Plejehjem sætter is på råmælk på menuen

Ældre på plejehjem skal have is af rå mælk

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Is fremstillet på rå jerseymælk til småtspisende, kræftpatienter og ældre.

Det bliver snart en realitet i Lolland og Guldborgsund kommuner. Samtidig har kommunerne i Trekantområdet, blandt andet Vejle og Fredericia, også vist interesse.

Det skriver Vejle Amts Folkeblads netavis.

Udviklet i Vordingborg

Opskriften er udviklet af indehaveren af Restaurant Babette i Vordingborg, restauratør Vivi Schou, der var den første herhjemme, der satte rå mælksis på menuen. Og lige nu er Kirsten Skovsby, leder af Fælleskøkkenet i Sakskøbing, som leverer mad til hospitaler og ældre i de to kommuner, i gang med de sidste forberedelser.

Kirsten Skovsby er selv ivrig jæger og sekretær i Det Danske Gastronomiske Akademi.

Isen skal være en smagsoplevelse til ældre, der har tabt appetitten på livet.

Mælk fra Falster

Mælken, der anvendes i isen stammer fra Anders Kappels jerseykøer på Nordfalster, og Vivi Schou er ikke i tvivl, når det gælder smagsoplevelsen.

- Mange ældre på plejehjem og især kræftsyge taber sig og har problemer med at holde vægten og oplever derfor uplanlagte vægttab. Det er vigtigt, at ældre og kræftsyge får en kost, de kan spise, synke og tygge, og det er isen fremstillet på den rå mælk et godt eksempel på, mener Vivi Schou.

Udover isen på den rå mælk har Kirsten Skovsby og Vivi Schou en klar holdning til anvendelsen af råvarer.

De skal være fra små, lokale producenter.

Ikke dyrere mad

Overraskende nok, bliver maden ikke dyrere af, at maden er fremstillet af råvarer fra små lokale producenter. Bl.a. køber de deres fasaner fra de lokale godser, som allerede i dag serveres for de ældre - blandt andet fasanbryst med portobello svampesauce.

- Smagsoplevelser dufter også, mener Schou og Skovsby, der mener, at ideen med is fremstillet på rå mælk, udover Lolland og Guldborgsund kommuner, kan udbredes til andre kommuner. Kommunerne i Trekantområdet, Heri blandt Vejle og Fredericia, har således allerede vist interesse for rå mælksisen.

Minister roser kommunen 

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er positiv overfor kommunernes initiativ.

- Jeg sætter altid stor pris på nye og spændende tiltag fra kommunernes side, hvor de forsøger at forbedre de ældres kost og herigennem give dem en bedre hverdag. Jeg har selv smagt den lækre is, og jeg håber, den kan være med til at give de ældre lidt ekstra appetit og livsglæde.

Hun opfordrer dog til, at man lytter til opfordringen fra Fødevarestyrelsen, når det gælder rå mælk.

- Fødevarestyrelsen opfordrer til, at man er opmærksom på fødevaresikkerheden, også når man arbejder med rå mælk, da mælken kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier. Det er derfor vigtigt, at den rå mælk bliver varmebehandlet, inden den bruges til produkter, der bliver serveret for den endelige forbruger, sådan som reglerne foreskriver, lyder det fra ministeren.


Nyhedsoverblik