Over 100 politikere har skiftet parti siden valget

Flere politikere skifter parti i en valgperiode. Men vælgerne er traditionelt ikke begejstrede for partiskif

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre år inde i en fireårig valgperiode har 100 byrådsmedlemmer forladt det parti, de blev valgt for.

Over sommeren blev der ifølge Danske Kommuner rundet et skarpt hjørne med 100 partihoppere.

Siden er i hvert fald fem føjet til listen, viser en rundspørge, Ritzau har lavet.

Med lidt mere end et år til kommunalvalget i 2021 er det dog meget normalt, at de politikere, der vil skifte parti, gør det nu, siger Roger Buch, der er kommunalforsker ved Syddansk Universitet.

- Det er en slags højsæson.

Tina-Mia Eriksen, byrådsmedlem i Ringsted Kommune, skiftede parti fra Dansk Folkeparti til De Konservative. Hun var efter eget udsagn blevet "mere borgerlig med årene".
Tina-Mia Eriksen, byrådsmedlem i Ringsted Kommune, skiftede parti fra Dansk Folkeparti til De Konservative. Hun var efter eget udsagn blevet "mere borgerlig med årene".

Han siger, at der i de seneste valgperioder har været omkring 150 byrådsmedlemmer, som har skiftet et parti ud med et andet.

Andre er gået helt ud af politik.

Heino Hahn og John Pawlik
Læs også
DF mister to byrådsmedlemmer: - De er ved at lave en dødssejler
Heino Hahn og John Pawlik
Læs også
DF mister to byrådsmedlemmer: - De er ved at lave en dødssejler

- Det er nu, vi står midt i opstillingsprocesserne.

- Det er også nu, at vi så småt nærmer os valget, og der er måske nogen, som kigger i meningsmålingerne og ser, at deres chancer for at blive valgt ind er forringet, siger Roger Buch.

Ofte lokale konflikter

Ifølge kommunalforskeren er det ofte konflikter internt i partiet eller i forhold til den førte politik, der ligger til grund for mandatflugten.

Men man kan også finde forklaringen landspolitisk.

Når for eksempel Dansk Folkeparti i de landsdækkende meningsmålinger står til at miste to tredjedele af dets mandater i Folketinget, så smutter lokalpolitikerne andre steder hen, siger Roger Buch.

Det er da også allerede sket.

Indtil videre er 24 byrådsmedlemmer trådt ud af DF. Det er det højeste antal blandt partierne i indeværende valgperiode.

Githa Nelander fra Næstved skiftede i år Dansk Folkeparti ud med Nye Borgerlige.
Githa Nelander fra Næstved skiftede i år Dansk Folkeparti ud med Nye Borgerlige. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

En af dem, som har forladt partiet, er Githa Nelander (NB), som sidder i Næstved Byråd. Hun besluttede kort før sommerferien at skifte fra DF til Nye Borgerlige.

- Det var simpelthen, fordi jeg ikke kunne se mig selv i partiet længere. I forhold til min profil og i forhold til den linje, DF begyndte at køre. Der var ikke den kant, der var fra starten af. Her tænker jeg særligt i forhold til indvandring - der blev vi simpelthen for bløde efterhånden, siger Githa Nelander, der også var træt af den meget "uro i baglandet".

- Men det var simpelthen ikke, fordi jeg var bange for ikke at blive valgt, siger hun til Ritzau.

I maj måned kunne TV2 ØST fortælle, at Dansk Folkepartis Tina-Mia Eriksen fra Ringsted skiftede til De Konservative. Få dage forinden var Vordingborg-politikerne Heino Hahn og Jown Pawlik hoppet til Nye Borgerlige fra Dansk Folkeparti.

De fortalte til TV2 ØST, at de slet og ret havde mistedet tilliden til moderpartiet og følte sig syltet.

- De er ved at lave en dødssejler derinde (på Christiansborg, red.) Det er jeg ked af. Vi kan bare ikke forene os med Dansk Folkeparti mere, sagde John Pawlik til TV2 ØST.

Også Sorø-politikeren Henrik Kjølby har forladt Dansk Folkeparti, dog til fordel for Venstre.

I Sorø skiftede Niels Aalbæk Jensen Alternativet ud med Radikale, mens Susanne Utoft og Lars Qvist fra Holbæk har skiftet parti fra Lokallisten til Socialdemokratiet.

VIDEO: Hør John Pawlik og Heino Havn fortælle om deres skifte til Nye Borgerlige:

 

Vælgerne er dog traditionelt ikke begejstrede for partiskift. Og for folketingspolitikere vil det ifølge Roger Buch halvere chancerne for genvalg.

I kommunerne kan et partihop for nogle være nemmere, fordi politik "er mere nede på jorden".

- Det er mere konkret: "Vi skal have nogle gode skoler, eller vi skal tage os godt af de ældre borgere", så der er ikke så meget ideologi.


Nyhedsoverblik