¨

Nu bliver hun tiltalt igen for deling af blotterfoto

Dagli'Brugsen i Nyråd viste billeder en blotter til Rikke Louise Andersen. Foto: TV ØST

Anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har rejst ny tiltale mod Rikke Louise Andersen.

Hun var lige blevet frifundet.

Men nu har Anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi altså rejst en ny tiltale mod Rikke Louise Andersen, som tog et fotografi af en butiks overvågningsvideo af en blotter. Et fotografi, som hun efterfølgende offentliggjorde på Facebook. 

Det oplyser chefanklager Henriette Rosenborg Larsen i en pressemeddelelse, efter at Retten i Nykøbing Falster frifandt kvinden på baggrund af en fejl i anklageskriftet.

- Det er naturligvis beklageligt, at vi lavede en fejl. Vi havde ganske enkelt rejst tiltale efter en forkert paragraf i persondataloven, men det retter vi op på nu. Og anklagemyndigheden har da også i andre sager rejst fornyet tiltale, hvis der har været mangler i det oprindelige anklageskrift, siger Henriette Rosenborg Larsen fra anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Kan give befolkningen et forkert indtryk

Rikke Louise Andersens forsvarsadvokat mente ellers ikke, at anklagemyndigheden nu kunne tiltale hende efter en anden paragraf.

- Det kommer ikke til at ske. Det er ikke praksis, sagde han efter frifindelsen til TV ØST.

Men ifølge anklageren skal straffesagen mod Rikke Louise Andersen køre igen, fordi resultatet af den frifindende dom, med den forkerte paragraf, kan give befolkningen det indtryk, at privatpersoner helt lovligt kan bruge Facebook til at efterlyse mulige gerningsmænd. Og det er et fejlagtigt indtryk, siger hun.

- Offentliggørelse af den slags billeder indebærer en risiko for selvtægt, og det må naturligvis ikke finde sted, uanset om den pågældende er skyldig eller ej, siger chefanklager Henriette Rosenborg Larsen og tilføjer, at det ikke kun er Rikke Louise Andersen, der bliver tiltalt. 

- Der er også rejst tiltale mod butikskæden. Vi mener, at butikskæden har et ansvar, fordi de butiksansatte foreviste billedmaterialet til kvinden.

Tiltale:

Tiltalen er rejst efter Persondatalovens § 8, stk. 5, jf. stk. 4, jf. § 70, stk. 1, nr. 1:

§8, stk. 4 og 5:
Stk. 4. Private må behandle oplysninger om strafbare forhold, væsentlige sociale problemer og andre rent private forhold end de i § 7, stk. 1, nævnte, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke hertil. Herudover kan behandling ske, hvis det er nødvendigt til varetagelse af en berettiget interesse og denne interesse klart overstiger hensynet til den registrerede.
Stk. 5. De i stk. 4 nævnte oplysninger må ikke videregives uden den registreredes udtrykkelige samtykke. Videregivelse kan dog ske uden samtykke, når det sker til varetagelse af offentlige eller private interesser, herunder hensynet til den pågældende selv, der klart overstiger hensynet til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse.

Persondatalovens § 70
Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, straffes med bøde eller hæfte den, der i forbindelse med en behandling, som udføres for private.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App