Miljøgruppe kæmper mod udvidelse af biogasanlæg - landmand har mange alvorlige sager bag sig

En landmand får nu tilladelse til en udvidelse af et biogasanlæg, selv om han har haft stribevis af sager for ikke at overholde miljøbeskyttelsesloven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politikerne i Vordingborg Kommune føler sig tvunget til at give en landmand tilladelse til en stor udvidelse af et biogasanlæg, selv om han gennem årene har haft stribevis af sager for ikke at overholde husdyrloven og miljøbeskyttelsesloven.

Den lokale miljøgruppe er i oprør. Den har nu anket afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. 

Striden udspiller sig på det naturskønne Jungshoved. Halvøen stikker ud i Bøgestrømmen syd for Præstø.

- Vi har boet her her i 40 år. Det er vi rigtigt glade for, fastslår Jørgen Hein. Fra ejendommen er der panoramaudsigt ud over vandet ved Bønsvig Strand.

Jørgen Hein og hans hustru, Ilse, har i en årrække kæmpet for naturen i området i Jungshoved Miljøgruppe.

- Det er svært at lade være, når man rundt omkring ser, at miljøet lider stor skade på grund af biogasanlægget og svineproduktionerne. Vi føler, vi er nødt til at gøre noget, siger Jørgen Hein.

Har overtrådt reglerne 100 gange

Miljøgruppen blev dannet i 2001. I alle årene er der især en virksomhed, gruppen har fulgt tæt: Landmanden Peder Andersen på Lyngård, der ligger bare tre kilometer fra familien Hein.

- Det skyldes, at der har været så mange problemer med både svineproduktionen og biogasanlægget, forklarer Jørgen Hein.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jørgen Hein bor bare tre kilometer fra landmanden Peder Andersen.
Jørgen Hein bor bare tre kilometer fra landmanden Peder Andersen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Peder Andersen har netop fået en ny miljøgodkendelse, der giver mulighed for at udvide produktion af afgasset biomasse på Lynggård Biogas fra 19.000 ton til 30.000 ton om året. Det undrer miljøgruppen sig over.

- Her er tale om en mand, der mange gange har overtrådt reglerne for, hvordan man passer godt på miljøet. Vi har talt helt op til 100 gange, når vi har fået aktindsigt, oplyser Jørgen Hein.

biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Trods borgerprotester – flertal siger ja til biogasanlæg
biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Trods borgerprotester – flertal siger ja til biogasanlæg

Landmand har flere sager bag sig

Vordingborg Kommune har også talt sager sammen, og når ikke helt så højt op som miljøgruppen. Kommunen mener, at Pedersen Andersen siden 2001 har fået 49 påbud og indskærpelser for at ikke at overholde husdyrloven eller miljøbeskyttelsesloven.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Jungshoved har en miljøgruppe i årevis kæmpet mod en landmand, der flere gange har udvidet sin svineproduktion.
På Jungshoved har en miljøgruppe i årevis kæmpet mod en landmand, der flere gange har udvidet sin svineproduktion. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Dykker man ned i et par af de mange sager, så fik Peder Andersen i 2003 en bøde på 40.000 kroner for medicinfusk i det der dengang blev kaldt den hidtil største straffesag mod en svineavler. En dom som Peder Andersen tilbage i 2003 fandt urimelig.

I 2017 blev han idømt en bøde på 30.000 kroner for en forureningssag på hans ejendom.

Halvøen Jungshoved ligger ud til et farvand, der er udpeget som Natura 2000-område, hvor naturen skal beskyttes.

- Vi er meget bekymrede for grundvandet, hvor biogasanlægget ligger lige ovenpå. Og så er vi især bekymrede for natura 2000-området, der jo er et naturbeskyttelsesområde i forbindelse med spild og uheld på biogasanlægget, siger Jørgen Hein.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Men landmand Peder Andersen er ærgerlig over kritikken. Han peger på, at udvidelsen af produktionen giver ham bedre muligheder for at producere mere grøn strøm.

