Mern-sagen: Lærer indberettede plejefamilie – men kommunen modtog den aldrig

En lærer til et tidligere plejebarn i Mern-sagen fortæller i retten, at han indberettede plejefamilien til kommunen. Men kommunen modtog den aldrig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Han sætter sin knytnæve op til munden. Han griner i det skjulte.

Det er tydeligt, at det er svært ikke at reagere på sagen, som den løbende bliver ridset op.

Jacob Svendsen er i Østre Landsret i København. Han er et af de tidligere plejebørn i den såkaldte Mern-sag. Sammen med et andet tidligere plejebarn, Martin Larsen, har han lagt sag an mod Vordingborg Kommune for ikke at have grebet ind over for to årtiers misrøgt af i alt ni plejebørn. De kræver nu en erstatning på 300.000 kroner hver.

Tirsdag begyndte retssagen, hvor det første vidne skulle afgive forklaring. Det er Jacob Svendsens tidligere lærer på en specialskole, som skulle i vidneskranken. Han sendte nemlig en indberetning til Vordingborg Kommune om Jacob Svendsens plejefamilie, siger han.

Men kommunen siger, at de aldrig har modtaget den.

Tidligere lærer: Det virkede som et opholdssted

quote Det virkede mere som et opholdssted, hvor man tjente mange penge på plejebørnene.

Tidligere lærer 

Læreren fortæller i retten, at de havde et dårligt forhold til plejefamilien. Derfor var de på besøg hos plejefamilien en eller to gange, fordi de havde mistanke om, at miljøet hos plejefamilien ikke var sundt. Og det blev kun bekræftet ved besøgene, fortæller læreren.

- Det virkede meget sterilt. Dels at det var stort, flot og fint hjem. Og en del plejebørn. Det virkede mere som et opholdssted, hvor man tjente mange penge på plejebørnene. Omsorgen var af mindre betydelig karakter. En maskine, hvor man kunne genere et overskud på de unge menneskers bekostning, lyder det fra læreren fra vidneskranken.

Læreren fik mistanke om vold, efter eleverne en dag havde været i svømmehallen. Her opdagede læreren, at Jacob Svendsen havde et stort blåt mærke på kroppen.

Martin Larsen (t.v.) og Jacob Svendsen kræver svar på, hvorfor Vordingborg Kommune ikke satte en stopper for plejefamilien.
Martin Larsen (t.v.) og Jacob Svendsen kræver svar på, hvorfor Vordingborg Kommune ikke satte en stopper for plejefamilien. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST

Læreren lavede en procedurefejl

Læreren er den dag i dag overbevist om, at han og de andre lærere skrev en indberetning, da de opdagede det blå mærke.

- Jeg tror, den bliver sendt via it-systemet til kommunen. Vi havde en psykolog fra Vordingborg Kommune, og hun kommer ud og snakker med os og fortæller, at den dur ikke til noget, lyder det fra læreren.

Ifølge psykologen var der nemlig sket en procedurefejl.

- Det var, fordi jeg spurgte ind til, hvad der var sket og ifølge dem lagde ord i munden på Jacob, fortæller læreren.

Fejlen lå i, at læreren havde spurgt direkte til, om det var plejefaren, der havde slået Jacob Svendsen.

Et brev siger noget andet

Vordingborg Kommunes advokat i sagen påpeger, at et brev dateret 18. maj 2005 viser, at læreren sammen med kommunen havde besluttet ikke at viderebringe underretningen.

- Det kan jeg ikke huske, svarer læreren i retten.

Advokaten spørger, om han som lærer selv må trykke send på en underretning til kommunen.

- Ja, det må jeg gerne.

- Om det er mig, der personligt har sendt den eller en anden, husker jeg ikke. Men jeg er overbevist om, at vi har sendt den til kommunen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det tidligere plejebarn Jacob Svendsen er her tilbage i Mern efter ti år.

Et spørgsmål om menneskerettigheder

I 2012 blev plejeforældrene idømt 2,5 og to års fængsel for at have udsat deres plejebørn for både psykisk og fysisk vold.

Ifølge Vordingborg Kommune fulgte den lovgivningen og sendte bekymringerne videre til de kommuner, der havde anbragt børnene i plejefamilien.

Men ifølge de to plejebørns advokat, Mads Pramming, er det ikke længere et spørgsmål om erstatning. Det er et spørgsmål om menneskerettigheder.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at man ikke har gjort det godt nok i Vordingborg Kommune i forhold til den lovgivning, der var gældende dengang. Når der kommer advarsler om vold og misrøgt i det omfang, så bliver man som kommune nødt til at reagere, uanset hvad der står i lovgivningen. Så er det et spørgsmål om menneskerettigheder, siger Mads Pramming.

Vordingborg Kommune går efter frifindelse i sagen.

Næste retsmøde er onsdag den 13. marts.

To tidligere plejebørn, der var anbragt hos en plejefamilie i Mern, stævner nu Vordingborg Kommune for ikke at have grebet ind. De nu unge mænd kræver hver især 300.000 kroner af kommunen.