¨

Mor delte foto af blotter på Facebook - nu afviser Højesteret sagen

Rikke Louise Andersen blev i 2018 dømt til at betale 5.000 kroner for at have delt foto af blotter. Nu har Højesteret afvist sagen.

Højesteret har givet Rikke Louise Andersen ret i, at hun ikke kan tiltales for samme forbrydelse to gange. 

- Lige nu er jeg fuldstændigt overvældet, siger Rikke Louise Andersen til TV ØST.

Hun havde ikke regnet med, at Højesteret ville afvise sagen.

- Når både byretten og landsretten holder fast og dømmer mig, så er det jo klart, at man begynder at tro, at der ikke er en retssikkerhed, siger hun.  

Rikke Louise Andersen mener, at anklagemyndigheden lavede en fejl, da hun blev sigtet for et forhold, som hun tidligere var blevet frikendt for. Højesteret har nu afvist sagen mod Rikke Louise Andersen, netop med den begrundelse. 

Selvom hun er glad for ikke at skulle betale en bøde på 5.000 kroner, så ærgrer det moren fra Nyråd, at Højesteret ikke har taget stilling til skyldsspørgsmålet i sagen.

- Jeg er selvfølgelig interesseret i at vide, om man overhovedet har retten til at dele det her billede, siger hun.

- Jeg mener ikke, at hensynet til en forbryder skal overveje hensynet til et offer, så derfor ville det have været rart, hvis man havde kunnet få noget afklaring på det, siger Rikke Louise Andersen.  

Sagen har kørt siden 2016

Sagen handler om, at Rikke Louise Andersen i august 2016 delte et overvågningsbillede på Facebook af en 20-årige mand, som blottede sig foran hendes 10-årige datter og dennes veninde.

Her er dommen fra Højesteret

Der er tale om en principiel dom fra Højesteret.

Du kan læse den fulde dom på Højesterets hjemmeside. Den kan du finde her

Rikke Louise Andersen blev idømt en bøde på 5.000 kroner for at have delt et billede af manden. Billedet havde hun affotografferet med sin mobiltelefon af overvågningsvideo fra Dagli' Brugsen i Nyråd ved Vordingborg, hvor man kan se den mand, der blotter sit lem for pigerne.

Blotteren blev idømt 10 dagbøder af 250 kroner - og Rikke Louise Andersen mente ikke, det var rimeligt, at hendes bøde var dobbelt så stor som blotterens og nægtede at betale.

Rikke Louise Andersen blev først frifundet den 10. marts 2017. Her gik anklagemyndigheden efter at dømme hende efter persondatalovens § 26 a, men den kunne ifølge dommeren kun bruges til at straffe den ansvarlige for optagelserne. 

I forbindelse med sagen i Østre Landsret skulle de vurdere, om hensynet til andre børn, som gerningsmanden på fri fod kunne krænke, vejede tungere end hensynet til at beskytte personfølsomme oplysninger.

Men det fandt landsretten ikke var tilfældet, fordi forbrydelsen var meldt til politiet, som samme dag, som billedet blev lagt på Facebook, havde sikret sig overvågningsvideoen fra butikken til brug for efterforskningen.

Mandag den 14. januar 2019 behandlede Højesteret det principielle spørgsmål om, hvorvidt man må offentliggøre billeder af den karakter, som sagen drejer sig om, hvis man har en særlig god grund til det. Højesteret afviste i dag, mandag, sagen, fordi hun ikke kan tiltales for samme forbrydelse to gange. 

OVERBLIK OVER SAGEN:

4. august 2016, cirka klokken 13.20:

En 20-årig mand blotter sit lem over for to 10-årige piger bag butik på Nyraad Hovedgade i Nyråd.
 
4. august 2016, cirka klokken 14.10:
Episoden anmeldes til politiet, og den ene pige bliver afhørt.
 
5. august 2016, mellem klokken 8.00 og 9.00:
Rikke Louise Andersen ser butikkens videoovervågning og tager et billede af gerningsmanden fra overvågningsvideoen.
 
5. august 2016, cirka klokken 13.10:
Politiet ser overvågningsbilleder fra butikken, og overvågningsbillederne bliver efterfølgende sikret.
 
5. august 2016 cirka klokken 16.10:
Rikke Louise Andersen offentliggør fotoet på Facebook med teksten ”ham hér skal vi have fat i, så del indtil vi finder ham”. Kvinden har tidligere lagt en beskrivelse af episoden på Facebook sammen med datterens tegning af gerningsmanden.
 
4. oktober 2016:
Retten i Nykøbing Falster afsiger dom mod gerningsmanden, der idømmes 10 dagsbøder af 250 kroner for blufærdighedskrænkelse.
 
10. marts 2017:
Rikke Louise Andersen bliver frifundet ved Retten i Nykøbing Falster på baggrund af en fejl i anklageskriftet.
 
24. marts 2017:
Anklagemyndigheden rejser fornyet tiltale mod Rikke Louise Andersen.

 

27. juni 2017
Rikke Andersen idømmes en bøde på 5000 kroner for overtrædelse af Persondataloven ved retten i Nykøbing Falster. Denne gang blev hun dømt ud fra § 8 i persondataloven, som handler om, at hun ikke havde fået samtykke af den afbildede til at videregive fotoet. 

 

29. januar 2018: 
Dommen fra retten i Nykøbing Falster blev stadfæstet i Østre Landsret. 

 

14. Januar 2019:
Sagen var for Højesteret. 

 

21. januar 2019:

Højesteret dømmer i sagen. 

Se mere

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App