Mønboerne fejrede deres stjerner: - Vi ser lys i mørket

Møn og Nyord er nogle af de bedste steder i verden at se på stjerner. Det blev fejret i Stege i går.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når natten kryber sig ind på dagen, er der alligevel masser af lys at finde på Møn og i Nyord.

I marts blev de to steder nemlig udnævnt som Dark Sky Park, og det betyder, at stederne er to af de bedste i verden at se på stjerner. Faktisk kan du på Møn se helt op mod 5.000 stjerner mod kun cirka 100 i København.

Og den udnævnelse blev fejret i går ved sukkerfabrikken i Stege. Her hæftede de mange deltagere sig blandt andet ved, at den flotte stjernehimmel på Møn har fået meget international omtale. Blandt andet var himlen på forsiden af Air Berlins flymagasin for nylig. 

Der var mødt rigtig mange mennesker op for at fejre Møn og Nyords udnævnelse som Dark Sky Park.
Der var mødt rigtig mange mennesker op for at fejre Møn og Nyords udnævnelse som Dark Sky Park.
Foto: Morten Spuhr - TV ØST

- Det viser, at vi virkelig har fået det ud over de danske grænser, så det ikke kun er en regional og national, men også international historie, siger Ole Eskling fra Dark Sky Møn og Nyord.

quote I virkeligheden har vi vendt det om, så vi siger, at stjernerne lyser på himlen, og man kan bruge mørket til at skabe en ny måde at opleve tingene på

Ole Eskling, Dark Sky Møn og Nyord

Ser det positive i mørket

Og selvom en smuk nattehimmel jo i realiteten betyder, at der er rigtig mørkt på Møn og i Nyord, så mener Ole Eskling, at det måske er områdets største styrke.

- Det er måske netop det, der er paradokset og den gode historie. Vi ser lyset i mørket på Møn, og der er mange, der undrer sig over, at vi kan se det positive i, at der er mørkt, siger han.

- I virkeligheden har vi vendt det om, så vi siger, at stjernerne lyser på himlen, og man kan bruge mørket til at skabe en ny måde at opleve tingene på. Vi, der bor på landet, er jo vant til mørket. 

Nattehimlen på Møn er utrolig smuk.
Nattehimlen på Møn er utrolig smuk.
Foto: Thomas IX Photography

De mange stjerner har givet hele området et boost rent turismemæssigt, lyder det.

- Det er lykkedes for os at skabe en intelligent og bæredygtig turismeforretning ud af noget, der er en del biosfæren på Møn. Som er en del af noget større. Det er det, vi fejrer nu, siger Ole Eskling.

Der er 44 Dark Sky Parks i verden, men kun ni i Europa. 

Møn og Nyord er et af de bedste steder i Europa at se stjerner. Derfor har øerne tidligere fået en særlig udnævnelse. I går blev det hele så fejret med en stor fest i Stege.