Naturcenter kæmper for at få klyderne tilbage til Avnø

Avnø Naturcenter gør sig store anstrengelser for at få den sjældne vadefugl klyden til at slå sig ned og få unger på Avnøs arealer

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den lille naturperle Avnø på Sydsjælland er i disse dage på den anden ende.

Store maskiner fælder og klipper og lokale borgere render rundt i vaders. Sammen med folkene fra Avnø Naturcenter er en flok frivillige igang med at genskabe noget natur, der er ideel for en håndfuld ynglende fuglearter, bl. a. klyderne.

Planen er at få klyderne til at yngle på klydeøen, en hjerteformet lille ø på størrelse med en lille fodboldbane. Men klyderne vil hverken have bevoksning eller græs, hvor de har deres reder. Klyderne foretrækker bar jord, så nu skal græs og andet plantemateriale fjernes fra øen.

quote Vi vil blive lykkelige, hvis det lykkes at få klyden til Avnø

Pia Jakobsen, naturvejleder fra Avnø Naturcenter

- Vi vil blive lykkelige, hvis det lykkes at få klyden til Avnø, siger naturvejleder Pia Jakobsen fra Avnø Naturcenter til TV ØST.

Den høje græsbevoksning på klydeøen skal væk

Men det er ikke kun den høje græsbevoksning på selve klydeøen, der skal væk. Også de store popler i den nærliggende Nakkeskov bliver lige nu fældet og fjernet, og det er der en god grund til:

- Træerne er gode udsigtspunkter for rovfugle og sortfugle, som stjæler de jordrugende fugles æg og unger og selvfølgelig stresser voldsomt. Derfor hjælper vi bl. a. klyderne ved at gøre det sværere for rovfuglene, siger Pia Jakobsen.

Klyderne har ikke ruget på Avnø siden 2013. De seneste år er de ganske kommet i stort antal, men fuglene har ikke været tilfredse med forholdene og er hurtigt fløjet videre.

- Det vil vi gerne lave om på. Og det bliver spændende at se, om det lykkes, siger naturvejlederen.

Klyden er en trækfugl, og de første eksemplarer plejer at komme til klydeøen i det tidlige forår.


Nyhedsoverblik