Naboer klagede - landmand dømt til at udskifte taget på sin svinestald

Landmand Bjerke Jensen er ved Retten i Nykøbing Falster dømt til at male taget over eller lægge helt nyt tag på sin svinestald på Østmøn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg anker.

Bjerke Jensen er ikke i tvivl. Landmanden, der er Møns største svineproducent, føler sig bortdømt og mener, at han af principielle årsager bliver nødt til at gå videre.

Sagen drejer sig om taget på Bjerke Jensens stald på Risbækgård, der ligger ved Magleby på Østmøn. Retten i Nykøbing Falster har nemlig afgjort, at det er opført ulovligt - det må ikke være gråt. Det skal være mørkebrunt eller sort. Og det kan ske ved, at det bliver malet over eller udskiftet.

quote Det er lige så meget en principiel sag for mig

Bjerke Jensen, landmand

Det skriver dagbladet Sjællandske.

- Han skal inden 30. september male taget eller lægge nye tagsten, så farven bliver, som dommen siger. Ellers skal han betale tvangsbøder på 2.500 kroner per måned, siger senioranklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Bente Huus Larsen til Sjællandske.

Kommunen gav tilladelse til det grå tag

Men Bjerke Jensen føler, at han har retten på sin side. I sin tid gav Vordingborg Kommune ham tilladelse til at bygge med gråt tag, fortæller han. Så han mener, at han var i god tro.

Sagen udviklede sig, da Miljø- og Fødevareklagenævnet underkendte kommunens tilladelse til det grå tag. Og det er den afgørelse, der nu er blevet stadfæstet af Retten i Nykøbing Falster.

- Men så må kommunen komme på banen. Så må den være med til at betale, siger Bjerke Jensen til TV2 ØST.

Det er dog ikke noget, som formanden for Udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune, Else-Marie Langballe Sørensen, vil forholde sig til.

- Jeg kan godt forstå, han er ærgerlig, siger hun.

- Men jeg kan ikke forholde mig til et eventuelt erstatningskrav på nuværende tidspunkt.

Artiklen fortsætter under billedet

Formanden for Udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune, Else-Marie Langballe Sørensen vil ikke forholde sig til et eventuelt erstatningsspørgsmål.
Formanden for Udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune, Else-Marie Langballe Sørensen vil ikke forholde sig til et eventuelt erstatningsspørgsmål. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Bjerke Jensen har da heller ikke gjort noget krav gældende over for kommunen endnu. Og med hans beslutning om at anke skal den sag afgøres først.

Mere gæld

På spørgsmålet om, hvorvidt udskiftningen af taget ville true hans gård på eksistensen, svarer han:

- Kan du lige hive en million op af lommen? 

- I stedet for at betale af på min gæld vil jeg få mere gæld. Og med et sort tag på stalden bliver der varmere, og så skal der ventileres mere - det koster også, siger han.

Ejeren af Risbækgård har ligget i strid med sine naboer siden 2007, hvor Bjerke Jensens far, Allan Kaj Jensen, fik tilladelse til at opføre de første svinestalde. Flere sager har skilt naboer og landmænd og gjort stemningen anspændt. En situation, vi tidligere har beskrevet på TV2 ØST.

Naboer og Naturforening klagede

I 2014 søgte gården om tilladelse til at udvide, og fik det efter en længere sagsbehandling. Det er fra den udvidelse, at sagen om tagene er kommet. Flere naboer har klaget, bakket op af Møn Naturforening.

For Bjerke Jensen handler sagen om mere end økonomi. Han lader skinne igennem, at et nyt tag næppe ville tvinge ham fra gården.

- Det er lige så meget en principiel sag for mig, siger han.

Og taget, det drejer sig om, bliver nu siddende, mens sagen er på vej til landsretten.