¨

Over 100 år gammel sko på loftet viste sig at være lykkebringende

02:48

Denne mystiske sko viste sig at være hellig. Video: TV ØST

Denne mystiske sko viste sig at være hellig. Foto: Søren Langhorn - TV ØST

1 af 2

Da Christian Bøge Mikkelsen og Sörine Gejl renoverer deres høloft, finder de en mystisk, gammel sko. Den viser sig at være lidt af en lykkeamulet.

En hestesko over døren er en velkendt smutvej til en god portion lykke. Men hvad med en gammel menneske-sko på loftet?

Christian Bøge Mikkelsen driver sammen med konen, Sörine Gejl, et gæstgiveri i Sandvig øst for Mern.  Da Christian Mikkelsen er i gang med at renovere høloftet, dukker en gammel, slidt damesko op under de gamle gulvbrædder.

Altså vi er ikke overtroiske, men man kan jo ikke vide sig sikker

Sörine Gejl, gæstgiveri i Sandvig

- Jeg tænkte, den var sjov. Og så kaldte jeg på min kone, husker Christian Mikkelsen om opdagelsen.

Sörine Gejl synes også, at det er en spændende sko. Og efter de to har kigget nærmere på den håndsyede lædersko, er nysgerrigheden ikke blevet mindre. De kontakter derfor Museum Sydøstdanmark, som søger assistance hos Københavns Museum.

Skoen skulle bringe lykke i hjemmet

Hos Københavns Museum kan de fortælle, at den næppe bare er blevet tabt under gulvbrædderne. Den er tvært imod en del af et kendt fænomen, som har eksisteret siden middelalderen.

De slidte sko har spor fra dem, der har båret dem og symboliserer mennesket, der med god ånd beskytter hjemmet. Og den skjulte sko har altså bidraget med en lykkebringende funktion til hjemmet, hvor den er gemt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sörine Gejl var nysgerrig på den gamle sko, hendes mand fandt på deres loft. Foto: Søren Langhorn - TV ØST

Fænomenet menes at uddø i løbet af 1900-tallet. Christian Mikkelsen og Sörine Gejls gård er bygget i 1889.

- Derfor passer det meget godt med det unge par, som byggede gården; at det har været hendes sko, som de har ladet blive i huset, for at den skulle give noget tryghed og nogle gode energier til huset, siger Sörine Gejl.

Sjældent fund

Selvom der er kendskab til fænomenet, så er skoen fra Sandvig blot den syvende af slagsen i Danmark. Af de forgående seks er to fra København, en fra Roskilde, én fra Kalundborg, én fra Skanderborg og én fra Sønderborg.

Fænomenet er dog langt mere udbredt og dokumenteret i England og engelsktalende lande som USA, Australien og Canada. På engelsk er det kendt under begrebet concealed shoes – på dansk: skjulte sko.

Artiklen fortsætter under billedet.

Denne mystiske sko viste sig at være hellig. Foto: Søren Langhorn - TV ØST

Den enlige sko fra Sandvig skal – efter måske mere end 100 år under samme tag – videre. Sörine Gejl og Christian Mikkelsen har valgt at give skoen til Museum Sydøstdanmark. Det, selvom det er lidt af en risiko at løbe.

- Altså vi er ikke overtroiske, men man kan jo ikke vide sig sikker. Så det er noget af en chance at tage, siger Sörine Gejl om den gamle lykkeamulet, som nu ikke længere ligger gemt under gulvbrædderne på deres loft.

Måske de må finde en erstatning i egne sko-rækker.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App