¨

Næsten halvdelen fravælger folkeskolen på Møn

Foto: TV ØST

Der er færre skolebørn, der skal starte i indskolingen på Møn i det kommende skoleår, og kun lidt over halvdelen af børnene starter i folkeskolen, mens resten sendes til privat- eller friskoler. Udviklingen overrasker ikke Vordingborg Kommune.

Der bliver født færre børn, og dermed er der nu også færre 6-årige at fordele på Møns skoler i det kommende skoleår. Dertil kommer, at flere forældre fravælger folkeskolen på Møn for i stedet at sende deres barn på Møn Friskole, Bogø Kostskole eller Skolen for Livet. Det skriver Sjællandske.  

De seneste indskrivningstal fra Vordingborg Kommune, som Sjællandske har indsamlet, viser, at elevtallet på skolerne på Møn er stødt faldende. Ved dette års skolestart begyndte der nemlig 92 børn i børnehaveklasse på de forskellige skoletilbud på øen, hvorimod der kun er blevet indskrevet 75 elever til det kommende skoleår.

Ud af de 75 kommende børnehaveklasseelever skal 37 gå folkeskolevejen på en af de tre afdelinger, der hører under Møn skole, mens forældrene til 30 af børnene har valgt en privat- eller friskole. Ét enkelt barn har valgt en anden skole i kommunen, og resten udskyder skolestarten til næste år.

Vordingborg Kommune oplyser, at statistikken ikke er endeligt opgjort, da 12 børn i hele kommunen stadig mangler at blive placeret på skoler.

Udviklingen er forventet

Tallene overrasker ikke børne- og kulturdirektør i Vordingborg Kommune, Lisbeth Mogensen, der siger til Sjællandske, at faldet er forventeligt og fuldstændig følger demografifremskrivningen.

Men folkeskolen på Møn er ikke kun udfordret af de børn, der glemte at blive født for seks år siden. Når næsten halvdelen af de 75 nye elever vælger privatskolen i stedet for, giver det nemlig anledning til bekymring:

- Man behøver selvfølgelig ikke kunne regne ret langt for at se, at det på sigt kan blive et problem, siger Lisbeth Mogensen.

Tendensen til at mange fravælger folkeskolen til fordel for privatskolerne kommer dog ikke bag på Vordingborg Kommune. Det er nemlig et mønster, kommunen har kunnet spore lige siden Møn Friskole blev oprettet som resultat af omlægningen af skoledistrikterne i 1997.

Kommunen er overbevist om, at Møn Skole nok skal finde en løsning, som tilpasser sig de manglende elever.  

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App