¨

Præstø-sag: Forstander er første vidne

Foto: TV ØST

Lundby Efterskoles forstander er tiltalt for uagtsomt manddrab, når han fredag skal afgive forklaring i retten

Sagen om den tragiske kæntringsulykke på Præstø Fjord i februar 2011, der kostede en efterskolelærer livet og efterlod flere elever med varige men, indledes torsdag ved Retten i Nykøbing Falster.

Første mand i vidneskranken er Lundby Efterskoles forstander, Truels Achton Truelsen, der på lige fod med efterskolen står tiltalt for uagtsomt manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse. Forstanderen afhøres altså som tiltalt og ikke som vidne.

Mest formaliteter i dag

- Torsdag kommer til at gå med forelæggelse af sagen og afklaring af praktiske spørgsmål, siger sagens anklager, advokaturchef Michael Boolsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Og fredag kommer så skolens forstander og viceforstanderen og afgiver forklaring.

Både efterskolen og forstanderen er ligeledes tiltalt efter sølovgivningen for "forvoldelse af søulykke og sejlads i strid med godt sømandskab" samt "undladelse af at sikre, at menneskeliv på søen er betryggende sikret".

Fængsel og bøder spøger

Efterskolen tiltales som en såkaldt juridisk person og kan naturligvis ikke straffes med fængsel, selv hvis skolen dømmes.

- Men der kan selvfølgelig blive tale om en bødestraf, siger Michael Boolsen.

Derimod kan det ikke udelukkes, at forstander Truels Achton Truelsen risikerer fængsel, såfremt retten finder ham skyldig i uagtsomt manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse.

Anklager Michael Boolsen afviser dog forud for retssagen at løfte sløret for, hvilken straf han vil kræve, såfremt retten finder Truels Achton Truelsen skyldig.

Lærer går fri

Han ønsker heller ikke at fortælle, hvorfor den kvindelige lærer, som også var med i dragebåden og slap med livet i behold, ikke er tiltalt i sagen.

- Det har jeg ikke udtalt mig om tidligere, og det vil jeg heller ikke gøre nu. Men det beror selvfølgelig på nogle vurderinger af ansvarsforhold og så videre, siger Michael Boolsen.

Der er foreløbigt afsat 10 retsdage til sagen. Blandt vidnerne er 10 elever, som var med på sejlturen, og den kvindelige lærer, som overlevede ulykken. De tre øvrige elever, der var med på turen, er ikke i stand til at vidne.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App