Opskriften på en velfungerende pølsevogn må siges at være tre ting: Beholdningen, især pølser, naturligvis, skal være god, der skal være smil og godt humør hos pølsemanden, og så skal placeringen være god.
Noget tyder på, at pølsemanden Klaus Kubel fra Kalvehave på Sydsjælland har det hele.
Hans rullende klenodie med titlen Kubels Pølsevogn ligger i en velbesøgt rundkørsel lige inden broen til Møn eller ruten ind til Vordingborg centrum.
Her kan han følge med i dagens gang inde fra vognen.
- Jeg bliver mødt med smil, og folk er glade og siger: Nej, hvor er det dejligt, du er her. Andre siger, at de lige var ude for at køre en tur og så, at jeg var her, og stoppede så op for at få en pølse med på turen, siger han.
100 vogne tilbage på landsplan
Når klenodie bruges om Klaus Kubel Andersens pølsevogn, skyldes det, at det mandag er 100 år siden, at den første pølsevogn trillede ud på gaden i København. Fænomenet spredte sig til hele landet, og i 1970'erne var der omkring 700 pølsevogne i Danmark.
I dag er der kun omkring 100 tilbage, hvoraf 25 af dem står i hovedstadsområdet, og pølsevognene er i skarp konkurrence med de efterhånden talrige andre muligheder for at få hurtig mad med på farten.
- Pølsevognen har gennemgået en markant forandring gennem årene og har opnået en særlig status som et stykke kulturhistorie. Den har været en fast del af gadebilledet i nu 100 år og er blevet symbolet på en madkultur, som kan rumme alle folkelag, siger Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det grønne museum i en pressemeddelelse.
Udvalgt pølseslang
Vognen:
- Svineknallert, Café Fodkold, Restaurant Kold Røv, Tarmbur, Foderbræt.
Manden:
- Den lokale tarmpusher, Skinkekaptajn, Fætter Fars, Slangetæmmer, Cand. Pøl .
Rød pølse:
- En skoldet fra bassinet, Kødsøm, Nissearm, Rødby-Puttgarden, Charter-brite.
Almindelig hotdog:
- Synkronsvømmer fra bassinet i svømmevest, Nissearm med benskinner, Ven i klemme, Hotter.
Fransk Hotdog:
- Skinkesøm i spændetrøje, En mumie med sarkofag, Død rotte i morgenkåbe.
Kilde: Festabc.dk
- De fleste danskere har et minde ved en pølsevogn. Om det er kolde vinterdage som barn med en kakaomælk og en ristet pølse, eller om det er forretningsmanden på farten – alle har vi et minde knyttet til den skønne duft og lille vogn.
- Det er jo kulturhistorie
Bedømt på denne råkolde, men smukke søndag har Klaus Kubel Andersen mange kunder.
En af dem, der kigger forbi, og kan nikke genkendende til en masse minder, er Gitte Svenson Olsen fra Vordingborg.
- Jeg kan huske den gamle pølsevogn i Vordingborg, der godt nok var stationær, men hvor man kunne gå ind, og hvor der var spillemaskiner. Det var bare hyggeligt, siger hun.
Også ægteparret Kjeldgaard er på besøg denne søndag.
- Jeg kan huske som barn, når jeg kom fra skole af, så skulle man ned forbi pølsevognen og have en "krasser" (et stykke brød med sennep og ketchup, red.), for man havde ikke råd til at købe en pølse, siger Lars Kjeldgaard.
På grund af coronaen må der for tiden ikke spises ved vognen, som det jo ellers hører sig til, men det lader folk sig ikke skræmme væk af på en frost dag som i dag. Og spørger du pølsemand Klaus Kubel, om der stadig findes pølsevogne om 100 år, så er hans svar fortrøstningsfuldt.
- Det håber jeg da, for det er jo kulturhistorie og ikke noget, man sådan lige ligger på hylden, siger han.