Nyd naturen på en ny måde - tag et skovbad og find din indre ro

Nu kan du tackle stress og uro ved at lade en skovbad-guide tage dig med ind i naturen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi går ture som aldrig før, og skridttællerne er på overarbejde. Men, hvad sker der, hvis vi tager farten af og bevæger os stille og roligt ind i en skov?

Sidse Friis fra Stavreby er lige netop hende, man gerne vil have under armen som guide, hvis tempoet skal ned, og det med at mærke naturen er et ønske. Lige siden hun var barn, har hun elsket at komme ud i naturen, og i sommer tog hun et skridt dybere ind i skoven og uddannede sig til nordisk skovbad-guide.

Et bad i en skov leder tankerne hen på noget med vand, men skovbadning af den slags, der kommer fra Japan, foregår på land.

- Man bevæger sig i naturen med en langsomhed, så man kan nå at sanse de forskellige strukturer, mønstre, dufte, de forskellige syn, forklarer Sidse Friis.

Sidse Friis er skovbad-guide
Sidse Friis er skovbad-guide Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Vi møder hende en råkold og regnvåd dag i en skov på Jungshoved ved Præstø, hvor hun er guide for Pia Prehn, der ejer Pia Prehn Catering på Jungshoved og Rasmus Bildtoft, der er restaurantchef på Klintholm Gods Lake Apartments. 

- Luk øjnene og tag imod regndråber og vind, og så lad det være en sansning, guider Sidse Friis de to. 

- Altså man ser jo skoven og naturen på en helt anden måde qua, at man skal være stille i stedet for at gå og kagle om kaffen, når man kommer hjem eller andre genvordigheder, siger Pia Prehn, der før har prøvet den japanske skovbadning.

Pia Prehn nyder roen i naturen.
Pia Prehn nyder roen i naturen. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Skovbad mod stress

I Japan har de skovbadet siden 1980'erne for at få det bedre. Efter et voldsomt stressforløb var det netop en søgen efter at komme på fode igen, der for alvor åbnede Sidse Friis' øjne for terapiformen.

- Som stressramt havde jeg rigtig meget tankemylder - ikke én tanke kunne stå stille i hovedet. Og der har jeg virkelig brugt skovbadet til at komme ned i ro.

Den ro vil hun gerne give videre til deltagerne ved at lade dem mærke naturen. Og selv om det kan lyde spøjst at skulle røre ved for eksempel et siv, så gav det skovbadningsdebutanten Rasmus Bildtoft en ny oplevelse af at gå tur.

Rasmus Bildtoft kommer væk fra hverdagstankerne i naturen.
Rasmus Bildtoft kommer væk fra hverdagstankerne i naturen. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

- Det dejlige er måske egentlig, at der ikke dukker så mange tanker op, at man slapper lidt mere af på en anden måde. Hvis man skal tænke på et siv, så tænker man langt fra ens hverdagsproblemer.

Også Pia Prehn sætter pris på den ro, der opstår med skovbadning.

- Man kan godt synes, det er lidt gak gak og stå og glo ned i et blad, men man ser jo tingene på en anden måde. Ikke fordi jeg tænker, man kan opfinde den dybe tallerken ved at stå og kigge på et blad, men man skaber en ro i dig selv, og du skaber en grounding.

Naturen giver plads til fordybelse.
Naturen giver plads til fordybelse. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Og hvis man sidder derhjemme og tænker: Hvorfor ikke bare gå en god, gammeldags tur på egen hånd? Ja, så kan en badetur i skoven sammen med en guide altså noget andet, hvis man spørger Sidse Friis.

- Det er ligesom forskellen på at lægge sig og hvile sig eller lægge sig og meditere. Man kommer til nogle dybere niveauer.

Og man skulle kunne nå ind i skovens dybe stille ro på de tre timer, et skovbad normalt varer. Medmindre det regner - så får man lov at tage hjem i varmen lidt før.