Politikere rystede over nye detaljer om drabet på Oringe

Flere politikere i Region Sjælland er rystede over drabssagen fra det psykiatriske hospital Oringe ved Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nyheden om, at 39-årige Stine Kitt Jørgensen blev dræbt inde på psykiatrihospitalet Oringes lukkede afdeling, kommer bag på flere politikere i regionsrådet.

- Der er noget, vi ikke har været gode nok til. For når det sker i vores varetægt, og hun ikke har været under opsyn, så er der grund til, at vi gransker ind i os selv – hvad er gået galt her? siger Anne Møller Ronex (R), medlem af social- og psykiatriudvalget i Region Sjælland.

quote Det er i allerhøjeste grad noget, vi som politikere skal bearbejde

Anne Møller Ronex (R), medlem af social- og psykiatriudvalget, Region Sjælland.

- Jeg kan godt forstå, at de pårørende kan sætte spørgsmålstegn ved det, tilføjer hun.

Stine Kitt Jørgensen blev den 27. februar fundet kvalt i psykiatrihospitalet Oringes aflåste rygegård, der hører til den lukkede afdeling.

- Den her tragiske sag, såvel som andre tragiske drabssager – vi har været vidner til på det seneste – vidner om, at vi har brug for at få en opjustering på hele det psykiatriske område, siger næstformand i regionsrådet, Jacob Jensen (V).

Afventer undersøgelse

Flere politikere i Region Sjælland er rystede over drabssagen fra det psykiatriske hospital Oringe ved Vordingborg.

Som TV2 ØST kunne fortælle onsdag, var der ifølge Stine Kitt Jørgensens familie – som har haft et møde med ledelsen på Oringe – fem ansatte til seks patienter på drabsdagen.

Derfor har familien rejst spørgsmål ved sikkerheden på psykiatrihospitalet, og hvordan drabet overhovedet kunne ske.

Ledelsen i Psykiatrien Syd ønskede i den forbindelse ikke at svare på spørgsmål fra TV2 ØST, men skrev i en mail, at der var igangsat en intern undersøgelse af drabet på Oringe – en undersøgelse flere af politikerne i regionsrådet nu afventer.

- Vi er orienteret om, at sagen efterforskes, og der er igangsat en intern undersøgelse, og det er det, vi ved. Og så forventer jeg, når sagen bliver åbnet, at vi ret hurtigt vil få en orientering, og at vi så kan kigge på, om der er noget vi skal gøre politisk, siger Tina Boel (SF), formand for social og psykiatriudvalget i Region Sjælland.

Læs også
Kvinde blev dræbt inde på lukket afdeling: - Sådan noget må ikke ske på et psykiatrisk hospital
Læs også
Kvinde blev dræbt inde på lukket afdeling: - Sådan noget må ikke ske på et psykiatrisk hospital

Flere politikere peger således på, at der skal ske noget fra politisk side, når sagens detaljer foreligger:

- Det må ikke være sådan, at vores patienter, der er indlagte, kan føle sig utrygge, og der kan ske den her slags ting. Tilsvarende skal medarbejderne også føle sig trygge. Det er op til den interne undersøgelse – og politiundersøgelsen – at afdække, hvilke muligheder vi som politikere har for at reagere, siger Jacob Jensen.

- Det må ikke være sådan, at vores patienter, der er indlagte, kan føle sig utrygge, og der kan ske den her slags ting siger Jacob Jensen (V), næstformand, Region Sjælland
- Det må ikke være sådan, at vores patienter, der er indlagte, kan føle sig utrygge, og der kan ske den her slags ting siger Jacob Jensen (V), næstformand, Region Sjælland Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

Også Anne Møller Ronex fra Radikale Venstre peger på, at der skal ske noget politisk i sagen:

- Det er i allerhøjeste grad noget, vi som politikere skal bearbejde. Også i samarbejde med Psykiatrien Syd. Hvordan kan vi tage fat om det her?

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), men han ønsker ikke at udtale sig, så længe der er en igangværende politiefterforskning.

Region Sjælland ved endnu ikke, hvornår den interne undersøgelse af sagen er færdig.