På trods af manglende blåt flag: Vandet på Ore Strand er rent

Selvom Vordingborg Kommune har strøget det blå badeflag, betyder det ikke, at man skal holde sig væk fra vandet ved Ore Strand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vordingborg Kommune har i samråd med Ore Camping besluttet at stryge det blå badeflag for resten af badesæsonen. Men det betyder ikke, at du skal pakke badetøjet væk.

”Det skaber for meget forvirring”

Omkring den 20. juni blev det blå badeflag strøget, og der blev sat advarselsskilte op på Ore Strand. 

Ore Strand beskidt badevand bakterier
Læs også
Bakterier i vandet: Badning frarådes på strand ved Vordingborg
Ore Strand beskidt badevand bakterier
Læs også
Bakterier i vandet: Badning frarådes på strand ved Vordingborg

- Det gjorde vi, fordi den vandprøve, vi tog på daværende tidspunkt, viste, at der var bakterier i vandet. De prøver, vi så har taget efterfølgende, har dog været rene, så vi hejste flaget igen. Men det skaber forvirring hos badegæsterne, siger Rolf Hoelgaard, der er Byg, Land og Miljøchef i Vordingborg Kommune.

Fire rene og én uren prøve

Miljøchefen forklarer, at de derfor i går besluttede, at de ville tage det blå badeflag ned for resten af sæsonen, da især de udenlandske gæster har svært ved forstå processerne, fordi de ikke er vant til kontrol af badevandet.

- Vi ønsker ikke den negative omtale af vores dejlige strand, som forvirringen afføder. Derfor har vi valgt at stryge det blå flag. Men det betyder jo ikke, at vi ikke tager prøver. Vi tager prøver hver eneste uge, og det er altså kun en ud af fem prøver, der har været bakterier i, og det kan der være alle mulige årsager til, siger miljøchef Rolf Hoelgaard.

Det er altså kommunen selv, der har valgt at stryge badeflaget, og ikke et påbud fra Friluftsrådet, som ellers er dem, der godkender danske strande til det blå badeflag.

Hold øje med skilte og regnskyl

Vordingborg Kommune kommer dog med gode råd til badegæsterne på Ore Strand, når nu de ikke kan bruge det blå badeflag som pejlemærke.

- Vi tester vandet så meget, at man som udgangspunkt godt kan regne med, at det er rent. Hvis vi opdager bakterier i vandet, sætter vi advarselsskilte op, hvor vi fraråder badning, så dem skal folk holde øje med, siger Stefan Skov, der er naturforvalter i Vordingborg Kommune.   

Yderligere råder han badegæsterne til at være opmærksomme efter kraftige regnskyl.

- Bakterierne i vandet kan komme af mange årsager. Vi kan ikke påvise, hvad der nøjagtig var sket ved den negative prøve. Det kan være alt fra udløbsrør til afføring fra dyr. Men det er jo den risiko, der er ved kraftige regnskyl, ting kan ende i vandet. Det gør sig jo gældende for hele landet, siger Stefan Skov.

ore_strand.jpg
Læs også
Efter for højt bakterieniveau: Nu er vandet rent igen
ore_strand.jpg
Læs også
Efter for højt bakterieniveau: Nu er vandet rent igen

Vordingborg Forsyning: ”Det var ikke os”

Vordingborg Forsyning var tidligere i vælten, fordi de har et udløbsrør liggende i nærheden af Ore Camping. Og det har givet anledning til en del spekulationer.

- Vi står gerne på mål, hvis vi laver fejl. Men i det her tilfælde er det altså ikke vores skyld. Vi laver også mange målinger, og dem er der fuld åbenhed omkring. Dem må du gerne se, og vi har sendt dem til kommunen. Sidste gang vi har konstateret udløb var den 4. juni, og da der fire dage efter blev taget prøver, var de altså rene. Det er først omkring den 20. juni, at de finder bakterier i vandprøverne, siger direktør Søren Mikkelsen.

Tjek kommunens prøver

Kommunen har gennemgået forsyningens vandprøver, og de bekræfter direktørens påstand.

- Jeg kan sagtens forstå, at borgerne misforstår situationen, når de ser et udløbsrør, og de hører om bakterier i vandet. Men jeg har set tallene, og det overløb, som Vordingborg Forsyning havde den 4. juni, var overskydende regnvand, og det medførte altså ikke den slags bakterier, som vi målte senere. Vi har altså ikke et konkret svar på, hvad der var årsag til bakterierne, men vi kan konstatere, at vandet er rent igen, siger miljøchef Rolf Hoelgaard fra Vordingborg Kommune.

Han tilføjer, at borgerne kan gå ind på Vordingborg Kommunes hjemmeside og søge på badevandsanalyser. Her kan man finde alle de badevandsmålinger, der bliver foretaget henover sommeren.

Badegæsterne skal altså ikke lade sig skræmme af, at der ikke vajer noget blåt flag over Ore Strand – så længe der ikke er skiltning, der siger andet, er vandet på stranden rent nok til at bade i. 


Nyhedsoverblik