¨

Politikere vil stoppe underskrift på Storstrømsbro: Byggefirmaer i stor korruptionssag

Sådan kommer den nye bro over Storstrømmen til at se ud, som forventes at være klar til biltrafikken i 2022 og jernbanetrafikken i 2023. Foto: Vejdirektoratet

To af de tre firmaer bag Storstrømsbroen er involveret i en stor sag om korruption og bestikkelse. Politikere kræver handling.

Vejdirektoratet og politikerne bør stoppe den planlagte underskrivelse af kontrakten til byggeriet af en ny Storstrømsbro tirsdag. Det mener Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Det skriver fagbladet 3F.

Skandaleprojekt skal redde Venedig

Den italienske skandale, som de to byggefirmaer er involveret i, handler om korruption og bestikkelsespenge i forbindelse med byggeriet af et gigantisk dæmningsprojekt. Dæmningen Modulo Sperimentale Elettromeccanico (MOSE) beskytter den historiske by Venedig mod tidevands-oversvømmelser.
Projektet består af en række dæmninger og flydedæmninger, der blev bygget i starten af dette årtusind, og som kan holde vandstanden i lagunen omkring Venedig konstant.
35 personer er dømt i den efterfølgende korruptionssag, hvor der menes at være blevet uddelt hvad der svarer til 140 millioner kroner i bestikkelse. Blandt andet er der brugt et større beløb på at få valgt en ny borgmester i Venedig.

Meldingen kommer efter mediet mandag kunne fortælle, at to ud af tre entreprenørfirmaer bag den nye bro er involveret i en omfattende korruptionsskandale i Italien. Det drejer sig om firmaerne Condotte og Grandi Lavori Fincosit, og tidligere ledere i selskabet er idømt millionbøder i sagen. 

Selskaberne selv understreger, at de ikke er blevet dømt – kun tidligere ledere i selskaberne er blevet straffet. Firmaets advokat bekræfter dog overfor Fagbladet 3F at de skal møde i retten i sagen den 21. december.

Socialdemokrat: Vi skal have ordnede forhold

Dansk Folkeparti har nu indkaldt transportminister Ole Birk Olesen (LA) til et hastesamråd om sagen. 

Og også socialdemokraternes Mattias Tesfaye er stærkt kritisk efter afsløringen.

- Jeg vil kraftigt opfordre ministeren til at trække i håndbremsen nu, så vi får undersøgt det her til bunds, før der skrives under, skriver han på Facebook. 

- Der skal være ordnede forhold på statens byggepladser. Vi skal være sikre på, at skattekroner ikke går til korruption og svindel, siger han.

Den nye bro

Den nye Storstrømsbro koster 2,1 milliarder kroner – og dertil kommer landanlæggene. Fire forskellige joint ventures bør på kontrakten med at bygge den nye bro.

Den nye bro skal bygges af præfabrikerede elementer, der skal støbes på den nærliggende Masnedø, og så efterfølgende skal sejles på plads i Storstrømmen.

Den nye bro skal sammen med en ny Masnedsund-bro give både togrejsende, cyklister, fodgængere, bilister og motorcyklister let adgang mellem Sjælland og Falster.

Læs også Fagforening efter afsløring af bro-selskaber: Vi skal tænke os godt om nu

Læs også Italienske virksomheder skal bygge ny Storstrømsbro - koster 2 mia. kr

Læs også Storstrømsbro: Politikere kræver tjek af italienske brobyggere

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App