Ødelagte gravhøje: Godsejer håber at slippe for dyr regning

Godsejer Bernt Collet har bedt Landsretten tage stilling til, om han skal betale 600.000 kr. for genetablering af ødelagte gravhøje på godsets ejendom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag begyndte Landsretten en ankesag om reetablering af ødelagte gravhøje fra den yngre stenalder.

Ejer af Lundbygaard Gods ved Lundby, Bernt Johan Collet, blev i Københavns Byret dømt til at betale cirka 600.000 kroner for genetablering af gravhøjene, men den dom ankede han.

- Jeg håber jo, vi slipper for at betale beløbet eller størsteparten af beløbet, siger godsejeren til TV ØST.

Entreprenørfirma ødelage gravhøje

Gravhøjene ligger på Lundbygaard Gods' arealer i Skovhuse og Vallebo Skov ved Stensved ved Vordingborg, men er blevet pløjet over eller beskadiget i forbindelse med tilplantning af juletræer og kørsel med tunge skovmaskiner.

Godsejeren blev ved en straffesag i byretten i Nykøbing Falster frikendt for ansvaret for beskadigelserne. Det var nemlig en underentreprenør, der stod for arbejdet.

- Vi har udleveret et kort til det store entreprenørfirma, som viser, hvor fortidsmindet har været placeret og instrueret dem om, at dér ligger det. Så er der sket et eller andet i det store entreprenørfirma, som så gør, at de ikke lige har holdt øje med det kort, og så er de kommet til at beskadige det, siger godsejeren.

Kulturstyrelsen tog senere sagen op som et civilt søgsmål i byretten, og det er altså den sag, der nu skal for landsretten.

- Kulturstyrelsen glemte os

Den nye sags kerne er, at de i alt 11 gravhøje og en såkaldt langdysse er blevet genetableret af Museum Sydøstdanmark. Regningen lød på i alt lidt over 600.000 kroner. 

Men det beløb mener Bernt Collet ikke, han skal betale.

- Sagen drejer sig om to ting: om vi overhovedet skal betale noget, og hvis vi skal, så skal vi betale meget mindre, fordi Kulturstyrelsen har glemt at inddrage os, som de har pligt til, forklarer Bernt Collet.

Ifølge Kulturstyrelsens egne retningslinjer skal godsejeren nemlig have lov til at medvirke til genetableringen i form af maskiner og arbejdskraft, men det er ifølge Bernt Collet aldrig sket.

- Det har Kulturstyrelsen glemt. Så det vil sige, vi sad og ventede på at få en henvendelse om det, og så gik de jo i gang selv, uden at vi vidste det. Det er jo derfor, at beløbet er blevet alt for stort.

Kan dokumentere det

Han fortæller, at han og hans advokat kan dokumentere, at Kulturstyrelsen aldrig har rettet den henvendelse:

- Kulturstyrelsen har jo journaliseret sine forskellige breve, og der kan man jo så se, om de har gjort os opmærksomme på det og spurgt os, om vi ville medvirke eller ej. Der kan vi så se, at der er ikke sådan et brev. De har simpelthen glemt det.

Der falder dom i Østre Landsret om cirka fire uger.


Nyhedsoverblik