Ny Storstrømsbro tæt på kollaps

Politikerne på Christiansborg kan ikke blive enige om, hvordan en ny Storstrømsbro skal betales. Derfor kan broprojektet falde fra hinanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alle er enige om, at en ny bro over Storstrømmen er nødvendig.

Men den højre og venstre side i Folketinget kan ikke blive enige om, hvordan broen skal betales, og derfor truer projektet med at bygge en ny bro med at kollapse totalt, før det overhovedet har fundet vej til tegnebrættet.

Det skriver Ingeniøren.

Regningen splitter politikerne

Planen var ellers, at der skulle træffes beslutning om den nye bro så tidligt som muligt – men politikerne har ikke flyttet sig ud af deres forhandlingspositioner de sidste tre måneder.

Stridens kerne er de 3,9 milliarder kroner, som en nybygget og topmoderne bro vil koste.

Regeringen vil betale broen ved hjælp af en stor bunke penge, som Banedanmark betaler tilbage til statskassen som følge af projektet med at opsætte køreledninger langs de danske jernbaner. Men de penge skulle ellers være brugt til at forbedre vejnettet rundtomkring i Danmark – og de penge er derfor fredede, mener oppositionen.

Vil lade brugerne betale

Dansk Folkeparti, De Konservative, Venstre og Liberal Alliance vil i stedet gøre broen over Storstrømmen til en del af Femern-projektet. Det vil gøre broen brugerbetalt  - men det bryder samtidig aftalen med Tyskland, mener regeringen, og kan derfor ikke lade sig gøre i praksis. Samtidig mener de, at den måde at betale byggeriet på er alt, alt for økonomisk usikker.


Nyhedsoverblik