klar over, hvordan de har det, siger Michael Wanscher og fortsætter:

- De har jo haft en længerevarende episode uden blodtilførsel til hjernen. Det vil sige, at hjernen har manglet ilt. Det er noget, hjernen skal komme sig over, og der går noget tid, inden vi kan sige noget om, hvordan det går, siger Michael Wanscher.

Seks elever er i behandling på Rigshospitalets Hjertecenter. De fem er indlagt på Rigshospitalet, og en indlagt på Gentofte Sygehus. Den syvende elev ligger på Skejby Sygehus ved Århus.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST søndag 13. februar 2011:

Efterskole svarer på kritik


De seneste to dage har Lundby Efterskole gennemlevet et forfærdeligt mareridt.
Elever har mistet en lærer, og fem kammeraters liv er stadig i overhængende fare. Midt i sorgen er det haglet ned med kritik. Nu svarer skolen.

Midt i sorgen over tabet af en lærer og frygten for, at kammerater heller ikke overlever, har det haglet ned over skolen med kritik. Lokale og fagfolk har fundet det uforsvarligt, at skolen valgte at lade elever sejle halvanden kilometer ud på det kolde vand i Præstø Fjord, og i går erfarede Søfartsstyrelsen, at den kæntrede båd ikke var sikkerhedsgodkendt.

Skolen vil ikke forholde sig til Søfartsstyrelsens kritik, før der foreligger en redegørelse. Men viceforstander Lars Jensen siger til TV2 Øst, at selvom han havde fuld tillid til den vurdering, som den 44-årige friluftslærer Michael Jørgensen tog, så vil han nu se på, om der er nogle ting, der kunne have været gjort på en anden måde.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST lørdag 12. februar 2011:

Båden var ikke sikkerhedsgodkendt

Dragebåden, som de 13 elever og to lærere kæntrede med i går, var ikke sikkerhedsgodkendt af Søfartsstyrelsen, som den skal. Det oplyser styrelsens synschef til TV2 ØST.

 

- Det er en meget tragisk ulykke og den burde heller ikke være sket. Den her båd skulle have været synet og godkendt af Søfartsstyrelsen, men det var den ikke. Vi har ikke synet og godkendt denne her båd, siger Lars Nielsen, synschef i Søfartsstyrelsen.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

TV2 ØST fredag 11. februar 2011:

Efterskole i chok efter ulykke

Lundby Efterskole ved Præstø er i chok efter den alvorlige ulykke, hvor en lærer stadig savnes

En båd af typen Dragebåd - nærmest en stor kano - kæntrede ved middagstid på Præstø Fjord. Klokken cirka 12.43 fik politiet den første alarmmelding.

Ombord på skibet var 13 skolebørn og 2 undervisere fra Lundby Efterskole på Sydsjælland.

De i alt 15 ombord kæmpede for livet i havvand der var cirka 2,5 grad. Mennesker kan afhængig af mange faktorer overleve i mindst en time i SÅ koldt vand - men man kan osse få et såkaldt kuldechok og så risikerer man at dø hurtigt.

Een er savnet - en 44-årig lærer - mens flere af skolebørnene er fløjet livløse i helikopter til behandling på Rigshospitalet i København.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Kronologi, temaside

 

 


Nyhedsoverblik