Middelalderflag kan igen hejses i Vordingborg

Nu får Vordingborgs helt særlige middelalderflag atter lov at vaje over Borgterrænet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter lang tids dialog har Justitsministeriet nu endelig givet tilladelse til igen at flage med en historisk fane i Vordingborg.

Det skriver Danmarks Borgcenter i en pressemeddelelse. 

På Danmarks Borgcenter fejrede man i 2019 800-året for Dannebrog, der angiveligt faldt fra himlen i Lyndanisse i det nuværende Tallinn i Estland. Fanen, der var sendt fra Gud og bragte Valdemar Sejr og Danmark til sejr over de hedenske områder, blev genskabt i forbindelse med jubilæet, og Justitsministeriet gav en midlertidig tilladelse på to år til at flage med det flag på Vordingborg Borg.

quote Det er en kæmpe anerkendelse, vi her får

Keld Møller Hansen, direktør, Museum Sydøstdanmark.

Danmarks Borgcenter og Vordingborg Kommune søgte i 2020 om en forlængelse af tilladelsen, men fik afslag. En ny og mere detaljeret ansøgning blev herefter afsendt, og siden er der pågået en dialog mellem Justitsministeriet og museet, der nu har resulteret i tilladelse til igen at flage med Middelalderflaget. 

Den nye tilladelse er permanent, og der er derfor ikke nogen tidsbegrænsning på, hvor længe middelalderflaget må vaje over Borgterrænet.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at Justitsministeriet har i sin afgørelse lagt særlig vægt på middelalderflagets tilknytning til Vordingborg, herunder at middelalderflaget tjener en historisk formidling af Danmarks historie og spiller en væsentlig rolle i fortællingen om det Dannebrogsflag, der kendes i dag.

Læs også
Dannebrog blev hejst første gang i Vordingborg - nu fylder flaget 800 år
Læs også
Dannebrog blev hejst første gang i Vordingborg - nu fylder flaget 800 år

Den nye tilladelse vækker begejstring i Vordingborg.

- Det er en kæmpe anerkendelse, vi her får. Det har været en lang kamp, men den var det hele værd. Jeg ved, at masser af vordingborggensere er glade for flaget og nogen endda så meget, at de også har henvendt sig til myndighederne for, at vi igen kunne få lov til at flage. Tak for det, siger Keld Møller Hansen, der er direktør for Museum Sydøstdanmark i pressemeddelelsen.

Og også byens borgmester er glad for at middelalderflaget nu igen kan hejses i Vordingborg.

- Jeg er stolt over byens historie. Vi har den største kongeborg fra middelalderen i Danmark med Gåsetårnet, det eneste fuldt bevarede borgtårn, og jyske lov, grundlaget for Grundloven, blev givet i Vordingborg. Og nu er det så også slået fast, at Vordingborg er hjemsted for Dannebrog, siger borgmester Mikael Smed (S) i pressemeddelelsen.