Myndighederne trak hendes statsborgerskab tilbage: Nu er Anita officielt dansker igen

For et halvt år siden fik Anita Pedersen at vide, at hun ikke var dansk statsborger. Nu har hun langt om længe fået sit statsborgerskab tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Anita Pedersen er født på Næstved Sygehus og opvokset i Nyråd ved Vordingborg.

Alligevel skal hun nu fejre, at hun i går fik papir på sit danske statsborgerskab.

Indtil for et halvt års tid siden havde Anita, der har dansk far og thailandsk mor, dansk statsborgerskab, og hun havde ikke forestillet sig, at det kunne være anderledes.  

I marts fik hun dog et brev fra Udlændingestyrelsen, der fortalte, at hun ikke har noget opholdsgrundlag i Danmark, og at hun opholder sig ulovligt i landet.

Årsagen var, at børn af en udenlandsk kvinde og en dansk mand automatisk får moderens statsborgerskab, og at det derfor var en fejl, at Anita for 30 år siden blev registreret som dansk i CPR-registret. 

Myndighederne opdagede fejlen 29 år senere

Denne fejl opdagede myndighederne først, da Anita i januar kontaktede Indfødtsretskontoret for at finde ud af, hvorfor hendes halvsøster, der har en anden dansk far, er thailandsk statsborger, når nu søstrene står i præcis samme situation.  

Anita ringede i håb om at kunne hjælpe søsteren med at få dansk statsborgerskab, men i stedet fik Anita beskeden om, at myndighederne havde begået en fejl, og at Anita faktisk heller ikke burde have et dansk pas.

Det var selvfølgelig noget af et slag i hovedet for Anita, der pludselig fik besked om, at hun ikke var statsborger i det land, hvor hun er født og opvokset. 

Dejlig fødselsdagsgave

Anita ansøgte med det samme om dansk statsborgerskab, men på trods af at fejlen var myndighedernes, havde hun udsigt til at vente op mod 16 måneder på svar.

Nu har Udlændinge- og Integrationsministeriet hastebehandlet Anitas sag, og i går, dagen efter hun fyldte 30 år, fandt hun længe ventet kuvert i postkassen.

Heri lå beskeden om, at hun nu igen officielt er dansker med dansk statsborgerskab, og hun kan nu, som hun havde håbet, fejre sin 30 års fødselsdag med et nyt, rødbederødt dansk pas.