De jublede, og køkkenchef Jonas Mikkelsen fra Hotel Frederiksminde i Præstø kneb en tåre, da han som den første resturent udenfor de store byer fik en stjerne i Michelin-guiden ved uddelingen i 2016.
Dermed satte restauranten vores region på landkortet, noget som Slotskøkkenet på Dragsholm Slot fulgte op året efter ved også at få en stjerne. Der er således to stjerner til restauranter i de gamle Storstrøms og Vestsjællands Amter.
Nu er spørgsmålet, om de får lov til at beholde dem i den nye guide, der udkommer mandag, og om områdets restauranter kan tiltrække endnu en stjerne til vores område?
Det betyder rigtig meget for selvforståelsen her i Odsherred, især blandt vores lokale fødevareproducenter
Generelt er madskribenter enige om, at både Slotskøkkenet og Frederiksminde står stærkt til at beholde deres stjerner, samtidig kredser interessen om Restaurant Babette i Vordingborg, der ifølge TV ØSTs oplysninger er blevet inviteret med til uddelingen i København mandag.
Det vurderer de
Det er omrejsende inspektører, der vurderer restauranternes niveau. De ser blandt andet på madens kvalitet og smag, kvaliteten af råvarerne, kokkens personlige udtryk i maden, prisen og på, om kvalitetsniveauet holder over tid.
Nogle gange giver inspektørerne sig til kende, når de besøger restauranterne, men ofte gør de ikke. Og ingen ved noget om, hvem der går stjerner før guiden udkommer.
Guide i 118 år
Det er 118. gang i træk, at dækproducenten Michelin udgiver en guide over de bedste restauranter.
Og guiden har en stor betydning for lokalområdet, især mentalt, fortæller Hans-Jørgen Olsen, der er direktør for Visit Odsherred.
- Det betyder rigtig meget for selvforståelsen her i Odsherred, især blandt vores lokale fødevareproducenter. Vi kan mærke en stolthed og en lyst til at udstille det, som vi kan og en lyst til at udvikle nye ting, siger han.
Michelin stjernerne bliver uddelt ved et arrangement i København mandag klokken 17.00.