Politiet er fåmælte dagen efter spektakulært museumstyveri

Af efterforskningsmæssige hensyn vil politiet ikke fortælle meget om det indbrud, der i går ramte Danmarks Borgcenter i Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alt endte lykkeligt, da to indbrudstyve blev arresteret og sigtet for at stjæle en kopi af et vikingesmykke i 16 dele og seks unikke støbeforme til det originale smykke. Unikke og uvurderlige.

Men selvom de formodede gerningsmænd er bag lås og slå, er politiet alligevel påpasselige med at afsløre for mange detaljer i sagen. De to mænd er nemlig blevet varetægtsfængslet for lukkede døre, og politiet kan ikke fortælle meget af efterforskningsmæssige hensyn.

Det fortæller vicepolitiinspektør Peter Damgaard fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Hvornår fik I anmeldelsen i går?

- I går morges indløb der en anmeldelse om, at der havde været indbrud på Borgmuseet. Det er sådan set to hændelser, der sker næsten simultant. Efterforskningen bliver rettet mod Borgcentret, og en bil bliver standset ude på Storstrømsbroen, hvor der er noget mistænkelig opførsel.

quote Der ligger ikke nogen efterretning om, at der er set en flugtbil ude på selve stedet

Peter Damgaard, vicepolitiinspektør

Hvilken fremgangsmåde brugte tyvene?

- Det ligger klart, at de har brudt en dør op hos Borgmuseet, og mere kan jeg ikke kommentere på.

Hvad med en flugtbil, kan du komme ind på det?

- Der ligger ikke nogen efterretning om, at der er set en flugtbil ude på selve stedet. Men der er jo sammenhængen mellem de her to hændelser, hvor en bil bliver standset af en mejetærsker, der er på vej over Storstrømsbroen. Det er ikke muligt for denne her bil at komme forbi, og der bliver tilkaldt politi, fordi passagerne havde en underlig opførsel. Den ene person kravler blandt andet over kanten på broen og ned af en stige til under broen. Samtidig får vi overvågningsvideoen fra museet, og så bliver mistanken vakt om, at det er dem, og så bliver de anholdt kort tid efter.

Hvilke teorier arbejder I med?

- Jeg kan ikke komme nærmere ind på efterforskningen.

quote Der bliver tilkaldt politi, fordi passagerne havde en underlig opførsel. Den ene person kravler blandt andet over kanten på broen og ned af en stige til under broen

Peter Damgaard, vicepolitiinspektør

Hvilket motiv har der været? Var det for eksempel bestilt arbejde?

- Det kan jeg heller ikke komme ind på.

Der har været et lignende indbrud på et museum i Bergen i Norge for to uger siden. Kan det være de samme gerningsmænd?

- Når vi efterforsker en sag, så kigger vi generelt bredt. Vi kigger både på noget i landet, hvor der kan være forbindelser, og vi kigger selvfølgelig også internationalt på, om der er sammenhænge.

Har I kontaktet det norske politi?

- Det kan jeg ikke komme ind på.

De to varetægtsfængslede stammer fra Københavnsområdet. Er de kendt af politiet i forvejen?

- Det kan jeg ikke svare på.