Oversvømmelse i Vordingborg - café står omringet af vand

En mindre oversvømmelse har skabt udfordringer på Nordhavnsvej i Vordingborg. Flere dages blæst har fået bølgerne til at skvulpe ind over kajkanten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere dages kraftigt blæsevejr har skabt lidt af en udfordring for medarbejderne på Café Oscar, som ligger helt ud til havnefronten på Nordhavnsvej i Vordingborg. Havvandet er krøbet op over kajkanten og videre rundt om restauranten.

- Der er vand overalt. Det har der været de sidste to-tre dage. Der er vand rundt om hele restauranten hernede, fortæller restaurantchef Danny Skjold til TV2 ØST.

Derfor har det været nødvendigt at tænke kreativt, hvis ikke kunderne skulle væbne sig med lange støvler for at nå tørskoet frem – eller endnu værre helt vælge at blive væk.

quote Vi har jo snakket om, om vi skal have en gummibåd ud – eller om folk skal kunne låne gummistøvler

Danny Skjold, restaurantchef, Café Oscar

- Vores største udfordring er, at vores parkeringsplads er oversvømmet, og vores indgang er oversvømmet. Så vi har simpelthen været nødt til at pille et stykke af vores hegn ned og sætte lys på, så folk kan komme ned over græsset og ind til os, siger Danny Skjold og tilføjer:

- Vi har jo snakket om, om vi skal have en gummibåd ud – eller om folk skal kunne låne gummistøvler – badebukser er lidt for koldt – ellers er vi friske på det meste.

Det er langt fra første gang, at vandet står så højt på havnefronten. Hver gang blæsten presser vand ind i det smalle farvand, stiger bølgerne op over kajkanten, som rager omkring 70 centimeter op over daglig vande.

Denne gang dog ikke nært så voldsomt som tidligere:

- I forhold til gamle dage, hvor der stod vand helt ind i restauranten, er det ikke så slemt denne gang. Men vi lægger da sandsække foran dørene, når vi går hjem, for at være sikre på, der ikke flyver vand ind, siger Danny Skjold.

Vand fra Østersøen presser på

Hos DMI er der ifølge vagtchef Frank Nielsen ikke et entydigt svar på, hvorfor vandet står så højt, som tilfældet er ved Nordhavnsvej torsdag aften.

- Vi har haft et voldsomt vejr i går og et kraftigt blæsevejr i nat, og det har sat gang i vand-bevægelserne i Østersøen, forklarer han.

De officielle målinger viser imidlertid ikke noget alarmerende hos DMI, lader vagtchefen forstå. 42 centimeter over daglig vande ved Vordingborg er slet ikke usædvanligt – imens der ved Hesnæs på Falster er målt 80 centimeter.

Nordhavnsvej ligger dog inderst i en vig klemt inde bag halvøen Oringe, hvilket kan have betydning for den højere vandstand, som har klemt sig op over den 70 centimeter høje kajkant.

- Det er givetvis en kombination af de sidste halvandet døgns forløb med vind og nedbør. Det lavtryk, som har passeret over Danmark, har presset vand ned i Storebælt og ind i Østersøen, siger vagtchefen og tilføjer:

- Vordingborg kan være lidt udfordret her, når vandet løber tilbage fra Østersøen – samtidig med at der kommer meget vand ind nordfra ned gennem Storebælt.

Officielt skal målingerne nå 120 centimeter, førend der udsendes varsel af DMI.