Møn skal være UNESCO-område

Vordingborg kommune håber at Møn, Nyord og de omkringliggende vandområder kan blive Danmarks første UNESCO Biosfærecertificerede område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kalv nummer 84 er kun to dage gammel og uden at vide det en vigtig brik i Vordingborg Kommunes bestræbelser på at blive UNESCO biosfære-område.

På den lille ø Nyord ved Møn udspiller sig nemlig et perleeksempel på hele Biosfære-tankegangen. 

I gamle dage græssede øens køer på engene uden for byen og skabte over tid et enestående naturområde, 400 hektar stort og i dag et af Østdanmarks vigtigste fugleområder.

Men i takt med udviklingen kunne det ikke længere betale sig at drive landbrug på Nyord, så for at holde naturen ved lige blev køer fragtet til øen fra Tølløse og Møn. I 2013 ville lokale beboere på Nyord det anderledes.

Vi har så meget at byde på, at vi ikke vil finde os i at være Udkantsdanmark, siger Annette Tenberg

- Ideen var, om vi kunne udvikle noget, der kan kaste erhverv af sig og modvirke at Nyord ender som en kulisseby for turister, fortæller Gunnar Kriegel, der er bestyrelsesmedlem og frivillig i foreningen Nyord Ø-kød.

Foreningen startede deres arbejde i 2013, hvor de overtog ansvaret for afgræsningen af de sydlige marker på øen. 

I dag er kalvene, de opdrætter, økologiske, de bliver slagtet lokalt. og kødet bliver solgt i den nærliggende Superbrugs i Lendemarke ved Stege.

Kan skabe arbejdspladser

Et eksempel på en bæredygtige cirkel, som der findes mange af på Møn, ønsker Vordingborg Kommune nu at få Møn, Nyord og de omkringliggende vandområder optaget i UNESCO´s  biosfære-program.

En certificering for områder hvor mennesker trives i pagt med naturen og samtidig skaber udvikling og lokale arbejdspladser.

- Den demografiske udvikling er imod os, folk flytter fra øen. Men vi har så meget at byde på, at vi ikke vil finde os i at være Udkantsdanmark. Vi vil gerne have, at folk bor her og arbejder her, vi vil gerne have rigtig mange glade turister til vores område, og bevare den stolthed der er ved at komme herfra, siger Annette Tenberg, biosfære-koordinator i Vordingborg Kommune.

Biosfære Ikke Verdensarv

UNESCO´s biosfære-program har ikke noget med verdensarvslisten at gøre, og der findes endnu ingen biosfære-områder i Danmark.

Men 667 andre steder i verden er allerede på listen, blandt andet steder i Sverige og Tyskland, og Annette Tenberg henviser til, at de der har gode erfaringer både med at trække turister til, men også med at skabe lokale job med udspring i Biosfære-tankegangen.

Ingen restriktioner

I 2003 kandiderede Møn til at blive en af Danmarks første nationalparker. Dengang var den lokale modstand dog så stor, at Møn aldrig kom i betragtning. Annette Tenberg er dog ikke bange for, at det samme sker igen.

- Den her gang skal vi ikke først skabe store sammenhængende naturomåder, og der bliver ikke tale om restriktioner af nogen art. Det her er et frivilligt foretagende, så vi skal ikke opfylde kriterier og regler ud over dem, som allerede findes i de berørte områder, siger hun.

Annette Tenberg håber dog, at certificeringen betyder, at der bliver skabt flere bæredygtige cirkler, som den på Nyord.

- Der er ikke noget, der bliver forbudt, men det må gerne vokse sig større, og jeg håber, der er mange flere, der får spændende erhvervsideer, hvor naturen kan være en del af det, siger hun. 

Annete Tenberg regner med at kommune er klar til at sende ansøgningen til UNESCO i 2017.


Nyhedsoverblik