¨

Ny lynladestander til el-biler er på vej til regionen

Det er på Rasteplads Farø, der ligger under højbroen, at den ny el-ladestander står. Grafik: Lonni Haugaard.

Vejdirektoratet åbner en særligt hurtig ladestander til el-biler på Rasteplads Farø. Det er den første af den type ladestandere langs statsvejnettet.

Ladenetværket langs de danske motorveje skal forstærkes med en ny type lynladestander til el-biler. Den første af slagsen får plads på Rasteplads Farø, som ligger under højbroen, der forbinder Sjælland med Falster.  

Den nye lynladestander kan, som navnet antyder, oplade el-biler langt hurtigere end de normale ladestandere. For at kunne bruge laderen kræver det dog, at man har en nyere el-bil, der er udstyret med de hurtigladende og længere rækkende batterier.

Dette arbejde ligger i forlængelse af den indsats, vi gør for grøn og klimavenlig infrastruktur

Helga Theil Thomsen, trafik- og plandirektør, Vejdirektoratet

Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Det er virksomheden Powered by E.ON Drive & Clever, der har stået for opførelsen af den nye ladestander.

- I samarbejde med Vejdirektoratet har vi nu åbnet en ny lynladestation på Farø. Med den smukke udsigt til Farøbroerne og Storstrøm i baggrunden kan man, som den første station i vores skandinaviske netværk, lynlade bilen på den nyeste generation af lynladestandere, siger Mathias Wiecher, der er én af to administrerende direktører i Powered by E.ON Drive & Clever.

De to ladestandere, der i forvejen står på rastepladsen, lader med en effekt på op til 50 kilowatt. Med den nye lynladestander vil det med det rigtige stik være muligt at opnå en lade-effekt på helt op til 300 kilowatt. 

Lynladerne kan oplade med en effekt op til:   

·         Med CCS-stikket 150 kW. Kan opgraderes til 300 kW

 

·         Chademo-stikket 75 kW. 

Forstærkning af hele statsvejnettet

Ifølge Vejdirektoratet vil den nye tilføjelse til Rasteplads Farø udgøre en forstærkning af hele ladenetværket på statsvejnettet.

I øjeblikket står der ladestandere på 35 rastepladser, hvor man kan lade sin el-bil op langs statsvejnettet eller ved Storebæltsbroen. Ladenetværket på statsvejnettet er blevet opbygget gradvist gennem en årelang proces, men Rasteplads Farø er altså den første, der får en lynladestander.

- Vi har i Vejdirektoratet længe arbejdet på at udbygge og styrke netværket af ladestandere til elbiler langs det overordnede vejnet. Dette arbejde ligger i forlængelse af den indsats, vi gør for grøn og klimavenlig infrastruktur, fortæller trafik- og plandirektør Helga Theil Thomsen fra Vejdirektoratet.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Kilde: Vejdirektoratet. Foto: Lonni Christiansen - TV2 ØST

Vejdirektoratet administrerer desuden en pulje til flere el-ladestandere og grøn erhvervstransport. Puljen skal sikre, at lade-infrastrukturen udbredes, og at der sker en omstilling af erhvervstransport.

Fristen for at søge puljen er den 9. oktober, og man kan søge på virk.dk.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App