¨

Politiker om affaldssjusk: Andre må hente affaldet, hvis firma ikke får styr på det

Selvom borgerne i Vordingborg Kommune har sorteret deres affald, er det endt med at blive blandet sammen i skraldebilerne. Foto: Kasper Larsen - TV ØST

Borgerne i Vordingborg har brugt tid på at sortere affald, som er endt med at blive blandet sammen. Ærgerligt, lyder det fra kommunalpolitikerne.

Det er grønt og klimavenligt at sortere affald.

Derfor blev borgere i Vordingborg Kommune i oktober bedt om at sortere deres affald i madaffald og restaffald. Men skjulte optagelser, som TV ØST har fortaget, har vist, at affaldet ender med at blive blandet sammen i skraldebilerne.

- Jeg er forbløffet, skuffet og ærgerlig. Jeg synes, det er drøn-ærgerligt. For vi har jo gået og sagt til borgerne, at det ikke kommer til at ske, fordi der er to kamre hele vejen igennem systemet. Så skal sådan noget her jo ikke ske, siger Daniel Irvold (C), der er medlem af Udvalget for Klima og Miljø.

Se her, hvordan sorteret affald blandes sammen. Artiklen fortsætter efter videoen

01:46 Luk video

Udvalgsformand: - Nu vil vi følge op på, at kontrakterne bliver overholdt

Tre forskellige dage hen over den seneste måned har TV ØST foretaget optagelser af 44 skraldespande, der er blevet tømt i Vordingborg. 28 af de skraldespande er blevet tømt, så både bioaffald og restaffald er røget direkte ned i kammeret på skraldebilen beregnet til restaffald. Det er altså blevet blandet sammen på trods af, at borgerne har brugt tid på at sortere det.

Vi vil som politikere gøre alt, hvad vi kan for, at det kommer til at foregå på den rigtige måde

Else-Marie Langballe Sørensen (SF), formand for Udvalget for Klima- og Miljø

Det håber formanden for Udvalget for Klima- og Miljø i Vordingborg Kommune ikke, at denne sag kommer til at lave om.

- Jeg er rigtig glad for, at borgerne har taget der her til sig med at sortere affald, og jeg håber ikke, at den her uheldige hændelse gør, at man opgiver eller føler, det er formålsløst. Vi vil som politikere gøre alt, hvad vi kan for, at det kommer til at foregå på den rigtige måde og efter de kontrakter, vi har fået lavet, Else-Marie Langballe Sørensen (SF).

Hvilken konsekvens får den her sag rent politisk?

- Vi har møde på tirsdag den 9. april, hvor jeg vil tage en drøftelse med udvalget. Jeg har selvfølgelig været i kontakt med udvalget jævnligt. Noget af det, som det kan få som konsekvens er, at vi vil følge op på, om de aftaler og kontrakter, vi har, bliver overholdt.

Udvalgsmedlem: - Hvis ikke firmaet får styr på det, får det konsekvenser

Daniel Irvold (C), der er medlem af Klima- og Miljøudvalget ærgrer sig over, at problemet ikke er blevet opdaget noget før.

- Firmaet burde have erfaring med det. De kører i 30 andre kommuner. Hvis ikke de kan få styr på det inden for en overskuelig fremtid, må det have nogle konsekvenser for dem, siger han.

Ultimativt så tænker jeg, at hvis ikke de kan få styr på det, så må vi få nogle andre til at hente det affald

Daniel Irvold (V), medlem af Udvalget for Klima og Miljø

Hvilke konsekvenser kommer det til at få for firmaet?

- Det ved jeg ikke. Jeg ved ikke, hvad vi har af muligheder endnu - det har vi ikke fået at vide. Men ultimativt så tænker jeg, at hvis ikke de kan få styr på det, så må vi få nogle andre til at hente det affald, siger Daniel Irvold.

Affaldssorteringen i Vordingborg Kommune startede officielt i efteråret 2018, men på grund af nogle forkerte skraldespande kom der for alvor først gang i ordningen ved årsskiftet.

- Ordningen er relativ ny her i kommunen, og vi har hyret et firma ind, som har kunne gøre det her i en masse andre kommuner. Jeg mener, der er blevet gjort det forberedende arbejde, der kunne gøres. Men der har ikke rigtig været nogen evaluering på det endnu, forklarer Daniel Irvold.

Video: Sådan skal skraldespanden tømmes korrekt

00:15 Luk video

Evaluering udeblev: - Vi havde nået de mål, vi havde sat

I efteråret 2018 besluttede flere kommuner her i regionen, at kommunernes borgere fremover skulle sortere affaldet. Det var blandt andet Ringsted, Næstved og Vordingborg.

Jeg blev rigtigt ærgerlig, for det har betydet rigtig meget for mig (...)

Else-Marie Langballe Sørensen (SF), formand for Udvalget for Klima- og Miljø

Derfor ærgrer det også formanden for Udvalget for Klima- og Miljø i Vordingborg Kommune, når hun hører om, at skraldet alligevel er blevet blandet sammen.

- Jeg blev rigtigt ærgerlig, for det har betydet rigtig meget for mig som formand for Klima og Miljøudvalget, men også for resten af medlemmerne af udvalget og i det hele taget hele Kommunalbestyrelsen. Det er noget, vi har sat meget ind på - at få ordentlig gang i vores affaldssortering, siger Else-Marie Langballe Sørensen (SF).

Den nye affaldssortering startede allerede i efteråret 2018. Hvorfor har i ikke evalueret på, hvordan det er gået?

- Det ville vi også have gjort efter en periode. Vi får jævnligt tal på, hvordan det går med affaldssorteringen, og det har vist sig, at vi får sorteret rigtig meget madaffald fra, som kan bruges til bioforgasning, så på den måde har der ikke været noget, der indikerede, at affaldet ikke skulle blive sorteret af innovationsmedarbejderne. Vi nåede op på de mål, vi havde sat os undervejs, siger udvalgsformanden.

- Det her betyder i virkeligheden, at borgerne i Vordingborg Kommune er endnu bedre til at sortere deres affald, end vi som udvalg har fået oplyst.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App