Daginstitutioner åbner igen - men børnene møder en ny virkelighed

Det er ikke alle institutioner i regionen, der i dag har valgt at åbne. Men i Vordingborg Kommune har alle daginstitutioner meldt sig klar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange børn og forældre har set frem til i dag. For nu kan de mindste i vores samfund igen komme i vuggestue, børnehave og skole, se deres venner og få en normal hverdag - i hvert fald i nogle kommuner. 

quote Jeg vil ikke sige, det er befriende, men jeg synes, det har været hårdt

Rikke Hermansen, mor til Xander

Det glæder Rikke Hermansen, som i dag kunne aflevere sin lille søn Xander i daginstitutionen Nordlyset i Vordingborg. 

- Jeg vil ikke sige, det er befriende, men jeg synes, det har været hårdt og svært, for børnene bliver ikke stimuleret på samme måde derhjemme, siger Rikke Hermansen.

- Vi savner jer, står der på en sten, der byder børnene velkommen tilbage til Børnehuset Nordlys i Vordingborg.
- Vi savner jer, står der på en sten, der byder børnene velkommen tilbage til Børnehuset Nordlys i Vordingborg. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Rikke Hermansens søn har savnet hverdagen og de andre børn, og derfor er både mor og søn glade for, at instituionen åbner igen.

- Det giver os utrolig meget. For nu er der ro på derhjemme, så vi igen kan passe studier og arbejde. Det har været lidt en udfordring med en lille én på skulderen, forklarer Rikke Hermansen.

Rikke Hermansen kunne i dag aflevere sønnen Xander igen.
Rikke Hermansen kunne i dag aflevere sønnen Xander igen. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Børnehuset er kun for børnene og personalet

Selvom der igen er børn i Børnehuset Nordlys, er hverdagen langt fra det normale. Personalet gør nemlig alt, hvad de kan for at holde coronavirus væk fra institutionen. Derfor må forældrene heller ikke komme ind på stuerne.

quote Vi er meget mere opmærksomme på, hvordan vi er sammen og på hygiejne og afstand

Lisbet Dithmarsen, daginstitutionsleder i Børnehuset Nordlys

- Det plejer at være både børnenes og forældrenes hus, men i den her tid er det faktisk kun børnenes og de ansattes hus. Forældrene må kun komme i indgangen og hen til skærmen, trykke sit barn ind og spritte sine hænder af, siger Lisbet Dithmarsen, daginstitutionsleder i Børnehuset Nordlys.

- Hverken forældre eller andre kommer ind i institutionen. Der er klare retningslinjer, der er tydelige for os alle sammen. Vi har skulle lave en strukturplan om, hvordan dagen ser ud fra minut til minut. Nu håber vi den virker.

Artiklen fortsætter under videoen

Lisbeth Dithmarsen, leder af Børnehuset Nordlys, har haft travlt i hele påsken for at blive klar til åbningen onsdag. Her viser hun rundt i børnehaven. 

Forældre: - Vi får en normal hverdag tilbage

Selvom langt færre afleverer deres børn end normalt, er der glæde hos de forældre, TV2 ØST mødte.

- For os som familie har det faktisk været rigtig rart. Vi har haft lidt udfordringer, for Aslak har ikke kunnet forstå, hvorfor han pludselig ikke har kunnet komme i børnehave, så han har været lidt udadreagerende, siger Mia My Pedersen, der er mor til Aslak Pedersen.

- Det giver en normal struktur i Aslaks hverdag, som vil hjælpe ham. Han får noget socialt netværk og en læring, som Børnehuset Nordlys giver.

Mia My Pedersen sætter pris på, at sønnen Aslak kan vende tilbage til en form for hverdag.
Mia My Pedersen sætter pris på, at sønnen Aslak kan vende tilbage til en form for hverdag. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Kun 13 ud af 74 børn er mødt op

At få den normale hverdag tilbage er noget, som Schannie Tordrup fra Vordingborg og hendes mand også glæder sig til.

- Vi arbejder begge to i Kvickly, så det gør, at vi begge kan arbejde til tiden. Min mand skal ikke møde klokken 04.00, som han har været vant til.