- Vi får bedre sammenhæng i vores produktion. Vi udnytter det hele, understreger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Landmand Peder Andersen afviser kritikken. Han peger på, at udvidelsen af produktionen giver ham bedre muligheder for at producere mere grøn strøm.
Landmand Peder Andersen afviser kritikken. Han peger på, at udvidelsen af produktionen giver ham bedre muligheder for at producere mere grøn strøm. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Og han afviser, at grundvand eller Natura 2000-område er i fare på grund af biogasanlægget.

- Jeg kan bevise, at vi ikke påvirker hverken grundvand eller Natura 2000 område. Vi har i flere år taget analyser af vores drænvand, og i al den tid, vi har gjort det, er der kun en prøve, der har været ringere end drikkevandskvalitet. Derudover har vi tilplantet to hektar med pil, hvor al vores overfladevand fra vores pladser bliver sprinklet ud over. Det er et pilerensningsanlæg på to hektar, forklarer Peder Andersen.

Borgmester: Vi er bundet på hænder og fødder

Men borgmester Mikael Smed (S) fra Vordingborg Kommune kan  godt forstå, at miljøgruppen protesterer. Borgmesteren har ligesom miljøgruppen ikke den store tillid til den måde, som Peder Andersen driver sin virksomhed på. Han oplyser, at kommunen nu vil øge antallet af kontroller på biogasanlægget.

- Jeg kan godt forstå miljøgruppens bekymring. Det er sådan set også mod vores vilje, at vi nu udvider miljøgodkendelsen. Men vi er bundet på hænder og fødder af national lovgivning, som vi bliver nødt til at underlægge os, oplyser borgmesteren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmester Mikael Smed (S) fortæller til TV2 ØST, at det er imod deres vilje at de nu udvider miljøgodkendelsen.
Borgmester Mikael Smed (S) fortæller til TV2 ØST, at det er imod deres vilje at de nu udvider miljøgodkendelsen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Mikael Smed peger på, at kommunen er nødsaget til at sige ja, hvis en ansøger overholder formelle krav i forhold til Husdyrloven – også selv om kommunen vurderer, at der er lokale forhold, der taler imod en udvidelse. Kommunen har henvendt sig til miljøminister Lea Wermelin (S) om sagen. Uden succes.
I et svar til kommunen skriver ministeren blandt andet:

….”et af hensynene bag den gældende regulering at sikre, at ansøgninger om tilladelse eller godkendelse af husdyrbrug behandles ens uanset hvor i landet, bedriften er placeret. En ændring af reguleringen, der giver kommunerne mulighed for at kunne meddele afslag med henvisning til en bredere palet af lokale hensyn som f.eks. hensynet til turisme i kommunen, vil således kunne skabe usikre rammer for erhvervet – og for naboerne - og der vil kunne opstå store forskelle fra kommune til kommune. Jeg mener, det er et fornuftigt princip, at husdyrbrug skal behandles ens på tværs af kommunegrænserne, og det er også på denne måde, vi regulerer andre erhverv.”

Læs hele svaret fra ministeren her:

Landmand afviser selv kritik

Landmand Peder Andersen er forundret over både miljøgruppe og borgmester:

- Jeg mener ikke, at de sætter sig ind i tingene. Det er rigtig, at vi gennem årene har haft nogle uhensigtsmæssige uheld. Dem har vi forsøgt at afværge fremadrettet. Og de seneste tre år, har der intet været, siger Peder Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Tilbage på Jungshoved har miljøgruppen ikke givet op, selv om Lynggård Biogas har fået sin miljøgodkendelse.

- Jeg er optimistisk, fordi vi har erfaring med, at vi vinder sagerne hver gang, vi anker kommunens afgørelser, fastslår Jørgen Hein.


Nyhedsoverblik