Pizzeria giver gratis mad til folk med tomme køleskabe - men borgmester kender ikke til problemet

Et pizzaria i Vordingborg tilbyder gratis hjælp til borgere, der mangler mad på grund af coronakrisen. Men kommunen kender ikke til problemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er simpelthen så rørt og samtidig chokeret over, at der sidder så mange medmennesker ude i hjemmene og mangler mad – ét af vores helt basale behov for eksistens. Der er virkelig mange, der er ramt af coronakrisen.

quote Jeg bliver kontaktet af forskellige mennesker, hvor køleskabet er tomt for mad

Bulent Kirkan, ejer af Det Gyldne Hjørne

Sådan skriver ejeren af pizzariaet Det Gyldne Hjørne i Vordingborg, Bulent Kirkan, i et Facebook-opslag i bygruppen 4760 Hjælper hinanden. Opslaget har vakt stor opsigt og er blevet liket af knap 900 brugere, mens det har fået næsten 100 kommentarer.

I kommentarfeltet er der flere borgere og andre virksomheder i byen, der også tilbyder at donere et beløb.

Tilbyder gratis mad til såbare borgere

TV2 ØST har været i kontakt med ejeren af Det Gyldne Hjørne, og ifølge ham bliver han hver dag kontaktet af folk, der har brug for hjælp.

- Jeg har været i byen i 20 år. Jeg har personligt kontakt med mange mennesker. Når folk har brug for hjælp, ringer de mig op, og folk ringer konstant til mig. Jeg bliver kontaktet af forskellige mennesker, hvor køleskabet er tomt for mad, siger Bulent Kirkan til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

 
  Foto: Facebook

Han vurderer, at tre-fire personer i gennemsnit ringer til ham hver dag. Derfor giver han gratis mad til dem, der har brug for det.

- Hvis du sidder derhjemme og har brug for hjælp og ikke har mad, kan du bare komme ned på Det Gyldne Hjørne og få mad, siger han.

Borgmester: Det er ikke borgere, vi kender til

Konceptet med gratis mad har ejeren af Det Gyldne Hjørne praktiseret de seneste par dage.

- Efter vi har lavet opslag på Facebook, har vi leveret mad til otte-ni personer om dagen.

quote Hvad dælan snakker manden om?

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

- Selvfølgelig er der nogen, der vil misbruge det. Det er klart, men jeg kan ikke gå ind og gøre mig til dommer om, hvem der har brug for det, og hvem der ikke har, siger Bulent Kirkan.

Hvis man spørger Vordingborg Kommune, så har kommunen ikke kendskab til borgere, der kritisk mangler mad under coronakrisen.

- Det er ikke nogen henvendelser, som vi får, og som vi ikke normalt har i systemet og håndterer. Vi har en del sårbare borgere, men dem har vi kontakt til. Ud over det er der ikke en lang række henvendelser, der rammer vores system eller mig privat, siger Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune.

Tilbyder en donation på 10.000 til kommunal madordning

Borgmesteren har set opslaget fra Det Gyldne Hjørne på Facebook, og han undrer sig.

quote Det her er en krisesituation

Bulent Kirkan, ejer af Det Gyldne Hjørne

- Jeg så godt opslaget for et par dage siden og tænkte, hvad dælan snakker manden om. I Socialdemokratiet i Vordingborg Kommune har vi forsøgt at markedsføre, at vi har en udbringningsservice, og der talte jeg med den ansvarlige i går, som fortalte, at vi har fået tre henvendelser i alt, siger Mikael Smed.

- Det er ikke sådan, at det er væltet ind med folk, der efterspørger det der. Jeg vil opfordre ham fra Det Gyldne Hjørne til at henvende sig til kommunen, hvis der er noget, vi skal hjælpe med. Det lyder voldsomt, at han får så mange henvendelser om dagen, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune.
Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Ejeren af Det Gyldne Hjørne, Bulent Kirkan, har i sit opslag på Facebook også tilbudt at donere et beløb til at starte en kommunal madordning.

- Mit ønske er, at kommunen finder en løsning eventuelt en madordning, og jeg donerer 10.000 kroner her fra Det Gyldne Hjørne og håber inderligt, at flere virksomheder og medborgere også vil række en hånd. Sammen står vi stærkere, skriver Bulent Kirkan.

Hjælpeordninger i Vordingborg Kommune

TV2 ØST har spurgt Bulent Kirkan, om han har kontaktet kommunen.

- Nej, jeg ved ikke engang, hvem jeg skal have fat i. Hvis det er borgmesteren, så tror jeg, han har andre ting at tænke på, svarer han.

- Det her er en krisesituation. Der er mange, der sidder i karantæne, og nogle der ikke kan komme ud og få handlet, tilføjer Bulent Kirkan.

Kommune takker nej til tilbud

Der er flere private personer, der ønsker at donere beløb til en kommunal madordning, og ejeren af Det Gyldne Hjørne tilbyder at donere 10.000 kroner. Hvad siger I til sådan et tilbud?

- Når vi ikke rigtig kan afdække, om der er sådan et behov, så er det svært at sige ja til en ordning, svarer Mikael Smed.

- Vi har ikke umiddelbart indblik i, at der skulle være sådan et behov. Hvis man gerne vil lave en form for madordning, er man hjertens velkommen til at prøve at sætte det på skinner. Der er mange hjælpeorganisationer, der tilbyder hjælp i de her dage, så hvis han er interesseret i det, kunne han måske tale med nogen af dem.

- Jeg vil opfordre ham til at kontakte os, så vi kan få afdækket, hvad det er for et behov, og hvad det er for nogle borgere, der sidder derude, siger borgmesteren