Schannie Tordrup og hendes mand arbejder i Kvickly og har derfor skulle arbejde under nedlukningen. De er glade for, at hverdagen så småt vender tilbage.
Schannie Tordrup og hendes mand arbejder i Kvickly og har derfor skulle arbejde under nedlukningen. De er glade for, at hverdagen så småt vender tilbage. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Schannie Tordrup er mor til Nikola, og hun er ikke utryg ved at aflevere sit barn i børnehuset.

- Jeg synes, det er fint. De har jo lavet en masse forholdsregler. Jeg tror, det er supergodt, og jeg er tryg ved det.

Det er dog langt fra alle forældre, der har været klar til at aflevere deres børn i institution. Ud af 74 børn er der kun 13, der er kommet tilbage i Børnehuset Nordlys.

Mor: - Vi har haft tid til nærhed og læsning

Nedlukningen af Danmark og hjemmepasningen har dog ikke kun været en udfordring. For nogle har det også givet mere kvalitetstid i familien.

- Jeg synes, det er godt, både som forælder, men også for Bertil selv. Han har haft en lidt lang måned. Han har savnet børnehaven rigtig meget, og hans venner og den struktur, det er at være i børnehave, siger Kathrine Larsen, der er mor til Bertil.

Kathine Larsens søn Bertil har savnet hverdagen i børnehaven meget.
Kathine Larsens søn Bertil har savnet hverdagen i børnehaven meget. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Tillid til personale og god hygiejne

Flere forældre har den seneste uges tid givet udtryk for, at de er bekymrede for at aflevere deres børn i institutioner. Men det er ikke en bekymring, der deles af de forældre, TV2 ØST har mødt ved Nordlyset i Vordingborg.

quote Jeg har tillid til, at det personale, der er omkring mit barn, opfylder de krav, der er

Kathrine Larsen, mor til Bertil

- Vi har fået rigtig meget tilsendt på børneintra med retningslinjer, både om hvad de individuelt har besluttet, men også hvad der er besluttet oppefra. Der er fokus på konstant at vaske hænder og være i mindre grupper. Jeg har tillid til, at det personale, der er omkring mit barn, opfylder de krav, der er, siger Kathrine Larsen, der er mor til Bertil.

Kommer tilbage til en anden virkelighed

Én ting er dog at lære forældre og personale om de skrappe regler for at undgå smitte. Noget andet er at sikre, at børnene kan følge dem.

- Vi har brugt meget tid på at snakke om at huske at vaske fingre og sørge for at holde afstand. Det er rigtig svært at forklare et barn på fem år, men vi gør vores bedste, siger Rikke Hermansen.

Men det er alligevel vigtigt at gøre et forsøg, for det er en helt anden virkelighed, som børnene kommer tilbage til.

- De kommer tilbage til en anden virkelighed end før. Vi er meget mere opmærksomme på, hvordan vi er sammen og på hygiejne og afstand. Det betyder ikke, at vi ikke giver knus og klem til børnene, men det betyder, at vi alle sammen er mere opmærksomme, siger Lisbet Dithmarsen, daginstitutionsleder i Børnehuset Nordlys.

Børnehuset er opdelt i legezoner

Børnehuset har inddelt både inde- og udendørsareal i forskellige zoner, som børnene må opholde sig i.

- Det er for at lave legezoner, som vi har gjort indendørs for at fordele os. Den ene side af Nordlys er for de ældste børn i børnehaven, og der har vi delt dem yderligere op så én gruppe må være et sted og en anden gruppe et andet sted, siger institutionsleder Lisbet Dithmarsen.

Børnehusets udearealer er inddelt i forskellige zoner, hvor børnene må opholde sig et bestemt antal ad gangen.
Børnehusets udearealer er inddelt i forskellige zoner, hvor børnene må opholde sig et bestemt antal ad gangen. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

- Jeg har lejet tre telte i alt, og det er bare for at få ekstra rum, som vi kan fordele os i. Der skal jo en del rum til for tiden, når vi skal fordele os så meget, Det kunne også godt være, at vejret ikke er godt hele tiden og ifølge Sundhedsstyrelsen skal vi være så meget ude, som vi overhovedet kan.