Ny rusmiddel-trend blandt unge tager overhånd

En bekymret mor kaldte lørdag til fornuft blandt Vordingborgs unge og deres forældre. Hun blev fortørnet over en bunke gaspatroner, der lå i græsset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et billede af en bunke metalpatroner, der har indeholdt N20 - det man populært kalder lattergas - blev lørdag delt på Facebook af en mor fra Vordingborg.

Joan Martine Engbirk Ahrenkil var ude og gå en tur med sine tre sønner, da hun ved gåsetårnet i Vordingborg ville sætte sin 10 måneder gamle søn i græsset, så han kunne lege.

Men i græsset lå rigtig, rigtig mange gaspatroner, ifølge moren.

- Han propper jo alt i munden, når han kun er 10 måneder. Så når jeg ser alle de her ting ligge i græsset, gør det, at jeg går væk der fra, siger Joan Martine Engbirk Ahrenkil.

quote Så til sidst gik de over til stoffer, fordi det var så spændende det hele

Joan Martine Engbirk Ahrenkil

Patronerne mener hun, de unge har "hygget" sig med og ikke ryddet op efter sig. Der lå nemlig også flasker med "Små Blå" og cigaretpakker. 

Så hun tog et billede og lagde på Facebook med opfordringen:

- Tror der er en masse forældre, der skal få styr på deres teenagere, de her ligger over alt oppe ved gåsetårnet. Er igang med at rydde dem op, syntes ikke det iorden mine børn skal kunne gå og pille ved dem, skrev Joan Martine Engbirk Ahrenkil i sit opslag på Facebook-gruppen "4760 Hjælper hinanden".

Er bekymret for udviklingen

Den 28-årige mor flyttede fra Odsherred til Vordinborg for to år siden, og hun ser jævnligt gaspatronerne ligge ved blandt andet kirkens parkeringsplads.

Men det er ikke bare svineriet og hendes egne børn, der bekymrer Joan Martine Engbirk Ahrenkil. Hun er også bekymret som mor generelt for, at de unge eksperimenterer med lattergas.

- Første gang jeg så til sådan noget var for 15 år siden, hvor det var fremme i bybilledet. De mennesker den gang valgte, at det skulle være vildere og vildere. Så til sidst gik de over til stoffer, fordi det var så spændende det hele, siger hun.

Og netop i Odsherred tog man i sidste uge konsekvensen af den fremherskende trend med brug af lattergas. Vig Festivalen var nemlig på forkant, efter man på Roskilde Festivalen beslaglagde store mængder N20 gaspatroner.

quote Jeg synes, det er fedt, at festivalen går ind og gør det

Lau Viskum Nielsen

Forbud på festival

Vig Festivalen forbød alle former for brug, køb og salg af sifonflaske patroner. En beslutning, der havde opbakning blandt de unge deltagere.

19-årige Lau Viskum Nielsen fra Holbæk, som TV ØST talte med på festivalen, har selv prøvet at tage lattergas en enkelt gang. Han mener dog ikke, at lattergassen hører til på en festival. Derfor er han glad for festivalens beslutning.

- Det viser jo, at festivalen gerne vil have, at deres festivalgæster er sikre. At de skal have det sjovt i stedet for, det er med alle de her ting, som man opfatter som skadelige. Jeg synes, det er fedt, at festivalen går ind og gør det, siger Lau Viskum Nielsen.

Ligeledes var flere andre, som TV ØST snakkede med på Vig Festivalen, tilfredse med forbuddet. Dog fandt vores reporter også flere, der som Lau Viskum Nielsen, har prøvet brugen af lattergas.

Gymnasie udviste bekymring

Tilbage i Vordingborg er det ikke kun den bekymrede mor, der ser en stigende tendens blandt de unges eksperimenter med lattergas.

I starten af juni måned udsendte uddannelseschefen for Handelsgymnasiet Vordingborg, Søren-Ole Andersen, et brev til forældre, hvor han advarede mod et problem med stoffer blandt eleverne.

Man havede blandt andet på skolens område fundet en gaspatron, som også menes at være blevet inhaleret med rusformål.

Her opfordrede man forældrene til at være opmærksomme på deres børn og tage en snak med dem om rusmidler. Ligesom Joan Martine Engbirk Ahrenkil.

Joan Martine Engbirk Ahrenkils opslag på Facebook med opsang til unge og forældre.
Joan Martine Engbirk Ahrenkils opslag på Facebook med opsang til unge og forældre.
Foto: Facebook

 

Om N20-patroner

 

Speciallæge i psykiatri Henrik Rindom forklarer, hvad lattergas er

 

Speciallæge i psykiatri Henrik Rindom forklarer, hvor farligt lattergas er