Minde om en af landets første folkeskoler genfundet efter mere end 50 år

I 300 år har der været folkeskoler at finde på Møn. Det vidner en netop genfundet gammelryttersten om. Stenen er netop fundet efter lang tids søgen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Landsbyskolens Bed & Breakfast i Tjørnemarke på Møn kunne man i dag tage imod et længe forsvundet minde om stedets forhistorie.

For stedet er ikke blot en gammel skole – det en af kongerigets første folkeskoler, som fandtes netop her.

Det vidner en særlig ryttersten om. Men stenen med historien var indtil for nyligt forsvundet på halvtredsindstyvende år.

- Det er rent faktisk starten på vores skolesystem, så det forpligter jo også på en måde. Så vi synes bare den (stenen red.) skal være her, og den skal minde om, at skolen fortsatte i mange, mange år, fortæller Ulla-Mari Nielsen, der i dag kunne fejre, at stenen vendte retur.

Hun er indehaver af Landsbyskolens Bed & Breakfast i Tjørnemarke, opført over en gammel landsbyskole, hvis historiske rødder strækker sig tilbage til Kong Frederik d. 4. som lagde grundstenen til nutidens folkeskole for 300 år siden.

Ulla-Mari Nielsen, indehaver af Landsbyskolens Bed & Breakfast i Tjørnemarke, har længe forsøgt at finde rytterstenen som hører til den gamle Tjørnemarke skole.
Ulla-Mari Nielsen, indehaver af Landsbyskolens Bed & Breakfast i Tjørnemarke, har længe forsøgt at finde rytterstenen som hører til den gamle Tjørnemarke skole. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Kongen besluttede i 1721 i anledning af sin 50-års fødselsdag, at skolegang ikke længere kun skulle være forbeholdt de rige og adelige børn.

Derfor blev 240 rytterskoler over hele landet oprettet over en årrække. Og ved alle skolerne hang en såkaldt ryttertavle med kongens monogram og vision for skolebørnene.

Af disse 240 skoler blev der bygget i alt 10 rytterskoler på Møn.

Baggrunden for, at kongen lod skolerne bygge, kan blandt andre Berit Christensen, der er museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark, fortælle om:

- Man har bevågenhed på, at man skal til at uddanne børnene, det som var allervigtigst det var at de læste, og så blev opdraget til at være gode kristne.

Egentlige folkeskoler, som vi kender dem i dag, var der således langt fra tale om - men skolerne var for alle - både piger og drenge.

Mange af tavlerne findes den dag i dag og nu også den, som hørte til skolen i Tjørnemarke.

Ifølge Berit Christensen, museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark, er ryttertavlerne med til at fortælle om den lokale historie.
Ifølge Berit Christensen, museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark, er ryttertavlerne med til at fortælle om den lokale historie. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Navnet rytterskoler kom sig af, at kongen lod skoler opføre i hvert af sine rytterdistrikter, som havde til formål at forsyne hæren med soldater.

- Jeg synes netop, det er vigtigt, den er kommet op herude i Tjørnemarke igen for at sige, der skete også noget i Tjørnemarke, som var en del af en stor og god historie, påpeger museumsinspektøren.

I 1916 blev den oprindelige rytterskole i Tjørnemarke revet ned, og i stedet blev der bygget en landsbyskole, som så blev nedlagt i 1960. Det var herefter, at ryttertavlen forsvandt – lige indtil forleden, hvor en medarbejder i Vordingborg Kommune kontaktede Ulla-Mari Nielsen:

- En dag var der en vaks medarbejder i kommunen, som har googlet os og fundet ud af, vi bare savnede den. Den var blevet fundet på Hjertebjerg Skole, hvor den var bragt til, siger hun og tilføjer:

- Man kan godt mærke, det betyder noget. Tænk hvor vi var henne i dag, hvis ikke nogen havde sørget for at vores børn kom i skole. Så tak for den Frederik 4.


Nyhedsoverblik