Næsten 500 bæredygtige ferieboliger kan være på vej til Møn

497 ferieboliger kan blive opført ved Hjelm Bugt på Møn, men ikke alle på Møn byder det initiativ velkomment.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Firmaet Cliffs of Denmark med direktør John Bengt Møller i spidsen står bag det stort opslåede projekt Møns Klint Feriepark.

Det er planen, at der skal bygges næsten 500 ferieboliger ved Hjelm Bugt på Møn.

Men det er langt fra alle på Møn, der byder initiativet velkomment.

Efter projektet blev annonceret, er det blevet debatteret flittigt i Facebook-grupper for øens beboere, og Anita Petersen fra De Søndre Byer er en af dem, der ikke synes projektet lyder som en god idé.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anita Petersen, De Søndre Byer, Møn.
Anita Petersen, De Søndre Byer, Møn. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Jeg tænker, at det vil være ganske forfærdeligt, det vil være en øjebæ på vores smukke natur, siger Anita Petersen.

- Jeg synes ikke, det hører hjemme her, dels fordi vi har en unik natur, men også fordi Oddermosen ligger lige hernede med forskelligt dyreliv og er meget, meget smuk og fredfyldt. Så det skal ikke ødelægges, siger hun.

Skal være bæredygtigt

Det er planen at feriehusene skal bygges i bæredygtige materialer og leve op til FN’s klimamålsætninger.

Og det glæder Vordingborg Kommunes borgmester, Mikael Smed (S), der påpeger, at der længe har ligget en plan for området ved Hjelm Bugt, der gav mulighed for byggeri af feriehuse.

quote Vi ser gerne som kommune og som borgere her på Møn, at vi kan få turisterne lidt hen over året

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune.

- Dels er jeg rigtig glad for, at den kommuneplan, der gennem mange år har ligget, hvor der har været mulighed for feriehusbyggeri i området ved Hjelm Bugt, at der er mulighed for at realisere det, og at det så bliver med den bæredygtige indgangsvinkel, som jo faktisk også er lige præcis det, som vi også selv arbejder med. Det giver rigtig god mening for en fremtidig udvikling af turismen, siger han.

Den nuværende plan for området giver dog kun plads til 200 boliger, og derfor skal lokalplanen ændres, hvis projektet med de næsten 500 ferieboliger skal realiseres.

- Det er rigtigt, at det er et voldsomt antal, siger borgmesteren, der dog mener, at ferieboligerne kan være med til at sprede turismen på Møn mere ud over hele året.

- Vi ser gerne som kommune og som borgere her på Møn, at vi kan få turisterne lidt hen over året, og at de ikke alle sammen skal komme her i juli og august, siger han.

Stigning i turismen på Møn

Noget af det, der bekymrer Anita Petersen, er, om de mange turister på Møn vil komme til at ødelægge roen på øen og være til gene for de fastboende.

- Allerede her i sommer, da der var rigtigt feriepres, det var næsten en motorvej det her. Vores veje er ikke lavet til, at der skal være en masse trafik, siger hun.

Antallet af turister på Møn steg med 30 procent i sommeren 2020, og der er ikke plads til flere turister mener Anita Petersen.

- Der er lige til de turister, der skal være nu, men der er ikke plads til flere, siger hun.

TV2 ØST ville gerne have talt med Cliffs of Denmarks direktør John Bengt Møller om projektet, og hvordan det skal finansieres, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Efter planen skal de 497 ferieboliger stå klar i 2022.